איך נראית הפעילות המבצעית בזירה הימית הדרומית ביותר?

לרגל חג הפסח, החג שבו חצו בני ישראל את ים סוף, יצאנו לשוחח עם שומרי זירת ים סוף. רס"ן ג' מפקד פלגת הבט"ש 915 ורס"ן א' מפקד פלגת השליטה בזירה, מספרים על שגרת הביטחון בזירה ותחושת השליחות שמלווה אותם בתפקידם

17.04.25
שירה עמר, מערכת אתר זרוע הים

חג הפסח מזכיר לכולנו את המסע הגדול של בני ישראל מעבדות לחירות – מסע שעבר בים סוף. כיום, מרחבי הים הזה מהווים חזית ימית אסטרטגית ומשמעותית לביטחון המדינה, ושגרת הלוחמים בו רחוקה מלהיות שגרתית.

 "זירת ים סוף היא אתגר מתמשך", אומר רס"ן ג', מפקד פלגה 915. "בכל רגע יש לוחמים בים, מבצעים משימות ביטחון והגנה – גם בחופים וגם בלב ים". הפלגה אחראית על ספינות הביטחון השוטף שמסיירות באזור, ולוחמיה מכירים כל מוקד וכל מפרץ.

כמו כלל הזירות בזרוע הים גם בזירה הדרומית של זרוע הים משתפים פעולה הלוחמים והבקריות שליטה – כולם עובדים יחד, בזמן אמת, ופועלים בתיאום מלא. רס"ן א', מפקד פלגת השליטה, מתאר את האינטגרציה: "אנחנו מתכננים ומבצעים יחד. הלוחמים בים הם הזרוע המבצעית שלנו – ואנחנו הגב שעוזר להם לפעול במהירות וביעילות." השילוב הזה קריטי בזירה רגישה כל כך, שמערבת גבולות עם מדינות שכנות, סחר בינלאומי, ואתגרי ביטחון אזוריים.

על אף שמדובר בזירה ימית, אחריות הלוחמים לא נגמרת בגבול המים. "אנחנו פועלים גם בגבול המערבי עם מצרים," מסביר רס"ן ג'. "יש לא מעט תרחישים שמתחילים ביבשה ומסתיימים במים – או להפך. ״השילוב בין ים למדבר מצריך מהכוחות גמישות, מהירות תגובה, והיכרות עמוקה עם המרחב. כך נוצרת מעטפת ביטחונית ייחודית – צבאית, טכנולוגית ואסטרטגית״.

 בדיוק כפי שבני ישראל חלפו בים סוף בדרכם אל החירות, כך פועל היום כוח ימי מסור להבטיח את הביטחון והחופש של אזרחי ישראל. "זה נשמע סמלי, אבל זה בדיוק מה שאנחנו עושים – שומרים על החירות," אומר רס"ן א'. "אנחנו לא רק מגנים – אנחנו מאפשרים חיים: תיירות, מסחר, תחבורה ימית – כל זה תלוי ביציבות שאנחנו שומרים עליה״.

השגרה האינטנסיבית והדרישות הגבוהות לא פוגעות במוטיבציה של הלוחמים. להפך. "כל מי שנמצא פהנמצא כי הוא מאמין במשימה," מספר רס"ן ג'. "גם כשקשה, גם כשאין שינה – יש תחושת שליחות עמוקה. זה הבית שלנו, ואנחנו מגינים עליו". עבור רבים מהלוחמים, במיוחד בחג הזה, המשמעות האישית מתחברת לסיפור הלאומי.

 האתגרים בזירת ים סוף לא נגמרים לעולם – ובדיוק בגלל זה, אנשי זרוע הים ממשיכים להשתפר, ללמוד ולהוביל. "אנחנו מסתכלים קדימה ותמיד מחפשים איפה אפשר עוד להשתפר", מסכם רס"ן א'. "הכוח שלנו הוא באנשים – באלו שלא מפסיקים לשאול, לחתור למגע, ולשמור על מה שחשוב באמת״.

בחג שבו אנחנו חוגגים את החירות, נדמה שאין סמל חזק יותר מאותו כוח ימי שממשיך לשמור – יום ולילהעל המעבר לדרום, ועל מה שמחכה מעבר לים.