הצצה לתרח"ט הראשון מסוגו של חטיבת האש, ותיעוד הרקטה המשודרגת בפעולה
בפעם הראשונה מאז שהפכה מאגד לחטיבה, ערכה חטיבת האש 215 של חיל התותחנים, יחד עם קציני השיתוף הארטילריים של הגדודים השונים ועם יחידות מיוחדות כמו פלוגת את״ר ורוכ"ש, תרגיל טקטי חטיבתי ראשון מסוגו, בו בחנה השבוע החטיבה החדשה את יכולות הסיוע שלה לכוחות המתמרנים בעת חירום, ואת יכולות האיתור ותקיפת האויב באופן עצמאי וחדשני ביותר. כל הפרטים
לוחמי ולוחמות התותחנים הם אלו שפותחים את ציר ההגנה העוצמתי של צה"ל, בשעה שחטיבות החי"ר נמצאות בחזית הלחימה. הם יוצרים קו אחיד, ממנו הם מכוונים לעבר המטרות שמעבר לגבול, ומחכים לאות הפתיחה באש. כדי להבטיח שיפגעו באותן מטרות, הם מתאמנים, מתכוננים ומשחיזים את יכולותיהם כל העת - גם בתצורתם החדשה - "חטיבת האש".
למעשה, מאז שהפך אגד ארטילרי 215 לחטיבה סדירה, לא מעט השתנה. כעת, עמדו מפקדי החטיבה החדשה במבחן האולטימטיבי - התרח"ט הראשון בתולדותיה. התרגיל, שנערך במהלך השבוע האחרון, שילב פלוגת את"ר, גדוד רוכ"ש ויכולות חסרות תקדים בתחום הפעלת האש, ובדק בעיקר את יכולות הסיוע שלה לגדודים המתמרנים שנמצאים בשטח.
התרח״ט הזה מצטרף לאימון נוסף שנערך לפני כחודש וחצי, בו השתמשה החטיבה לראשונה רקטת ״רומח״ המשופרת, שנכנסה לשימוש צה"ל בשנים האחרונות, נוסתה בחיל התותחנים, ועברה כעת שדרוג המאפשר לה פגיעה מדויקת ביעדים בטווח של עשרות קילומטרים.
הרקטה הזאת לא מיועדת רק לגזרה הצפונית, אלא גם יכולה לסייע בתקיפת יעדים נקודתיים ברצועת עזה. השימוש בה בתרגיל הצביע על אחת היכולות החשובות ביותר של חטיבת האש - לסגור מעגל מקצה לקצה ולבצע תקיפות זמינות ומהירות מבלי להסתמך על גורמים אחרים.
"בדומה לתפקידנו בחירום", מספר מפקד סוללה ג' בחטיבה, סרן אריאלי פנחס, על מהות התרח"ט הראשון, "עיקר התרגיל מבוסס על סיוע לכוחות החי"ר. היכולת החדשה שמתורגלת לראשונה במסגרת החטיבה היא ההתבססות על פעולות עצמאיות של כוחותינו בכל הנוגע להפעלת אש ומבצעי אש שיאפשרו לנו בסוף לאתר ולנטרל את האויב באופן עצמאי לגמרי".
אז מה הן בעצם היכולות החדשות האלה? לדבריו של סרן פנחס, עד התקופה האחרונה היוו לוחמי החטיבה כוח מסייע שעובד מול גדודי החי"ר המתמרנים, שהפעילו אש על פי התנאים והצרכים של אותו הגדוד. עכשיו, לאחר השינוי המהותי שעברה החטיבה בחצי השנה האחרונה, יכולים אותם הלוחמים לבצע פעולות אש, לתקוף מטרות ולסגור מעגל באופן עצמאי ובצורה טובה יותר
"דבר חדש שתרגלנו בפעם הראשונה, הוא הצטרפותן של יחידת האת"ר (איתור תקיפה רשתית) רוכ"ש (רוכב שמים), שעברה לחטיבה כחלק מהשינוי, ופלוגה אחת של יחידת את״ר. שני אלה הפכו לגדוד אחד במסגרת האימון", הוא מתאר, "הצטרפו אלינו גם כוחות נוספים, גדודי סדיר ומילואים נוספים שמעולם לא השתתפו באימון בסדר גודל כזה".
אם הייתם מבקרים בתרגיל, היה ניתן לראות שרוב המתורגלים היו מפקדי הסוללות עצמן, שהיו רכובים על כלים צבאיים שמדמים תותחים. הסיבה לכך, על פי דבריו של סרן פנחס, היא מטרת העל של האימון: "מעבר ליכולות ירי מתקדמות, אנחנו קודם כל רוצים לבחון את שיתוף הפעולה והקשר הקריטי שיש בינינו לבין הכוחות המתמרנים בזמן חירום".
"מה שהיה יוצא דופן בתרח"ט הזה, היה מהלך העבודה עם קציני השיתוף הארטילרי של הגדודים המתמרנים באוגדה, שדימו גדודי חי"ר שלמים, הפעילו סוללה ונתנו הקצאות אמיתיות לירי", מציין המסו"ל, "זו פעם ראשונה שאנחנו מתאמנים מול גורם אמיתי שנמצא בצד השני של הקו".
הצעד הזה, לדבריו, הוא תוצאה ישירה של השינוי המהותי שנעשה בבניין הכוח של החטיבה, שקבע כי הקש"א שהיה פעם איש מילואים בעל יכולות מבצעיות מועטות והיכרות שטחית עם הכוחות, יהיה כעת חייל סדיר שיושב בגדוד המתמרן, יתרגל עם כוחות התותחנים באופן שוטף, ובכך יביא לקפיצת מדרגה בקשר בין הכוח המסייע לגדוד המסתייע.
"התרגיל היה מוצלח ביותר", מסכם סרן פנחס, "הצלחנו להבין את הקשר בין שני הכוחות, לחבור לקש"א שבקצה, תוך הבאת יכולות הפעלת האש החדשות לידי ביטוי במתאר צפוני. מעל הכל - התחלנו בתהליך יצירת שפה משותפת שתכין אותנו לקראת הדבר האמיתי, ושתשנה את פני שדה הקרב העתידי מקצה לקצה".