שיעור בכימיה: קיבלנו הצצה למעבדת החומרים במספנה

במעבדה הכימית של זרוע הים, הממוקמת בלב המספנה, פועלת יחידה קריטית המבטיחה את כשירות כלי השיט, בטיחות הלוחמים ותקינות המערכות. הלכנו לקבל הצצה מבפנים

18.02.25
מור פרסקי , מערכת אתר זרוע הים

איך מתחילים יום במעבדה?

בכל בוקר, כבר בשעה 07:00, מתחילים החיילים לעבוד במעבדה. הם מתפזרים בין כלי השיט שבטיפול ובודקים כל פרט קטן. אחד התפקידים החשובים הוא ניטור גזים מסוכנים, תהליך המכונה “גז פרי”. לפני כל עבודה במספנה – בין אם מדובר בריתוך, צביעה או הדבקת חומרים – עליהם לוודא שאין גזים דליקים או רעילים שעלולים לסכן את אנשי הצוות.

רס"ן ר', מפקדת המעבדה, מסבירה: "בלי הבדיקות שלנו, אף אחד לא יכול להתחיל לעבוד. אנחנו דואגים שכל תהליך יבוצע בבטיחות, מאחר ואנו נמצאים בסביבת עבודה מאתגרת". 

בנוסף, המעבדה מתמקדת במניעת קורוזיה והגנה באמצעות צבעים. קורוזיה, או חלודה, היא תהליך טבעי שבו מתכות כמו פלדה ואלומיניום מתפרקות בשל תגובות כימיות עם הסביבה. בכלי השיט של חיל הים, העשויים בעיקר מפלדה ואלומיניום, הקורוזיה מהווה אתגר הנדסי משמעותי, שכן היא עלולה לפגוע במבנה הכלי ולסכן את שלמותו.

איך שומרים על כלי השיט?

כדי להתמודד עם אתגר זה, המעבדה מבצעת בדיקות יסודיות כאשר מתגלה קילוף צבע בכלי השיט. הבדיקות נועדו לקבוע האם האיטום היה לקוי או שהצבע פג תוקף. בנוסף, המעבדה עוסקת במחקרים על חומרים וטכנולוגיות חדשות המיועדות לשימוש בזרוע הים. כל חומר או טכנולוגיה חדשה נבדקים בקפידה במעבדה לפני הטמעתם.

המעבדה מצוידת בתנאי סביבה מועצמים, המאפשרים לה לבצע ניסויים מואצים המדמים תנאי סביבה קשים. באמצעות ניסויים אלו, ניתן להעריך את עמידות החומרים והצבעים לאורך זמן. המעבדה בונה ניסויים, מלווה אותם, מבצעת בדיקות ומפיקה דוחות תוצאות.

"בנוסף לעבודות השוטפות, המעבדה עוסקת בפרויקטים מחקריים גדולים", מספרת רס"ן ר' וממשיכה: "אנחנו מתעסקים בהתאמת מערכות צבע מתקדמות לכלי השיט. פרויקטים אלו כוללים הכנת דגמים, ביצוע בדיקות והשוואת המערכות החדשות לקיימות, ובסופו של דבר, הפקת דוחות למידה לשימור ידע והתפתחות מעשית".

צוות מומחים ושיתוף פעולה

המעבדה נושאת באחריות כבדה, שכן החלטותיה משפיעות ישירות על בטיחות העובדים. לדוגמה, כאשר החיילים נותנים אישור לעבודה בחום או לכניסה לחלל סגור, הם מבינים שהחיים של העובדים תלויים בהחלטותיהם.

"המעבדה שואפת להתעצם ולהביא חומרים וטכנולוגיות חדשות, במטרה לשפר את איכות העבודה ולהתאים את עצמה להתפתחויות העתידיות של זרוע הים. החזון הוא להמשיך ולהתפתח, ולהעניק שירות מיטבי לאנשי השטח", מוסיפה מפקדת המעבדה.

אנשי המעבדה אחראים על בדיקות נשימה קריטיות עבור צוותי הצוללות. אחד התחומים המרכזיים הוא בדיקת "סוד-אל-איים" – חומר שסופג את הפחמן הדו-חמצני (CO₂) שנפלט במערכות הנשימה הסגורות של הצוללות, ומאפשר נשימה בטוחה לאורך זמן. 

החיילים בודקים את רמת הלחות בחומר, את יכולת הספיגה שלו ואת גודל הגרגירים, כדי לוודא שהמערכת פועלת בצורה מיטבית. רס"ן ר' מציינת: "כשצוללן נמצא במעמקי הים, הוא תלוי ב-100% באיכות האוויר שהוא נושם. זו האחריות שלנו לדאוג שהמערכת הזו תעבוד בלי תקלות, כי כל טעות עלולה להיות הרת גורל".

במעבדה פועל צוות מומחים בהובלת קצין עתודאי – מהנדסי חומרים וכימאים, בוגרי המוסדות האקדמיים המובילים בארץ. כל אחד מהם אחראי על תחום שונה: בדיקות כימיות, חקר מתכות, פולימרים, צבעים וקורוזיה. יחד איתם, פועלת נגדת המעבדה, שמנהלת את העבודה היומיומית ואחראית על החיילים בשטח. 

רס"ן ר' מסכמת: "אנחנו אמנם לא נמצאים בקו החזית, אבל אין כלי שיט אחד שיוצא לים בלי שעבר תחת הידיים שלנו. זו עבודה המחייבת מקצועיות ברמה הגבוהה ביותר, ותחושת האחריות כאן היא עצומה".