הסימולטור שהופך צוללת - גם לחדר ניתוח

למשך תקופות זמן שלא נוכל להגדיר, ולמקומות שעליהם לא נספר, יוצאים לוחמי הצוללות למבצעים מאתגרים - הרחק מחופי ישראל. לצידם, נמצאים גם גורמי רפואה מיומנים למגוון תרחישים. ביקרנו בסימולטור החדש, ולמדנו על הטיפול הייחודי בלב ים, חדר הניתוח מתחת למים - ואיך מחליטים האם לפנות פצוע ולחדול מבצע, או להמשיך במשימה

01.01.25
עירא בן שושן, מערכת את"צ

לב ים, מדינה רחוקה. מתחת לפני המים נחבאת לה הצוללת, מבצעת את משימתה כמו מכונה חשאית משומנת, ועל הפעילות כנראה לעולם לא נשמע. לפתע, אחד הלוחמים בה נחבל, וזקוק לטיפול מיידי. אז מה עושים? חודלים את המשימה ומסתכנים בחשיפה בפני האויב? או שממשיכים ומטפלים בו בתוך צוללת?

כדי להבין את הפתרון יותר לעומק, נצטרך ללמוד קודם כמה דברים חשובים על הרפואה בצוללות. "זה שונה מאוד מיחידות קרביות אחרות", מדגיש סרן י', קצין רפואה בשייטת 7, "כאן, הדבר הראשון שלוקחים בחשבון הוא הנתק מהעולם, גם מבחינת הטיפול וגם ברמת ההתייעצות. אם ביחידת שדה אני יכול לפנות פצוע לביה"ח הקרוב בכ-20 דקות, בשייטת הצוללות, עקב מתאר הפעילות, זה לא מתאפשר". 

"במקום לחשוב על התרחיש הסביר, אנחנו חושבים על הגרוע ביותר", הוא מנסה להסביר, "בטווח הזמן שיש לנו, שעלול לקחת מספר שעות, חייבים לתכנן מה יקרה עם המטופל, ומה תהיה צורת הטיפול בו. ביבשה, לדוגמה, אפשר להשאיר חייל עם חבלת ראש להשגחה לשעתיים-שלוש, ואם במהלכן יתעוררו דגלים אדומים לפנות אותו מיד למיון - אבל בצוללת אין את זה". 

לכל זאת, מצטרפת העובדה שהצוללת היא כלי צפוף מאוד, וכך גם סביבת הטיפול בה. וכאן בדיוק נכנס סימולטור הרפואה החדש, שנפתח לפני כ-חצי שנה ונבנה על ידי הרופאים בשייטת, בדיוק לפי מידות אזור הטיפול בכלי הימי. 

"הסימולטור בא בין היתר לענות על פער לוגיסטי, כי לרוב לא יתאפשר לתרגל בתוך הצוללת", מסביר סמל ע', פרמדיק ביחידה, "אנחנו יכולים לתרגל כאן כל תרחיש שאנחנו רוצים. הוא ממש ה-'פלייגראונד' שלנו".

"אנחנו פותחים כאן 'פינת טיפול נמרץ'", מפרט הפרמדיק, "זאת בנוסף לכל המכשור הרפואי שיש בצוללות, שהוא אחד מהמתקדמים ביותר בצה"ל. יש דברים שאנחנו עושים פה שאי אפשר לעשות בכל יחידות השדה". 

"הכלי שלנו הוא גם סביבת חיים", ממשיך סרן י', "לכן, תרחישי הפציעה הם מגוונים ועשויים להיות מאתגרים מאוד. בצוללת אין אף אחד מיותר, החובשים שלנו כאן הם צוללנים לכל דבר, ובעלי תפקידים במחלקות שלהם. אפילו לוחם במחלקת אלקטרוניקה חייב להבין במושגים רפואיים לעומק, כדי שידע לכתוב ולהעביר את המידע הלאה למי שצריך". 

כפי שהקצין מדגים, גם הרופאים בשייטת נדרשים להתמקצע בתחומים מגוונים: "היה מקרה בו שמתי "כתר" על שן של אחד מהלוחמים. וצריך גם לקחת בחשבון סכנת הדבקה. הרי הצוללת היא כלי קטן מאוד, ואין לנו יכולת לבודד אף אחד. נקודת ההנחה היא שכל תחלואה מזהמת תתפשט". 

אתגר נוסף הוא עניין התודעה. לכל אחד מהלוחמים בצוללת יש מספר תפקידים, ולכן הדיוק והריכוז במשימה הם קריטיים. "אם לצורך העניין, התרופה שיקבל הצוללן תהפוך אותו לישנוני, נעדיף להימנע ממנה ולתת לו טיפול אחר שיאפשר לו להמשיך לתפקד", מציין סרן י'.

צילום: מורן משה

"בגלל הייחודיות של הטיפול אצלנו, הגיעו לסימולטור צוותי רפואה שנלחמים בחרמון הסורי, המתמודדים עם מצבים בהם הפינוי מאתגר במיוחד", הוא מוסיף, "בזכות החלל שיש לנו כאן, יכולנו להעביר להם ידע פרקטי חשוב, ולתרגל יחד עשרות תרחישים רלוונטיים". 

"הרבה מהתרומה שלנו היא פשוט לספק ביטחון לצוות", מסכם הקצין, "גם במאפייני התפקיד המורכבים שלהם, אם יהיה צורך, הם יקבלו את הטיפול הטוב ביותר האפשרי. כיף לדעת שאתה נותן שקט ללוחמים ושבזכותך הם ישנים טוב יותר בלילה".