זו הסיירת שזינקה מהמקום האחרון לראשון במבחן היחידות המובחרות

פחות משנה חלפה מאז הגיעה סיירת גבעתי למקום האחרון בתחרות "ראש חץ". מאז, הספיקו ביחידה לחולל מהפך בתפיסת אימון הלוחם ובאופן ההכשרה, ולקחת את המקום הראשון. ישבנו לשיחה עם מפקד ביה"ס של סיירת גבעתי כדי לשמוע איך ממנפים "הפסד" לניצחון גדול

06.04.21
בתיה ואן זיידן, מערכת אתר צה"ל

לפני כשנה התקיימה לראשונה תחרות "ראש חץ", שבאה להכריע איזו יחידה מובחרת הכי חזקה ומבצעית בצה"ל. בבוחן היוקרתי משתתפות יחידות הקומנדו והסיירות של צנחנים, גבעתי, גולני ונח"ל. את המקום הראשון קטפה אז סיירת גולני, אחריה אגוז ודובדבן. סיירת גבעתי סיימה את התחרות בתחתית הרשימה.

"שמו לנו מראה מול העיניים שאומרת: 'אתם לא מספיק טובים'. יצאנו מהתחרות בהבנה ברורה שיש תחומים שאנחנו חייבים לחזק", מודה מפקד בית ספר סיירת גבעתי, רס"ן זיו בואניש, ומסביר מה הוביל אותם לשנות את אופן הכשרת הלוחמים הסגולים מקצה לקצה, ולכבוש פחות משנה אחר כך את המקום הראשון.

השנה, התחרות התקיימה במתקן אדם ובבה"ד 8 (וינגייט), ובחנה את לוחמי היחידות על כל פק"לי הלוחם - מקלע, נגביסט, צלפים, חובשים, מפעילי מערכות תקשוב, והתפקידים בצוות - כמו בנאים, תצפיתנים וטילנאי כתף.

לאחר שקלול התוצאות, קטפה סיירת גבעתי את המקום הראשון, כשבמקום השני אגוז ואחריה סיירת צנחנים. אז מה גרם למהפך של סיירת השועלים?

במשך ארבעה חודשים לאחר אותו הפסד צורם, בביה"ס של סיירת גבעתי 'חישבו מסלול מחדש'. הם בחנו את תוצאות התחרות, הגיעו למסקנות על ההכשרה, והגדירו סדר עדיפויות חדש בפלוגה. "במקום להתמקד בקרבות עבר, שמנו דגש על תוכן מקצועי שרלוונטי למלחמה ב-2021", מדגים רס"ן בואניש.

עיקר העשייה התמקד בשיפור הכושר הגופני של הלוחמים. לטובת המשימה גויסו לסיירת שלושה גורמים מקצועיים: הראשון הוא נגד שעבר הכשרה בבה"ד 8, ובנה תוכניות אימונים כדי לוודא יישור קו בין כל הלוחמים בכוח. "לא כל חייל מגיע כמובן באותה רמה של כושר גופני, ולכן הבנו שצריך לבנות גם תוכניות אימון אישי, וגם תוכניות רוחביות", מסביר רס"ן בואניש.

הגורמת המקצועית השנייה היא תזונאית, שליוותה בשנה האחרונה את החיילים, שקלה אותם, עקבה ושיפרה את הרגלי התזונה שלהם. "ב-8 חודשים פה, כל חייל עלה 4-3 קילו של מסת שריר. לצד זאת, מספר הפציעות בהכשרה קטן באופן מובהק", מספר בגאווה מפקד ביה"ס.

גם בתחום ההסוואה, כפי שהוא מעיד, היה על הסיירת להשתפר: "למרות הקורונה, עשינו התאמות לתקופה הנוכחית והבאנו מילואימניקים שיאמנו את הכוח בתחום, יחדדו את הכישורים". את תחום הקליעה, בו הצטיינו בתחרות, דאגו לשמר. מהכנסת קצין לוחמה לתפקיד לפני כשלוש שנים, כלל הלוחמים, מספרים בסיירת, ברמת כשירות גבוהה - "מוכנים בצורה הטובה ביותר למגוון תרחישים".

"מה שיפה ב"ראש חץ", זה שכל לוחם חייב להיות הכי מיומן בהכול, כי החלוקה לתחנות היא אקראית", מסביר רס"ן בואניש, "זה מחנך לתרבות - לדאוג שכולם יהיו הכי טובים. בימים שבהם המלחמה לא כאן ועכשיו, תחרות היא הדרך שלנו ללמד לניצחון, כדי שמחר בשדה הקרב האנשים יהיו הכי טובים ויחתרו בכל הכוח".

"בלי העבודה של האנשים למטה, של המפקדים שמחוברים למשימה, זה לא היה אפשרי. היו לנו מפקד פלוגה ומפקדי צוותים שדייקו בביצוע", מציין מפקד ביה"ס, ולקראת סיום מסכים לספק גם טיפ מנצח: "עיקר הדגש לא צריך להיות בחיילים החזקים ולא בחיילים החלשים שלך, אלא בממוצעים. החלשים יחסית יצמצמו פער לאט-לאט, והחזקים תמיד יהיו קדימה - אם מתרכזים במסה העיקרית אפשר להקפיץ את הפלוגה כמה רמות מעל".

למרות ההישג, בגבעתי ממשיכים עם הפנים קדימה, כפי שמסכם מפקד ביה"ס: "עכשיו אחרי שהוכחנו את עצמנו, המשימה הבאה היא להשריש את העבודה הקשה הזו - בנינו נבחרת טובה, נמשיך לעבוד קשה כדי לשמור אותה בטופ".