כך נראית הכשרת לוחמי הסטי"לים
מחשיפה לתרחישים מבצעיים, משימות הגנה קרקעיות וקבלת נשק מהיום הראשון להכשרה - תפסנו את מפקד הכשרות סטי"ל, סגן אלוף דניאל - כדי לשמוע על כל השינויים בהכשרת הלוחם הימי בספינות הטילים
ביום חמישי האחרון, מתרגשים ומעט חוששים, התגייסו עשרות לוחמים לזרוע הים. אך כשיגיעו לשער הבסיס, הם צפויים לגלות הכשרה שונה מאוד ממה שציפו אליה. "מה - 7 באוקטובר הלוחמים נכנסו למציאות אחרת", פותח סא"ל דניאל, מפקד פלגת ההכשרות לספינות הטילים. "הם נכנסים למציאות של הפלגות ארוכות, יעדים חדשים ומשימה משתנה מרגע לרגע. הבנו שאת האתגר הזה אנחנו חייבים לשקף גם בתהליך ההכשרה".
בעקבות המלחמה, התארך תהליך ההכשרה בשלושה שבועות והתעצב בשני צירים מרכזיים: שיפור יכולת הלחימה היבשתית ופיתוח חוסן מנטלי לקראת מצבי קיצון ואי וודאות. "כל חייל בשייטת 3 הוא קודם כל 'לוחם', לפני שהוא 'לוחם ימי'", מסביר סא"ל דניאל, "זאת תפיסה שהשתנתה לנו אחרי ה-7 באוקטובר - אותה מחויבות שתקפה בהפלגה בים, תקפה עבורם גם אחר כך ביבשה".
ציר ההכשרה השני נועד לחזק את החוסן המנטלי ולהכין את הלוחמים לקראת מצבי קיצון הצפויים להם בלחימה. "התמקדנו במשימות שהלוחמים לא רגילים אליהן, ולא יודעים מתי יגיעו - טילופים, אימונים ומסעות ארוכים. המטרה היא לחבר אותם לרוח הלחימה בזמן אמת. המלחמה לא מתחילה מהרגע שהם עולים על הספינה – המלחמה כבר כאן".
בין משימה למשימה, יספיקו הלוחמים לבקר גם בעוטף עזה, להיפגש עם נציגי הישובים וללמוד על הקרבות העזים בבוקר השביעי לאוקטובר. "אני לא אשכח את היום בו אני ועוד 150 חיילים עברנו דרך קיבוץ כפר עזה", משחזר המפקד. "ראינו את המראות הקשים, עדיין טריים, ולא יכולנו שלא להתמלא בכאב. כשרואים דברים בעיניים, אין דרך לתת להם לעבור לידך. בסוף יום כזה אני רואה את הלוחמים עם ניצוץ בעיניים. עכשיו אני יכול להגיד בביטחון שאנחנו מוכרחים להיות הרבה יותר טובים, להישאר נחושים, חזקים ומאוחדים - וחייבים גם לנצח".
"אתם מצטרפים לאחת היחידות המבצעיות הייחודיות ביותר בצה"ל", חותם המפקד. "שייטת 3 שומרת על הים שיש לנו במדינת ישראל, וגם על מרחבים רחוקים מאוד. אין אף יחידה בצה"ל יכולה להישאר ימים ושבועות מול חוף אויב, ולבצע משימות קריטיות לבטחון המדינה. קחו את ההזדמנות הזו, תנו את הכל,ואני בטוח שעם ישראל יודה לכם".