מ"כ, מ"מ ומ"פ נפגשו ב"עזה הקטנה" - וזו לא התחלה של בדיחה
לא בכל יום תמצאו גם את המ"כים, גם את המ"מים וגם את המ"פים לעתיד - באותו מקום ובאותו זמן. אבל אחרי תקופה ארוכה ואינטנסיבית של לחימה בגזרות השונות, ושלבים שונים בהכשרות, הם איחדו כוחות בתרגיל מיוחד בצאלים. כדי להבין יותר את החיבור הקריטי ביניהם, הגענו ל"עזה הקטנה", ושמענו מכל אחד מהקורסים איך מתכוננים לפיקוד בשדה הקרב - מכיתה ועד פלוגה
במה שניתן לתאר כ"מפגש פסגה" בין נציגי דור העתיד של הפיקוד בצה"ל, התמקמו בשבוע שעבר צוערי בה"ד 1, חטיבת ביסל"ח והמלפ"ק ב"עזה הקטנה" שבצאלים. והם לא הגיעו לשם במקרה.
היעד של כולם היה תרגיל המשלב את האלמנטים המשותפים בהם התמקדו כלל החיילים בחודשים האחרונים - פיקוד ושיפור יכולות לחימה.
יחד, מרב"ט ועד רס"ן, הם התאמנו על כניסה לשטח בנוי תוך כדי לחימה, פריצת מכשולים, והתמודדות נגד אויב מבוצר. התרגילים נערכו במתכונת של צוותי קרב פלוגתיים וגדודיים ושילבו מתווה צפוני ודרומי, תוך מיקוד בהפקת לקחים מהמלחמה.
כל אחד מהחניכים חבש שני כובעים: לוחם ומפקד. ברוטציה בתוך הצוותים, הם התנסו בתורות בתפקיד אותו הם עתידים לאייש בסיום הקורס: מ"כ, מ"מ ומ"פ, כדי לקבל תחושה אמיתית של פיקוד בשדה הקרב.
זווית ראשונה - מפקדי הכיתות
לוחמי ביסל"ח הגיעו לצאלים רגע לפני פעילות מבצעית, אליה הם עתידים לצאת בקרוב. באחד הימים באימון השבועי, תרגלו החניכים תנועה בהאמרים לתוך מתאר עירוני, והעצמת הלחימה בתוכו. לצד כלל התרחישים השונים באותו היום, אתגר מרכזי מולו התמודדו, היה העבודה הצמודה מול מפקדים חדשים וזמניים לימים הקרובים.
"למרות המורכבות שבזה", מספר המ"פ שלהם, רס"ן י', "הבחנתי שיש לחיילים הבנה עמוקה של החשיבות בכך. הצלחנו ליצור סיטואציה מצוינת למפקדים להתאמן בפיקוד על מחלקות, וללוחמים להתאמן כמפקדי כיתות, ולהתכונן, עבור מי שמתכנן זאת, גם לקורס הקצינים".
ללוחמים, שנמצאים בשלב מתקדם בהכשרת המ"כים, התרגיל מהווה מדרגה נוספת בדרך לסיום ביסל"ח. "היה לנו חשוב להעביר להם את חווית הפיקוד על כיתה גם במסגרת מחלקתית, ולא רק במעגל הקטן בו הם בדרך כלל מתאמנים", ממשיך רס"ן י'. "בנוסף, זה חידד אצלם את ההבנה שלמרות שהם לא קצינים, להחלטות שלהם יש השפעה משמעותית על המציאות בשטח, בכל שלב ושלב".
"אני רוצה שהחיילים שלי יצאו מהשבוע הזה מקצועיים יותר", הוא מצהיר, "מפקדים שמבינים שהלחימה חייבת להיות מסודרת ובשליטה. כשהם מצליחים להביא את הכיתה לבצע את המשימה הקטנה שלה - זה בא לידי ביטוי במשימה הגדולה".
זווית שנייה - מפקדי המחלקות
צוערי מגמת "שדה" בבה"ד 1 הצטרפו לצאלים לקראת סוף חלקו הראשון של הכשרתם, כדי לחוות את משמעות תפקיד המ"מ בשטח. "המטרה הייתה לחשוף אותם לניהול לחימה בזמן אמת. החל מנוהל קרב מסודר, דרך תרגול מעשי בשטח, ועד להתמודדות עם תרחישים משתנים ובלתי צפויים", מסביר סגן א', מפק"ץ קציני השריון.
בכל יום, הצוערים חולקו לצוותים מחדש, כך שהצליחו לתרגל עם רוב הלוחמים. כל קבוצה התמקדה בדגשים אחרים, תרגלה, והמשיכה הלאה בסבב ביום למחרת.
הצוערים פתחו כל בוקר במהלך השבוע האחרון בקבלת הפקודות והתרחישים לאותו היום. אחר כך, תרגלו עצמאית את נוהל הקרב עם החניכים שלהם מקורס המ"כים, והמשיכו להצגה פלוגתית של תוכנית הפעולה, ותיאום ההתקפה. לבסוף יצאו הכוחות לשטח לתרגיל המשותף שנמשך כשמונה שעות.
בשביל הצוערים, כך מסביר המפק"ץ, המעבר המהיר מנוהל קרב ומפעילות איטית ומדודה, ללחימה מהירה ואינטנסיבית היווה את האתגר המרכזי: "הניווט בשטח היה קשה. הם היו צריכים להוביל כוח שלם ביעילות, גם כשהאמצעים הטכנולוגיים לא פועלים כשורה. הם פגשו גם תרחישים בהם מ"פ 'נפצע', וצוער אחר נאלץ להחליף אותו ולהמשיך בלחימה. לצד זה, העובדה שהתרגיל היה 'יבש', סיפקה לנו הזדמנות להתעמק גם ביכולות בין-אישיות ובהנהגת קבוצה".
זווית שלישית - מפקדי הפלוגות
חניכי קורס המלפ"ק, הבכירים שבתרגיל ובעלי ניסיון של שנים בלחימה, קיבלו הזדמנות לעמוד בראש כוח בסדר גודל של פלוגה ולנהל אותו ב"קרב". "למרות שפיקדתי על לוחמים בעזה ובלבנון לאורך תקופה ארוכה, התמודדתי כאן עם אתגר חדש", משתף סגן עדי, חניך בקורס מ"פ. "להתנסות במעמד של המ"פ למשך תרגיל שלם היה פורה, מלמד ומספק עבורי".
ה"קרב" המדובר כלל בין ארבע לחמש פלוגות שריון והנדסה, ומפקדי גדוד שתרגלו יחד לחימה במתווה צפוני, הכוללת שילוב בין חי"ר לרק"ם. למרות הניסיון הרב, מספר סגן עדי, כובדה של האחריות הנוספת הורגש היטב: "פתאום צריך לתאם בין מ"פים מקבילים אליך. זה משהו חדש לגמרי בשבילי, ומאתגר את דרך החשיבה שהכרתי עד עכשיו".
לאחר האימון, הקצינים עברו לשלב האחרון של התרגילים המסכמים, כשפניהם לקראת סדרת האש המסורתית. "אני מרגיש שהשתפרנו מאוד", הוא מעיד. "התרגיל גרם לנו להבין לעומק את החשיבות של התנסות בתרחישי לחימה מציאותיים, במיוחד במתקן צאלים, שמדמה היטב את שדה הקרב מבחינת השטח והאויב".
החיבור בין לוחמים משלל דרגות, חילות וחטיבות ככוח אורגני, הוא לא דבר של מה בכך. אך אם לשפוט על פי סגן עדי, כלל החלקים השתלבו בצורה טבעית: "כולם פה לוחמים טובים, רואים שהם סקרנים ובאו ללמוד. יש כאן חיילים בנקודות שונות לגמרי בשירות הצבאי שלהם, חלק גם לפני השלמה חילית. ובשבילנו, במלפ"ק, זכינו בהזדמנות לפקד עליהם - מה שרק עזר לנו כמפקדים להשתפר".