מה קורה כשהצי האיטלקי וזרוע הים הישראלית נפגשים? צפו

לוחמת שטח, זיהוי צוללות אויב, חילוץ לוחמים מצוללת במצוקה וטיפול בתחלואת לחץ: כך נראה התרגיל המשותף "רייזינג סטאר" שנערך בין זרוע הים הישראלית לחיל הים האיטלקי

20.12.22

 

מול חופי העיר חיפה, קיימה החודש זרוע הים תרגיל מיוחד עם הצי האיטלקי. בתרגיל ה"רייזינג סטאר", שארך כשבוע, לקחו חלק כלי שיט רבים של הזרוע, ביניהם ספינות טילים, צוללות, לוחמי ילת"ם ומטוסי קרב מסוג F-16.

זוהי השנה השלישית בה מתקיים שיתוף הפעולה, בו כוחות ישראלים ואיטלקים מתאמנים זה לצד זה ולומדים על שיטות העבודה והלחימה אחד של השני. "ביצענו יחד תרחישים נרחבים", אומר מפקד פלגה 34 בשייטת ספינות הטילים, סא"ל אדר גרשון. "הבולטים שבהם היו תרחישי לוחמה נגד צוללות, במהלכם תרגלנו איתור ותקיפה של צוללות המדמות אויב במתארים מבצעיים שונים".

"ביצענו גם תנועה של כלי שיט במבנים שונים כדי לחזק את יכולת התקשורת והתיאום בין כלי השיט", מוסיף סא"ל גרשון, "תרגלנו הגנה על כלי השיט מפני איומים אוויריים יחד עם מטוס קרב של חיל האוויר הישראלי שדימה כלי טיס עוין, וביצענו חילוץ מוסק מכלי שיט יחד עם מסוקים של חיל האוויר הישראלי והאיטלקי".

תרחיש ראשון: חילוץ מהצוללת במצבי חירום

באחד משיאיו של האימון, שייטת הצוללות תרגלה בפעם הראשונה בארץ תרחיש חילוץ של הפלטת רפסודה - ניתוק הרפסודה מהצוללת, המדמה חילוץ לוחמים מצוללת מקורקעת. במהלך התרגיל רובוט תת-ימי של אוניית האיתור אח"י בת-ים יצא למשימת זיהוי של צוללת המקורקעת מתחת לפני הים, וכשזאת אותרה נפתח נוהל חילוץ של הצוללנים.

"תחילה משוחררת מגוף הצוללת אל פני השטח קפסולה עמידה למים שנפתחת לרפסודת הצלה", מפרט רס"ן עידן, ממארגני התרגיל. "במצב אמת הצוללנים יעלו גם הם אל פני השטח עם חליפות מיוחדות וישחו אל הרפסודה. לשם כך נדרשת מיומנות אותה לומדים הצוללנים בקורס מיוחד בגרמניה אליו הם נשלחים מדי שנה. הפעם עיקר התרגול עסק בנטישה מהירה של הצוללת, פינוי מהרפסודה לספינת החילוץ וטיפול רפואי בפציעות".

לאחר איתורה, הצוללת עלתה אל פני השטח והלוחמים קפצו לים במהירות והתפנו לרפסודה, שם פגש אותם צוות רפואי שעסק במיון ראשוני של הפצועים. "הצוללנים דימו פגיעות שונות כשחלקן קשורות לתחלואות לחץ, הנובעות מהפרש הלחצים הקיצוני שמשפיע על הצוללנים בזמן החילוץ", מתאר רס"ן עידן.

"חילוץ מצוללת הוא אירוע רגיש",  הוא מציין , "אנחנו עורכים מספר רב של תרגילים ואימונים בארץ ובחו"ל שמטרתם לסייע ללוחמים ולחזק את ביטחונם. לצי האיטלקי יש יכולות ייחודיות בתחום החילוץ וההצלה ולשיתוף הפעולה איתו חשיבות יוצאת דופן, מכיוון שבשעת חירום הם ייחלצו לעזרת הלוחמים שלנו".

תרחיש שני: טיפול ראשוני בפצועים

במהלך השבוע הושם דגש מרכזי על תרגול תרחישי רפואה בים. "אחד התרחישים הנוספים שביצענו היה אירוע רב נפגעים על כלי שיט בלב ים", מספר סא"ל גרשון ומפרט: "צוות רפואי איטלקי עבר לספינה שלנו, ויחד עם הצוות הרפואי הישראלי ביצע מיון ראשוני וטיפול בפצועים, כשהכל מתנהל בשפה האנגלית".

"יש חשיבות אסטרטגית לאימון משותף עם צי שפועל באזורנו והוא חלק מארגון נאט"ו", גורס מפקד הפלגה. "הצי האיטלקי הוא צי ותיק ומוכר עם מסורת רבת שנים ויכולות מתקדמות והתרגול איתו מאפשר לנו לאתגר את עצמנו, ללמוד דברים חדשים ולשפר את היכולות שלנו".

"יחד עם זאת", הוא ממשיך, "גם הצי האיטלקי לומד מאתנו דברים רבים בהיבטי ההגנה על כלי השיט, הלוחמה נגד הצוללות והרפואה. דיאלוג זה מחזק את ההבנה שאנחנו עומדים בשורה אחת עם צי מתקדם כמו הצי האיטלקי הן מבחינת יכולות והן מבחינת טכנולוגיה".

התרומה של שיתוף הפעולה בין הציים מתבטאת לא רק בקרב הדרג הפיקודי אלא גם בקרב הלוחמים והחובלים בכלי השיט. "אין הרבה יחידות בצה"ל שזוכות לפגוש כוחות של צבא זר ולקיים עימם תרגילים ארוכים ומורכבים כמו בזרוע הים", מסביר סרן אופיר ברטוב, סגן מפקד ספינת הטילים אח"י קשת שלקח חלק בתרגיל ובתיאומו.

"זה מאפשר ללוחמים בספינות לחוות את הפעילות מול צי בינלאומי, כי בסופו של דבר החיילים הם אלו שעולים בקשר מול האונייה האיטלקית ומנהל את השיח בשפה האנגלית. זאת חוויה יוצאת דופן שלא הרבה חווים", משתף סרן ברטוס ומסכם: "העובדה שיש לנו שותפה באזור שתוכל להיחלץ לעזרתנו במקרי קיצון, כמו אלו שתרגלנו,  מחזקת את תחושת הביטחון של הלוחמים והצוותים בספינות".