את הסדרה הזו זכו לעבור רק 13 קציני גבעתי נבחרים

עם זריחת השמש, ניצבו על פסגת המצדה 13 מפקדי מחלקות וצוותים מצטיינים של חטיבת גבעתי - הם בדיוק סיימו סדרה בת שבועיים ומסע מסכם שנמשך 48 שעות רצופות ללא שינה. רגע לפני שהם חוזרים למחלקות והצוותים שלהם, פגשנו את "שועלי הקרבות" החדשים

25.10.20
בתיה ואן זיידן, מערכת אתר צה"ל

בשבועות האחרונים חיפשו בגבעתי ללא הפסקה את 13 המצטיינים ביותר מבין 130 המ"מים והמפק"צים. אחרי שכל המדדים נבחנו וכל הוועדות הסתיימו, הוקמה הנבחרת המנצחת - המפקדים שסומנו כבעלי הפוטנציאל הגבוה ביותר להפוך למפקדי הפלוגות הבאים של החטיבה.

"רצינו להשקיע במ"מים, לפתח אותם על ציר המ"פ ולהפוך אותם למפקדים טובים ומדויקים יותר", פותח מפקד סדרת שועלי הקרבות, רס"ן ע', "בעקבות המעבר לשימוש בנמ"ר, נדרש שינוי מהותי באופן החשיבה של המ"פ, ובהתייחסות שלו לניתוח שטח ואויב - רצינו להכין את הקרקע, אז הקמנו סדרת העשרה חדשה למפקדים מצטיינים - שועלי הקרבות".

"הושקעה המון מחשבה בבניין הלו"ז - איך להכניס בשבועיים תוכן שגם יחדש, גם ייעל את העבודה וגם יאמן את המ"מ בצורה אינטנסיבית ואפקטיבית?", מסביר רס"ן ע' את המאמץ שהוקדש כדי לכלול בסדרה כמה שיותר נושאים מרכזיים: גישור על פערים, ניתוח אויב וקרקע, טכניקות קרביות, הערכות מצב ברמת המ"מ, ניווטים, אימוני ירי, בחירת דפ"ן (דרך פעולה נבחרת) ועוד. 

התוכנית עצמה בנויה מאימונים מותאמים לדרג המ"מ, כלים לשיפור אופן ההכשרה של החיילים שלהם ויצירת שיח סביב אילו החלטות מיקרו-טקטיות יכול המ"מ לקבל כדי להשפיע על התוצאה בשדה הקרב. בנוסף, למדו הקצינים להשתמש ב"כלי העבודה" של המ"פ בצורה ייעודית עבורם, והכירו מקרוב את כל העזרים העומדים לרשות המחלקה בשעת חירום.

הסדרה התקיימה תחת הגבלות הקורונה, ולמרות שהמפקדים הבכירים לא יכלו להגיע פיזית, הם הצטרפו דרך הזום והעבירו הרצאות ודיונים למשתתפים: ביניהם היו מפקד פיקוד הדרום, אלוף הרצי הלוי, מאו"ג 162, תא"ל סער צור ומפקדי החטיבה בעבר. "השיחות האלו עזרו לנו לפתוח את הראש - להבין מה קורה בדרגים הגבוהים יותר ולהסתכל על דברים מזווית שונה", מתאר סגן אוריאל דניאל, מפק"ץ בסיירת גבעתי ומצטיין הסדרה, "בעיניי, זה היה החלק הכי משמעותי".

"עברנו בהמון מקומות - משמר הנגב, לשביית צאלים והרי ירושלים, וסיכמנו במסע ארוך באזור ערד ומצדה", מפרט מפקד הסדרה, "גם פגשנו המון גורמי ידע: קצין מאמ"ן, שהכיר למ"מים את הפלטפורמות העומדות לשימושם במערכה, מפקד קורס קציני שריון, שדיבר על שילוב של רק"ם בלחימה - דבר משמעותי לחטיבה שלומדת איך לנצל את האפשרויות שנפתחו עם כניסת הנמר לשורותיה - ופסיכולוג מביסל"ם (בית הספר למנהיגות), שהוביל סדנה על פיתוח חוסן מנטלי".

נקודת השיא של הסדרה החדשה הייתה המסע המסכם שארך 48 שעות רצופות. "התחלנו באזור ערד, עברנו בהר הקנאים וסיימנו בזריחה על הר המצדה. הם עברו שעות של סחיבה, התקלות, קרב מגע, הליכות ארוכות וסחיבת אלונקות. זה היה לא פשוט - עם כל העומס הפיזי, גם יצרנו לחץ מנטלי בכך שלא נתנו להם לישון - היה מרשים לראות אותם נלחמים בשיניים - כמו שועלים אמיתיים", רס"ן ע' מספר על סיכום של שבועיים, בגאווה שלא תבייש את מי שפיקד על הכשרה של חודשים רבים.

בסוף המסע, עם אור ראשון, על פסגת הר המצדה, הם קיבלו את תעודות הסיום שלהם. "האירוע עצמו לא היה טקסי - לא היה צורך, היה מספיק עומק וכולם ידעו את זה", מציין רס"ן ע', וסגן דניאל מחייך וכבר מדבר על החזרה לצוות: "אני מרגיש שהסדרה הזו הפכה אותי, בראש ובראשונה, למפקד טוב יותר בשבילם".