כך הופכת הבינה המלאכותית לחלק מהצוות הימי

מהמעמקים ועד מרכזי הבקרה - כך הטכנולוגיה החכמה מסייעת למפקדים לזהות
איומים, לייעל תגובות ולתכנן מהלכים במהירות ובדיוק חסרי תקדים

25.05.25
אורי רודניק, מערכת אתר זרוע הים

בשבוע שעבר נערך במשרדי אמזון בתל-אביב כנס ייחודי שעסק באסטרטגיית הבינה המלאכותית של זרוע הים. מטרת המפגש: לחשוף את אנשי הזרוע להתפתחויות הטכנולוגיות האחרונות ולגבש חזון לעתיד הדיגיטלי של זרוע הים בתחום הבינה המלאכותית.


במהלך היום התקיימו הרצאות של בכירים מצה”ל ומהתעשייה האזרחית, לצד פעילות יישומית שעסקה בזיהוי אתגרים ארגוניים ומבצעיים ובחינת הדרכים לשיפורם באמצעות טכנולוגיות בינה מלאכותית. בכנס לקחו חלק מומחי תוכן במגוון תחומים עיסוק לצד מומחי טכנולוגיה מהזרוע ,מצה"ל ומחברת אמזון. “חשוב להבין – הבינה המלאכותית לא מסתכמת ב-ChatGPT”, הסביר רמ”ד AI וסימולטורים, סרן ע’. “מדובר בשרשרת מורכבת הכוללת איסוף מידע, עיבודו ובניית תשתיות חכמות. אחד היעדים המרכזיים שלנו הוא לאפשר למערכות לזהות תקלות מראש – ולפעול עוד לפני שהן מתרחשות. כך נוכל לשפר את התחזוקה ולהימנע מהפתעות מבצעיות”.


מפקד יחידת מפת”ח (מרכז פיתוח תוכנה ומחשוב), אל"ם ש’, הדגיש את הצורך הדחוף בהטמעת היכולות: “העולם עובר שינוי מואץ בשני מישורים – קיצור משמעותי של זמני ביצוע משימות, והיכולת של מערכות לחקות חשיבה אנושית. הצבא אינו יכול להרשות לעצמו להישאר מאחור. ככל שנדע לשלב את הבינה כשותפה לקבלת החלטות, לצד שיקול דעת אנושי, נוכל לקפוץ מדרגה תפקודית”.


לדברי רע”ן לומ"ר (לוחמה מבוססת רשת), סא"ל ג’, זרוע הים כבר היום מצויה  בתוך תהליכי השילוב לבינה מלאכותית בתחומים רבים: “החזון שלנו הוא להנגיש את יכולות הבינה המלאכותית לרשת הצבאית, להעביר למערכות החכמות את המשימות השגרתיות ולאפשר ללוחמים ולמפעילים להתמקד במשימות ייעודיות בהן יש לאדם יתרון על המכונה. אנו עוסקים כיום בקידום פתרונות מבוססי בינה מלאכותית  שיביאו לקיצור משמעותי של זמני התגובה והעבודה וייצרו יתרון מבצעי לזרוע".
אחת הדוגמאות הבולטות שהוצגו בכנס היא תחום השליטה הימית: כיום מאוישות עמדות השליטה במספר חיילות בכל משמרת. היעד: לצמצם את הצורך בכוח אדם, ולשדרג את תפקיד הבק"שית ממאתרת לחוקרת – תוך הסתמכות על עיבוד חכם ומיידי של נתונים והפקת תובנות ע"י בינה מלאכותית. “זהו שינוי מהותי שישנה את כללי המשחק”, ציין רע"ן לומ"ר; “במבט עולמי, מדינות רבות שואפות להפוך את הבינה המלאכותית לנשק הבא – ואסור לנו להישאר מאחור”.


עם זאת, תהליך ההטמעה אינו פשוט. “האתגר העיקרי הוא להעלות את המודעות בקרב אנשי המערך”, אמר סרן ע’. “לכן הוזמנו לכנס נציגים מכל זרועות ואגפי צה”ל. ההשפעה של הבינה המלאכותית צפויה לחצות תחומים – מכוח האדם ועד מערכות הלחימה – ולכן חשוב לייצר שיח משותף”.

מפקד  מפת”ח סיכם במבט קדימה: “בעתיד הקרוב נראה שינוי מהותי בכל רחבי הזרוע. המטרה שלנו ברורה – לאפשר למפעיל שיושב מול מסך המכ”ם לדעת בדיוק גבוה אם הוא מזהה כטב”ם, מטוס עוין או כלי טיס ידידותי. בעזרת בינה מלאכותית – זה יהיה אפשרי.”