שלב אחרי שלב בדרך לים
קורס החובלים הוא אחד הקורסים המאתגרים והארוכים ביותר בצה”ל. במהלך שנתיים וחצי עוברים הצוערים הכשרה אינטנסיבית שמכשירה אותם לפקד על לוחמים ולנווט כלי שיט מבצעיים. שוחחנו עם מפקדי השלבים כדי להבין לעומק את הדרך אותה עוברים בדרך לסיכה
קורס החובלים הוא אחד המסלולים היוקרתיים ביותר בצה"ל. במשך כשנתיים וחצי , הצוערים עוברים הכשרה אינטנסיבית במטרה להפוך למפקדים שיובילו כלי שיט מבצעיים וינהלו מערכות לחימה בלב הים. מדובר באתגר פיזי ומנטלי עצום, שדורש עמידה בסטנדרטים גבוהים של מקצועיות, מנהיגות וחוסן אישי.
הבסיס לכל: שלב הפתיחה של קורס החובלים
השלב הראשון בקורס הינו שלב בסיסי. בשלב זה הצוערים מתחילים את הדרך הארוכה והמאתגרת. השלב מחולק לשניים, כשהחלק הראשון הראשון הוא ה"ימ"פ" – ימאות ופיקוד, שמתקיים במוצב 'צביה', בזירת ים סוף. במהלך שלב זה, הצוערים עוברים טירונות ימית אינטנסיבית שנמשכת שלושה חודשים. לאחר סיום הטירונות, הם שבים לבה"ד למשך שלושה חודשים נוספים של לימודים עיוניים, בהם הם לומדים את יסודות הזרוע הימית ומכירים את תפקידה בעוצמת צה"ל.
"בטירונות יחידה, ההתמקדות היא בבסיס, משמעת חיילית וחומרי יסוד, אך הציפייה מצוערים גבוהה בהרבה, שכן הם מיועדים להיות קצינים", משתף רב-סרן א', מפקד שלב הבסיסי. בשלב זה, הצוערים עוברים אימונים פיזיים אינטנסיביים: מסעות, ריצות, מבחני כושר וקרב מגע, תרגולי אלונקות, סדרות מקצועיות על כלי שיט קטנים ועוד. לאחר שלושה חודשים, מפצלים את הצוערים לפי מגמות, והם מתחילים להתמקצע בהתאם לתחום שנבחר.
הערכת הצוערים מתבצעת לפי מספר פרמטרים מרכזיים: “אנחנו בוחנים את הצוערים במגוון תחומים", מסביר רס״ן א', "הצוערים נמדדים על-פי ערכים כמו אמינות, משמעת, רעות ומערכתיות, לצד התמודדות עם לחץ, אי-ודאות, שחיקה ועומס. בנוסף, ישנו הציר המקצועי, שבו הם נבחנים על חומר עיוני ומעשי, הכנה ולמידה עצמאית, שיטות פיקוד ומנהיגות”.
ההכנה לפיקוד: השלב השני - שלב מכין
השלב השני, שהיה פעם "שלב מתקדם", נקרא כיום "שלב מכין". בשלב הזה הצוערים עוברים הכשרה כללית שמהווה את הבסיס לכל קצין בצה"ל, כמו הכרת מדינת ישראל וקריאת מקראות ישראל. אחרי שסיימו את שלב הבסיס, הם מחולקים לפי הכלים השונים – סטי״לים, צוללות, ומגמות שונות כמו שייט, מכונה ואלקטרוניקה.
כאן הם מתחילים להכיר את הכלים בצורה עיונית, ובמקביל יוצאים לשהיות על הכלים עצמם, מה שמאפשר להם להבין את השימוש בפלטפורמות השונות. השהות משתנה בהתאם למגמה.
"במהלך השלב הצוערים משפרים את יכולות הקשב הפיקודי שלהם והיכולת להתמודד עם מגוון תרחישים במקביל. הם לומדים לנהל אירוע מקצה לקצה, באופן עצמאי", מסביר סרן ר', מפקד שלב מכין. ״לאורך כל השלב הם עושים עיבודים פיקודיים לדילמות שהם רואים בשטח, מה שיוצר עבורם את הזהות של הקצין הלוחם בים עם ההיבטים החשובים לביצוע התפקיד".
״אנחנו מכשירים את הצוערים לרכישת ידע באופן עצמאי", ממשיך; "הם לומדים להעביר מסר בצורה חדה וברורה ורוכשים סל כלים פיקודיים ומנהיגותיים לטובת ניתוח סיטואציות וקבלת החלטות בזמן אמת בשטח".
בסיום השלב הצוערים עוברים בוחן חובל, אחד מהבחנים הקשים ביותר בצה"ל, בסופו - רק מי שעובר אותו ימשיך לשלב הבא של הקורס.
שלב מתקדם: חיזוק האישיות הפיקודית
בשלב השלישי, "מתקדם", הצוערים עוברים אקטים המפתחים את האישיות הפיקודית של כל אחד ואחת מהם. במהלך השלב הצוערים מתחילים לימודים אקדמאים לצד למידה אינטנסיבית על הפלטפורמות אליהם מיועדים.
סרן י', מפקד שלב מתקדם מסביר: "השלב מורכב משני פרקים מרכזיים, כאשר הפרק הראשון נקרא ‘פרק השכלה’ והשני 'פרק מקצועות', במהלך השלב הצוערים לומדים לתואר באוניברסיטת חיפה לצד לימודים מעשיים על הכלים בים". בעבר המסלול האקדמי כלל רק תואר במדעי המדינה, אך החל ממחזור 152, נוספו שני מסלולים נוספים: ניהול מערכות מידע וניהול עסקי.
"מטרת השלב היא לפתח את הצוערים כמפקדים טובים יותר", מסביר סרן י'. "במהלך ‘פרק מקצועות’ הצוערים מתמקצעים בתחום שאליו הם מיועדים, בהתאם למגמה שלהם. זהו שלב שבו הם מפתחים עצמאות ואחריות, תוך שהם אחראים להתנהלות היומיומית, ללימודים ולמשימות הפיקוד הראשוניות שהם מקבלים בליווי צמוד. למעשה, זו הפעם הראשונה שבה הם נדרשים לקבל החלטות פיקודיות משמעותיות, גם על המחזור שלהם וגם על עצמם".
השלבים היעודיים: מהכשרה לפעילות מבצעית
לאחר מכן מגיע שלב יעודי – השלב שמביא את הצוערים לתוך עולמם המבצעי והמקצועי. תחילה הם עוברים הכשרה עיונית על הכלים שהם יפגשו בשירותם, מכירים את הפלטפורמות השונות ומעמיקים את הידע על הציוד המתקדם. הצוערים רוכשים ידע עיוני לתפקיד הראשון שלהם בתור קצינים בים שבסופו עוברים מבחן מסכם על כל החומר. בנוסף, לאורך השלב הם מסיימים את הבחינות האחרונות של התואר אותו לומדים.
"זה השלב בו הצוערים מגיעים לסיום הקרוס", מספר סרן ע', מפקד שלבי יעודי ויעודי שטח. "בשלבים אלו הם עוברים את ה'ליטוש' הסופי לקראת התפקיד, תוך מתן מיקוד ודגש על הפרקטיקה באמצעות דוגמות חיות מהניסיון שצברו לאורך ההכשרה".
בשלב היעודי שטח, הם יוצאים לשהיות בשטח – שלושה חודשים של עבודה מבצעית על הפלטפורמות אליהם מחולקים, יחד עם הלוחמים עליהם יפקדו, ביצוע משימות מבצעיות ויציאה למבצעים. בשלב זה, הצוערים הופכים לחלק בלתי נפרד מסגל הספינה, והשלב כולו מתרחש בכלי השיט עצמם, ומבצעים את ההסמכות המעשיות לחומר העיוני שעשו בשלב יעודי בה"ד .
"שני השלבים הללו מאופיינים בלחץ זמנים, לאורך כל הזמן הצוערים עובדים בדופק גבוה", מוסיף סרן ע'. הם נבחנים על ביצוע משימות תחת עומס ולחץ לצד אי וודאות, אחריות רבה ומסוגלות, על מנת להכין אותם לשירות בים בצורה הטובה ביותר כך שידעו לפעול בזמן אמת, להפיק לקחים ולהתמודד עם כל אתגר שיבוא", מסכם.
היעד הסופי: סיכת החובל
לאחר שנתיים וחצי של מסלול מפרך, מגיע הרגע הגדול - טקס הענקת סיכת החובל, שמסמן את סיום ההכשרה והפיכתם לקצינים בזרוע הים. עם סיום הקורס, הם מוכנים לקחת על עצמם את הפיקוד על צוותים ולבצע משימות מורכבות. המסלול המאתגר הזה הופך אותם למפקדים מובילים, שמוכנים להתמודד עם כל אתגר שצפוי להם בים.