הניסוי בטיל הזה הכה גלים בים התיכון. הנה מה שעמד מאחוריו

פקודת ה"בצע" מתקבלת, הטיל יוצא לדרך והנשימה נעתקת - עד לפיצוץ המוצלח בים התיכון. זה בדיוק מה שקרה בניסוי האחרון של 'גבריאל 5'. אז איך בוחנים עבודה של חודשים בשיגור אחד? ומה היכולות החדשות שעתידות להיכנס לזרוע הים? צללנו לעומק האמל"ח שעושה גלים

19.02.25
גיא שטיין, מערכת את"צ

"קצין, ירי על פי ספירה, רשאי לבצע ירי. שלוש, שתיים, אחת, בצע". היד לוחצת על הכפתור, טיל 'גבריאל 5' משוגר ומשאיר שובל ברחבי הים התיכון. את התיעוד שלו כנראה שכבר ראיתם, אך ההדף שהוא הותיר והעוצמה שנפרסה על פני המים, לא הותירה לנו ברירה אלא לצלול לעומק - ולהביא לפני השטח את הרגעים שקדמו לפיצוץ האדיר בלב ים לפני כשבועיים. 

"גבריאל הוא טיל ים-ים שנועד לתקיפה בסביבה הימית המורכבת מאוד - בעיקר מבחינת תנאי הניווט", כך מגדיר אותו סרן ע', קצין במחלקת אמל"ח בזרוע הים, "למכ"מים קשה להבדיל בין הסביבה המימית לרקיע, אז כדי להתגבר על המכשול, פותחו עבורם מערכות שמדייקות את היכולת להבחין בין המים לשמיים, ואת הפגיעה במטרה". 

במילים פשוטות - הטיל הזה מעניק לשייטת 3 יכולת לתקוף באופן ממוקד, מרחוק, ולשנות מטרות בזמן אמת. "בעיקר במהלך הלחימה, האפשרות לעשות זאת גם בזירות רחוקות ובאופן עצמאי היא משמעותית במיוחד", הוא מעיד ולא מרחיב. 

"בשיתוף פעולה עם מפא"ת והתעשייה האווירית, הוצאנו את הניסוי המבצעי הראשון בסדרה", חוזר סרן ע' לרגע בו השמחה בעקבות ההצלחה התפרצה, "ותרגלנו ירי המשנה את מטרתו ובחנו את דיוק התקיפה שלו". לשם כך, נבחרה מטרה קטנה על מנת לאתגר את יכולת הדיוק של האמל"ח החדשני. 

ועכשיו, דמיינו את הזירה הבאה: שטח ענק בלב הים התיכון, סטי"ל בליבו - ומטוסים באוויר המאבטחים את מסלול השיגור. "בכל ניסוי עתיר אנרגיה", מסביר הקצין, "אנו סוגרים שטח אש בלב הים, שמאובטח על ידי ספינות וכוחות בט"ש יחד עם בקרה של חיל האוויר".

מי שמבצעת את התקיפה הפעם זו אח"י אילת, וברגע שהיא מתמקמת בנקודה - שעון הלחימה סופר לאחור: "הניסוי לא מתחיל בלחיצה על הכפתור, אלה בצעדים הקודמים לו, כמו בדיקת המערכות, מיקום מדויק של הספינה, ובסוף גם הרגע שכולנו מצפים לו - הפגיעה". 

וכשזה באמת קורה, העיניים נשואות למעלה והנשימה נעתקת, כפי שמתמצת סרן ע': "מאוד מספק לראות משהו שאתה עובד עליו במשך חודשים יוצא לפועל - וכל חלקי הדומינו נופלים בסדר הנכון". 

כעת, לאחר שהניסוי הסתיים בהצלחה, היכולות עליהן התאמנו הלוחמים ייכנסו לתוקף וישפרו את הביצועים המבצעיים של הזרוע להמשך.