איך נראית ספינה ב'חופשה' יבשתית? ברוכים הבאים למספנה

אם יצא לכם להתרשם מגודלן האדיר של ספינות זרוע הים, חכו עד שתראו אותן תלויות בין שמיים וארץ, בדרך לטיפול שיבטיח את שובן בבטחה למעמקים. הכירו את המספנה - המקום בו סטי"ל, דבורה וצוללת יוצאים יחד ל'חופשה' יבשתית. בקרוב הן יחזרו לפעילות מבצעית, ועד אז למדנו מקרוב איך בדיוק מתקנים ספינה

25.03.25
גיא שטיין, מערכת את"צ

אני מתקרבת להאנגר גדול. עם כל צעד מתחזקים קולות הקדיחה ברקע וריח הצבע באוויר, ומעידים כי הגעתי למעין בית מלאכה. הכלים הכבדים שנגלים לעיני משלימים את התמונה ומסמנים: זה לא עוד מקום שגרתי. כאן לא משפצים רהיטים תקולים - אלא ספינות ענק וצוללות. 

הכירו את "בית החולים לכלי שיט" או בשמו הרשמי - המספנה. במקום היחיד מסוגו בצה"ל, עוברים כלי השיט טיפול יסודי שמאפשר לספינות לתמרן באופן הבטוח והמקצועי ביותר, וכך בדיוק נראה התהליך מבפנים.

"כל 4 שנים בערך, בהתאם לצורך, מגיעים כלי השיט של הזרוע למספנה בבסיס חיפה", מספר ע"צ ק', קצין פרויקט במספנה. "בצל הלחימה, שעות הים שעברו הכלים הן במספרי שיא, לכן בהתאם, הפך שלב ההספנה לקריטי אף יותר. אנחנו כאן כדי לוודא שהלוחמים יוכלו לתמרן בבטיחות, אבל גם הרבה מעבר לכך. זו הזדמנות לבצע שדרוגים למערכות המבצעיות ואפילו לשפץ את הרהיטים בכלי השיט". 

אני עוברת בין ההאנגרים העצומים, בכל אחד כלי שיט אחר; בין אם מדובר בצוללת, דבור או סטי"ל. במרוחק ביותר תלויה באוויר דבורה. בכניסה אל הבטן שלה בזהירות, אני מגלה להפתעתי שהגוף שלה - ריק. המכונות והרהיטים שבדרך כלל ממלאים את החלל פונו, ונותר רק השלד של הספינה. 

"היא הגיעה אלינו החודש", ק' פותר עבורי את התעלומה, "וכרגע נמצאת בשלב הראשוני בהספנה - הפירוק. כאן מוציאים את כלל התכולה שלה, כהכנה לקראת השלבים הבאים". 

להספנה יש תהליך מוסדר ותוכנית עבודה ברורה מראש: לאחר הפירוק וחשיפת המבנה תעבור הספינה ניקיון יסודי, ובדיקות תקינות מקיפות ייערכו בכל חלקי הצנרת. "זה צעד קריטי, שחושף חורים וסדקים. מכאלה ברורים ועד הקטנים ביותר, הם עלולים לגרום לחדירת מים שתזיק לכלי, וזה הזמן לאטום אותם בהתאם", הוא מתאר את התהליך. 

"אנו משייפים וצובעים מחדש כל חלק וחלק בספינה. הסיבה הראשונה היא סתימת כל סדק שגילינו, ומעבר לכך, הצבע משמש כשכבת הגנה נוספת וחוצץ בין הכלי למים".

השלב הבא הוא המעניין והקריטי ביותר. בתוך המספנה קיימים מספר בתי מלאכה (בימ"ל), כל אחד בעל התמחות ספציפית - נגרות, הלחמה וריתוך, ריפוד, אלקטרוניקה ועוד. כך, כמו בסרט נע, כל אחד מאנשי הבימ"ל עובד בתורו על הספינה: "כל חלק עובר לגורם הרלוונטי אליו - מערכת נשק, אמצעיים ויזיניטיים וכו'".

אז למה הוא כה קריטי? כי בשלב זה משתלבת מחלקה אחת עם אחריות בלעדית על החשמל של הספינה. "מחלקת מהו"ב, העומלת על מערך החשמל בתוך הספינה", הוא מתחיל להסביר, "הם עובדים על לוח החשמל הראשי שהוא הגוף הבלעדי המתספק חשמל לספינה. בלעדיו לספינה אין מקור חשמל, וכך היא מפיקה את החשמ בעצמה". 

בסיום כל תחנה מתבצעת בדיקת איכות, שרק לאחר שתעבור אותה בהצלחה - תוכל להתקדם אל הפרק הבא. זאת כדי להבטיח תהליך חלק ונטול עיכובים. "בסוף, אנחנו נמצאים במעין מרוץ נגד הזמן - לספינות יש תפקיד מבצעי חשוב, והמטרה שלנו היא להחזיר אותן לים בזמן מינימלי, אבל כמובן, והכי חשוב, לשמור על איכות הטיפול", מכריז קצין הפרויקט. 

ורגע לפני שהכול נגמר, והספינות חוזרות מהיבשה אל הים - יעבור הכלי בדיקה אחרונה בהחלט, שבסופה ישוב למים בעזרת עגלה מיוחדת. אז איך יודעים שהוא בטוח לחזור לפעילות? הפתרון פשוט ממה שאתם מדמיינים: "שופכים עליה מים כדי לוודא שהיא אטומה לגמרי".