ממפקד צוות בקומנדו הימי לקורס חובלים

אחרי שירות של 14 שנים כלוחם ומפקד בשייטת 13, ועם עשרות הצעות מפתות לתפקידי המשך בכלל יחידות צה״ל, החליט רס״ן אסף ללכת בעקבות אהבתו לים ולצאת לקורס חובלים. אתמול הוא צעד ברחבת המסדרים יחד עם שאר מסיימי מחזור 135

07.09.17
אוראל אלחדד וספיר משולם, מערכת זרוע הים

בגיל 32 רס״ן אסף עמד בפני צומת דרכים. אחרי 14 שנים בשייטת 13, כשבעברו מגוון תפקידי לוחמה ופיקוד על צוותי לוחמים ואינספור מבצעים, הוא התלבט. הרצון להמשיך ולפקד בצבא בער בו וניצבו בפניו שתי אופציות, לעבור לזרוע היבשה ולהשתלב בתפקידי פיקוד בחילות הרגלים או להישאר בזרוע הים.

בתפקידו האחרון כמפקד צוות פשיטה בקומנדו הימי התחזקה בליבו ההחלטה כי הוא רוצה להמשיך לפקד בים ולהתקדם לתפקידים נוספים בזרוע. וכך, בדרגת רס״ן, נשוי ועם תינוק בדרך, מצא את עצמו אסף בקורס חובלים לצד צוערים הצעירים ממנו בעשור. הערב, הוא צעד ברחבת המסדרים יחד עם כל מסיימי מחזור 135 וקיבל את סיכת החובל אותה יענוד לצד סיכת העטלף.

ישנם לא מעט מקרים בהם לוחמים וקצינים יוצאים לקורס טיס אחרי שירות ממושך בצה״ל, אך קצין מהשייטת שיוצא לקורס חובלים הוא מחזה יוצא דופן בנוף הצה״לי, ועד כה רק מעט מפקדים עברו מסלול צבאי מסוג זה. ״התגייסתי בשנת 2003 לשייטת וסיימתי מסלול בשנת 2005״, מספר רס״ן אסף.

״אחרי מלחמת לבנון השנייה התעצם בי הרצון להיות מפקד ויצאתי לבה"ד 1. חזרתי מתקופת ההכשרה ופיקדתי על צוות לוחמים בשייטת. זה היה תפקיד מאוד משמעותי עבורי. אחר כך עשיתי שני תפקידי מ"פ ובתפקיד האחרון שלי הייתי מפקד יחידת הפשיטה, שזה היה תפקיד מאוד משמעותי ומאתגר".

במהלך התפקיד האחרון התגבשה אצלי ההחלטה שאני רוצה להמשיך בפיקוד בים״, הוא מוסיף. רס״ן אסף הבין שכדי להצליח ולהתפתח בזרוע ולהגיע לתפקידי פיקוד משמעותיים הוא צריך לעבור בערוצים מרכזיים של פיקוד על משימות. כחלק מהתהליך הזה הוא קיבל החלטה ויצא לקורס חובלים אותו הוא מסיים עכשיו. הוא עבר קורס מקוצר של 10 חודשים, במהלכו השתלב בפרקים בהם ניתנו לו הכלים להיות קצין משמרת. ״זה הבסיס להמשך לימוד ופיתוח והגעה לתפקידים של פיקוד על כלי שיט, וזה המסלול שאני רוצה לעבור בשנים הקרובות״, מציין רס״ן אסף.

רס״ן אסף הבין שעליו להמשיך בזרוע הים אחרי תהליך ארוך של חשיבה ״הייתה לי התלבטות מאוד קשה כי הציעו לי תפקידים מפתים בהרבה יחידות אבל תוך כדי שמתי לב למגמה מאוד ברורה, זרוע הים נמצאת בתהליך התעצמות חסר תקדים. מים כלכליים, אסדות, זאת התפתחות משמעותית. המגמה הזאת, בשילוב עם האהבה שלי לים ולפיקוד בים הובילה אותי להחלטה שקיבלתי. אני מאמין שהזרוע מתפתחת ויש רצון לשלב יותר ויותר קצינים משייטת הצוללות ומשייטת 13 בתפקידי פיקוד מתקדמים בזרוע״, מדגיש רס״ן אסף.

לצאת לקורס חובלים בגיל 32 אינו דבר פשוט שכן פרט לאתגרים הטמונים בקורס עצמו, רס״ן אסף היה צריך להתמודד עם אתגרים נוספים כשאחד מהם הוא מעבר ההכשרה המאתגרת לצד צוערים הצעירים ממנו בעשור. ״שאר הצוערים בקורס הם בני 21. זה לא פשוט אבל באותה עת אני מסתכל על איך אני יכול לתרום להם מהידע ומהניסיון האישי והפיקודי שלי, גם לצוערים וגם למפקדי הצוותים. היה מאוד יפה לראות את הפתיחות שלהם בנושא ויש המון דברים שאני למדתי מהם״, הדגיש רס״ן אסף.

״האקדמיה הימית היא המקום בו אתה מקבל כלים מקצועיים מצוינים בעולם ספינות הטילים שהוא מאוד שונה מהעולם המקצועי שהגעתי ממנו בשייטת. העולמות המקצועיים שונים אך עם זאת גיליתי שישנו דמיון רב בין הפיקוד ביחידות השונות. בשתי היחידות אנשים עובדים קשה והדבר הכי חשוב הוא שהמפקדים שלהם יאמינו בהם ויעשו הכל כדי שיצליחו״, הוסיף רס״ן אסף.

עם סיום הקורס, רס״ן אסף יחל את תפקידו כקצין גנ״ק (גילוי ניווט וקשר) בשייטת ספינות הטילים כשבעתיד הוא שואף להגיע לעת עתה לפיקוד על ספינת טילים. ״יש שוני אדיר בין פיקוד על צוות לוחמים קטן בשייטת במבצעים מיוחדים לבין פיקוד בסטי״ל״, מדגיש רס״ן אסף.

"בספינות המעגל טיפה יותר רחב ממה שהייתי נוגע בו - אני חושב שבתפקיד האחרון שלי הרגשתי בשל להתקדם הלאה לתפקידים חדשים ורחבים יותר, בעיקר כדי להעשיר את הידע המקצועי והפיקודי שלי, ובשביל להשפיע בזרוע. בסך הכל נתקלתי בהרבה תמיכה בבחירה שלי, מרמת החיילים ועד רמת מפקד הזרוע. לא ידעתי כל כך מה מחכה לי בסיום הקורס אבל ראיתי לוחמים רעבים למקצועיות ולצידם מפקדים שנותנים להם תמיכה בכל שלב וזה משהו שדירבן אותי להמשיך קדימה״, מסכם רס״ן אסף.