צללנו להיסטוריה של אחת השייטות הכי חשאיות

למרות שהיא נשארת במעמקים, ופעילותה שמורה בסוד, שמה של שייטת 7 הולך לפניה כבר שנים רבות. אז לא נוכל לספר לכם על המבצעים והמשימות המיוחדות שלה, אבל לרגל יום הצוללות, הנה כמה דברים שאולי יפתיעו אתכם. למשל: ידעתם שיש בידם ספר מיוחד שעובר מדור לדור? ואיך קשור הסמל החדש למורשת הימית הארוכה?

17.03.25
גיא שטיין ואביגיל ארליך, מערכת את"צ

דצמבר 1959, לנמל חיפה מגיעה אונייה חדשה, הצוללת הראשונה של חיל הים הישראלי - אח"י תנין. לימים, היא תהפוך לאחת היחידות המבצעיות ביותר בצה"ל, המתאפיינת בחשאיות כמעט מוחלטת. הצלחנו ללקט לכם 7 עובדות שדווקא אפשר לספר - על שייטת 7.

1. לפני שאח"י תנין הגיעה אל חופי ישראל, צוות מיוחד יצא לצרפת ולאנגליה. שם, אנשיו עברו הכשרה מיוחדת שלימדה אותם איך לתפעל את הצוללת. מאז, כל צוות בשייטת עובר הכשרה במדינה ממנה נרכשה הצוללת.

2. לאורך ההיסטוריה נחשפו שני מבצעי צוללות בלבד! הראשון הוא הובלת פעילות באלכסנדריה, בשיתוף עם שייטת 13 במלחמת ששת הימים, שם נלחמו מול כלי שיט מצרי. השני הוא איסוף המודיעין במלחמת לבנון.

3. בשנת 1968 הצוללת אח"י דקר עשתה את דרכה ארצה מאנגליה. במהלך המסע שלה לישראל, נאבדו עקבותיה, וכל הצוות הימי שהיה בה נספה בתקרית. שנה לאחר מכן, מצאו על החוף חגורת הצלה מהצוללת בחופי עזה, ומיד החלו בחיפושים אחר הצוללת באזור מצרים. 

רק 31 שנים לאחר מכן, נמצאו השרידים במרחק 480 ק"מ מחופי חיפה. בשנת 2024 נערך טקס קבלת השם לצוללת השישית של זרוע הים, גם היא מדגם דקר, והשם הנבחר - אח"י "דרקון" שיכול אותיות לשם דקר, כדי להנציח את המורשת של הצוללת ואת חבריה שנספו. 

4. למרות שלוחמי השייטת לא לומדים בהוגוורטס, יש להם מסורת עתיקה שמתקשרת לחפץ מיוחד וירוק. "ספר הצוללן" הוא ספר המחזור של הצוללנים, שבו כל לוחם שמסיים את הקורס חותם בו את שמו.

5. אם חשבתם שאתם סקרנים ורוצים לדעת עוד על השייטת, לא תאמינו כמה זה מאתגר בשביל הלוחמים, שבעצמם לא חשופים לכל המידע. בכל מהלך ההכשרה, הצוללנים לא נחשפים לאופי הפעילות של השייטת ולמשימות שאותן היא מבצעת. רק לאחר שיגיעו אל כלי השיט, יגלו באילו מבצעים הם משתתפים. 

6. במהלך שנות הפעילות של השייטת, הוחלפו מספר דגמים של אוניות. הצוללות הראשונות מדגם S ו-T, הן מהצי הבריטי, שנבנו במהלך מלחמת העולם השנייה. הסדרה הבאה היא סדרת צוללות מסוג "גל" - צוללות קטנות יותר שמותאמות לזירה הישראלית.

הן הגיעו לישראל בסוף שנות ה-70 והוחלפו בשנות ה-2000 על ידי הדגם "דולפין", שחודשו בדגם "דולפין AIP" בשנים האחרונות. צוללות אלו ארוכות יותר ובעלות מערכות המאריכות את זמן השהייה במצולות.

7. בשנת 2023 שונה הסמל של שייטת 7. הסמל הנוכחי חולק כבוד לדולפין המקורי  - עם צוללת דולפין בסמל החדש ועם דג החרב המזוהה עם אח"י דקר וחולק כבוד לזכר הנופלים. הצבע הכחול מסמל את המרחב הימי והאדום את הפעילות בקווי אויב בחשאיות.