פסיכולוגית ההכשרה של שייטת 7 מכניסה אותנו לעומק המיונים

הם נכנסים לכלי המסתורי ויוצאים לבצע משימות העולות על כל דמיון, בלחימה ממימד שונה ומסווג. על הפעולות שלהם לא נוכל לספר, אז שמענו ממי שעומדת מאחורי הליך המיון וההכשרה - איך מאתרים את לוחמי שייטת 7 כבר בגיבוש? ומה דרוש מצוות של צוללת בלב ים?

28.11.24
גיא שטיין, מערכת את"צ

לאחר יותר משנה של הכשרה אינטנסיבית, הסתיים אמש קורס צוללן, וכ-30 חניכים - הפכו רשמית לצוללנים הבאים של זרוע הים. ממש בקרוב, הם ישרתו מתחת למים, יבצעו משימות מורכבות תחת חשאיות מוחלטת, וזה רק מה שניתן להגיד, על קצה המזלג. 

אבל מלבד כושר גופני, יכולות עבודת צוות ומיומנויות טכניות גבוהות, בשביל להיות אחד מאנשי השייטת שפועלת במעמקי הים, נדרש גם משהו אחר. "הצוללנים הרי תמיד יהיו בסוג של אפלה לגבי אופי השירות שלהם", מסבירה רס"ן מ', פסיכולוגית המיון וההכשרה של הקורס, "לכן, חייבים להכין אותם בצורה המדויקת ביותר. זה מתחיל בבניית התוכן של הגיבוש, כדי שנאתר את הטובים ביותר, וממשיך בהכשרה דינמית, בה התוכן מותאם לאתגרים האישיים של החניכים בכל מחזור". 

עוד בשלב הגיבושים, צריכים לזהות את הפוטנציאל בקרב המועמדים. לשם כך עליהם ללמוד את היחידה מהשורש: "אני עוסקת במחקר סביב שייטת 7 כדי להבין בעצמי לעומק - מה המשמעות של להיות צוללן? מה דרוש עבור כל לוחם כדי לצלוח את המשימה ולהגיע לכאן?"

"אנחנו פועלים לפי הצורך של השייטת", היא מפרטת, "יש לנו תוכנית מעמיקה לאיתור ומיון - סימולציות, מבחנים אישיים ופיזיים ודינמיקות קבוצתיות. במהלך הגיבוש, הם נמצאים תחת עין בוחנת כל הזמן. בחלק מהמבדקים אנחנו רואים את היכולות, ובחלק את האישיות".

גם בשנת ההכשרה, החיילים נמצאים בהליך ממיין: "במהלך הקורס, נזהה יחד עם המפק"צים אם יש מועמד שלא עומד ברף הדרישות או אם נוצר קושי. נבחן את הסיטואציה, וננסה להבין האם זה פער שניתן להתגבר עליו. לכן, מלווה אותם לאורך כל הדרך צוות פסיכולוגים שעובדים איתם על חוסן, בהתאם לכל שלב ושלב של המסלול".

הצוללת היא אחד מאמצעי הלחימה המשוכללים ביותר בצה"ל. "בכל פעולה הלוחמים מפעילים שיקול דעת מוקפד, כי הכלי הוא כל כך מורכב", מדגישה הפסיכולוגית, "אין ספק שהם אנשים עם יכולות גבוהות, כי הלמידה בתפקיד היא בלתי פוסקת. חייבים את המסוגלות הזו - תמיד לשאוף להשתכלל ולדייק את היכולות". 

הם כמעט תמיד מתחת למים, ויוצאים למשימות שמתעלות על כל דמיון - אפילו על שלהם. "אחד הקשיים הכי גדולים הוא החשאיות של השייטת, הכול נמצא באפלה", מתארת רס"ן מ', "כמעט עד לרגע שהם מגיעים לשירות, הם לא יודעים מה אופי המשימות אותן יבצעו, וזה דורש תכונה אחת ספציפית - חוסן. בסוף, בתוך הצוללת, הם פועלים בתוך חוסר ודאות מתמשכת". 

"כל פרט בהכשרה", היא מספרת, "נועד כדי להכין אותם להתמודדות עם המבצעים הסודיים והקריטיים שיבצעו. מתוך חוסר הוודאות הזו - נגזרת לה היכולת, אשר בלעדיה לא ישיגו את ההרמוניה הנדרשת. הם אנשי צוות מדהימים, ובעלי אינטליגנציה חברתית גבוהה מאוד".

"זה משהו מאוד ייחודי לצוללנים", מסכמת רס"ן מ', "היכולת להבין את החברים לכלי ולעבוד כצוות מלוכד, היא משהו בלתי נפרד מהמסוגלות של הצוללת לעמוד בדרישות". אפילו מבלי לדבר, הלוחמים בשייטת יודעים להבין אחד את השני, וזה חלק גדול מהיכולת שלהם להישאר שקטים וסודיים - עמוק מתחת למים.