מעצבים את דור המפקדים הבא
עם תכנים מעשירים ורשת קשרים מקצועית להמשך הדרך – תוכנית “גלים” ממשיכה לפתח את ההון האנושי של זרוע הים. המחזור הרביעי נפתח, בשונה מקודמיו - הפעם, בצל המלחמה ומביא עמו תכנים חדשים המותאמים למציאות המשתנה
תוכנית “גלים” היא יוזמה ייחודית של זרוע הים, שנועדה להעצים את הקצינים והקצינות הצעירים, לפתח את המנהיגות והיכולות הפיקודיות שלהם, ולחזק את תחושת המשמעות והחיבור לשירות. התוכנית היא חלק מ“תוכנית אנשים”, ומיועדת לשדרת הפיקוד הצעירה של הזרוע – הדור הבא של המפקדים.
בימים אלו נפתח המחזור הרביעי של התוכנית, ולרגל האירוע שוחחנו עם סא”ל ש', מפקדת צוות בתוכנית, שסיפרה לנו על המאפיינים הייחודיים של המחזור הנוכחי.
איך מורכבת התכנית?
תוכנית גלים כוללת חמישה מפגשים, כל אחד מהם מתקיים באזור אחר בארץ. לצד הרצאות מעשירות בנושאים כמו החברה הישראלית, עולם ההייטק והמנהיגות, משתתפי התוכנית מבקרים באתרים מרכזיים ברחבי המדינה ויוצאים לטיולים משותפים.
גולת הכותרת של התוכנית היא שבוע בחו”ל, שבו המשתתפים נפגשים עם נציגים מהצי הימי של המדינה המארחת ומתחברים לקהילה היהודית המקומית.
״התוכנית בנויה באופן המאפשר לקצינים ולקצינות המשתתפים לעצור לרגע את שגרת השירות האינטנסיבית שלהם, לצבור כלים חדשים ולשאול את עצמם שאלות משמעותיות על הדרך המקצועית והאישית שלהם”, מספר סא״ל ש'.
ההשפעה על המשתתפים – מנהיגות, פיקוד ורשתיות
מעבר לתכנים העיוניים, “גלים” שמה דגש חזק על פיתוח אישי. המשתתפים רוכשים כלים משמעותיים, כמו העברת מסרים, עמידה מול קהל ותקשורת בינאישית, ״ הם רוכשים כלים הכרחיים לכל קצין וקצינה, הן בשירות והן בהמשך החיים”, מסבירה סא״ל ש'.
התוכנית גם יוצרת חיבור עמוק בין המשתתפים, מה שמאפשר להם לבנות רשת קצינים איכותית שתשמש אותם לאורך הדרך. “השיח שנוצר בין המשתתפים הוא עמוק ומשמעותי. הם מתייעצים אחד עם הש', לומדים זה מזה ומפתחים חשיבה רחבה יותר על תפקידם כמפקדים”, מוסיפה.
סגן ש׳, קצינה במספר המודיעין שלקחה חלק במחזור הקודם של התוכנית מספרת: ״התוכנית מלמדת אותך ליזום ולהניע תהליכים, היא מדגישה את הכוח שטמון בכל אחד ואחת מאיתנו. התוכנית פיתחה אצלי את כישורי היצירתיות. לאורך התכנים נפגשנו עם מגוון סוגים של מנהיגים - חלקם צבאיים, חלקם אזרחיים - כל אחד בתחום אחר מקודמו. מלמד על היכולת להניע תהליכים וליזום״.
״יותר מהכל היא יצרה קבוצה של עמיתים ושותפים, שזו אחת מהמטרות המרכזיות של התכנית״, מוסיפה סגן ש׳. זה נתן המון השראה ומקום לשיח והתייעצויות, שותפי עבודה לדרך ואנשים שאפשר להתייעץ איתם - בסופו של דבר, היא חושפת עבורי את החברים שנמצאים איתי באותה המערכת, ולא בהכרח הייתי מכירה אותם לולא ההשתתפות בפרויקט. זו הסביבה שנותנת את המוטיבציה והכוחות״.
בצל הלחימה
המחזור הנוכחי של התוכנית מתנהל בצל מלחמת ״חרבות ברזל״, וזהו המחזור הראשון שנפתח כאשר המלחמה כבר בעיצומה. לדבריה של סא”ל ש', בעוד שהמחזורים הראשונים עסקו בעיקר בתכנים אזרחיים, הפעם שולב בתוכנית תוכן המתמקד בעיבוד חוויות לחימה, יחסי חברה-צבא ויוזמות חברתיות.
“היה לנו חשוב ליצור תמהיל נכון של תכנים, שיאפשר למשתתפים גם לעסוק במה שעברו בחודשים האחרונים וגם להמשיך ולהתפתח מקצועית ואישית”, היא מסבירה.
מי מתקבל לתוכנית?
לתוכנית התראיינו כ-70 קצינים וקצינות בדרגות סגן-סרן, מכלל היחידות והמקצועות בזרוע הים. מתוכם, התקבלו 25 משתתפים בלבד, לאחר הליך מיון קפדני.
“המשתתפים בתוכנית הם קצינים איכותיים, חדורי מוטיבציה, שרוצים להשפיע, לשמוע ולהשמיע”, אומרת סא”ל ש'. “אנחנו מחפשים אנשים שמבינים שהשירות שלהם יכול להיות משמעותי יותר אם ירחיבו את נקודת המבט שלהם ויקבלו כלים נוספים להמשך הדרך”.
אחד המדדים להצלחת התוכנית הוא הביקוש הגובר להשתתף בה. “כ-70 קצינים וקצינות ביקשו להצטרף למחזור הנוכחי, לאחר ששמעו חוויות מבוגרי המחזורים הקודמים”, מציינת סא”ל ש'. “בנוסף, מפקדים מדווחים כי המשתתפים חוזרים עם כלים ותובנות המסייעות להם בתפקידיהם, גם בפן האישי וגם המקצועי”.
השקעה שמניבה תוצאות
“אנחנו לא מודדים את הצלחת התוכנית לפי מספר המשתתפים שנשארים בשירות”, מבהירה סא”ל ש'. “המטרה שלנו היא להעניק למשתתפים כלים לפיתוח אישי, שיעזרו להם להיות קצינים ומפקדים טובים יותר, אבל בראש ובראשונה – אנשים טובים יותר”.
יחד עם זאת, היא מציינת כי “העובדה שהמשתתפים מקבלים הזדמנות לעצור לרגע את השגרה, לשמוע תכנים מעשירים ולפתח את עצמם, בהחלט תורמת לתחושת החיבור והמשמעות שלהם בשירות”.
עם הפנים קדימה
בכל שנה נפתחים ש' מחזורים של התוכנית, והשנה צפוי שינוי מרגש במיוחד – פתיחת מחזור ראשון לנגדים. “אנחנו מאוד נרגשים לקראת המחזור החדש לנגדים”, אומרת סא”ל ש'. “זה צעד משמעותי, שיאפשר לנו להרחיב את ההשפעה של ‘גלים’ ולהעצים גם את השדרה הפיקודית הנגדית של זרוע הים”.
תוכנית “גלים” ממשיכה להתפתח ולהתאים את עצמה לאתגרים המשתנים של התקופה. בתקופה שבה זרוע הים מתמודדת עם אתגרים ביטחוניים מורכבים, ברור יותר מתמיד עד כמה חשוב לחזק את הפיקוד הצעיר, לפתח מנהיגות ולהעצים את ההון האנושי.
התוכנית אינה רק מסגרת להכשרה מקצועית – היא מרחב לצמיחה אישית, לשיח משמעותי ולהתפתחות, שמעניק לקצינים ולקצינות של זרוע הים כלים שילוו אותם לכל אורך דרכם, בשירות הצבאי וגם בהמשך חייהם.
״התוכנית שמה לה למטרה להגביר את המחוברות לשירות צבאי, דרך פיתוח והעצמה אישית, השראה ומנהיגות, וחיבור לחברה הישראלית״, מסכם אל״ם ר׳, מפקד יחידת השליטה בזרוע הים שמפקד על הפרויקט.
״התוכנית הותאמה לאתגרים שהתמודדנו איתם כמדינה וכצבא בשנה האחרונה, כשלאור עיניה פיתוח וטיפוח דור העתיד של המפקדים בזרוע. זו הזדמנות משמעותית עבור הקצינים שלוקחים בה חלק לעצור את שגרת היום יום העמוסה ולספוג תכני העשרה והשראה ממגוון רחב של תחומים הקשורים לחזון, יוזמה ופיקוד. במהלך התוכנית מפתחים הקצינים קשרי חברות ועבודה קרובים וזוכים להכיר את העמיתים שלהם בזרוע בצורה טובה יותר״, מסכם אל״ם ר׳.