התותחנים של גדוד דרקון מראים לנו מה זה אש
בשבוע שעבר יצאו 3 הסוללות של גדוד 55 מרמת הגולן שבצפון לתרג"ד בבקעת הירדן ההררית. רגע לפני העלייה לקו בגבול לבנון הם תרגלו לחימה במתווה צפוני, תרחישים חוצי גדרות וירי רטוב של 100 פגזים ב-48 שעות. חזרנו עם כל התמונות של אימון - מעיני הלוחמים
בקעת הירדן ידועה בתנאי מזג האוויר הקיצוניים שלה, ואם הייתם שם בשבוע שעבר בתרג"ד, בין הלילות הגשומים לימי השרב, הייתם יכולים לראות את לוחמי גדוד דרקון של התותחנים שרים בקולי קולות: "במים באש - 55, בקור במדבר - גדוד דרקון לא נשבר".
תרג"ד 55 מהווה את אקורד הסיום של אימון ארוך במתווה צפוני. "המופעים והתכנים הצוותיים, הפלוגתיים והסוללתיים שתרגלנו באימון הקיץ - כולם היו למעשה הכנה לשבוע שעבר", פותח סרן גלעד ויינברג, מפקד סוללה בגדוד 55.
אחרי 13 שבועות בשטח מוכר, ובמזג אוויר נוח, אפשר לומר שהגדוד התרגל לשגרה הזו, ובדיוק אז ירד קפ"ק (קבוצת פיקוד) 2 - לרדת לתרגיל בבקעת הירדן. הלוחמים הבינו שהם עומדים להתמודד עם אתגרים חדשים ולא צפויים - בדיוק כמו שיקרה ביום פקודה.
"התחלנו לרדת דרומה בטפטופים, כמו במצב אמת", מתאר סרן ויינברג. כשהוא מדבר על זמן אמת - אפשר לסמוך עליו שהוא מבין בעניין - במהלך "צוק איתן" הוא היה מפק"ץ בסוללה שבדיוק הייתה בצאלים.
הוא וחייליו קיבלו פקודה לדלג לרצועה עד שיתר הגדוד, שתפס קו באיו"ש, יחבור לכלים ברמת הגולן ויתייצב בסד"כ מלא. כשהגדוד הגיע, הסוללה של סרן ויינברג כבר הייתה עסוקה בהפעלת אש: "גם בתרגיל הזה, הסוללה שלי ירדה ראשונה, ולא בזבזנו זמן - התחלנו להריץ תרחישים בירי יבש ורטוב".
במהלך התרג"ד ירו שלוש הסוללות ב-48 שעות 100 פגזים, "ברור שיש הבדל בין זה למצב אמת, אבל כדי להיות מוכנים לחירום צריך לדמות כל אתגר שאנחנו יכולים לחשוב עליו - כך שגם כשהסכנה והלחץ ישחקו תפקיד - נהיה מוכנים", מדגיש המסו"ל.
האימון התנהל במתכונת מתגלגלת, ובמהלך שלושת הימים הלוחמים השתתפו בשלושה שלבים של תרגול. "בשלב הראשון פרשנו תומ"תים בשטחי מדינת ישראל - ניצלנו את ההיכרות עם השטח, ודימינו הגנה בעיקר מפני ירי תמ"ס (תלול מסלול) ושיגורי אויב לארץ", מפרט מפקד הסוללה.
השלב השני התמקד במקרה בו עולה הצורך לחצות את הגב"ל (גבול בינלאומי), והגדוד תרגל כניסה לשטחי אויב: "כשתותחנים פורצים גבולות, זה לא רק תותח - צריך להעביר גם תחמושת, דלק ומים - בלי כל אלה אנחנו לא רלוונטיים".
"כל המפקדה והלוחמים תורחשו כדי שבזמן אמת נדע לאבטח ולשמור על אספקה ותחמושת, להתפרס טוב יותר בשטח ולהיות מוכנים למצב חירום. זה מופע לוגיסטי בקנה מידה עצום", מתאר סרן ויינברג.
השלב השלישי והאחרון בתרגיל דימה פריסת כוחות בעומק שטחי אויב. "פתאום כשהכלים רחוקים אחד מהשני, בין הרי הבקעה, נוצרים אתגרים חדשים, שדורשים מהלוחמים דריכות גבוהה מתמיד - וסנכרון מושלם", מסביר המסו"ל.
"אם בתרגיל רגיל יש מנהלה שמדמה כל מיני תרחישים, במקרה שלנו זה הרגיש הרבה יותר דומה למה שנעשה בפועל בשדה קרב", סרן ויינברג אומר, "לדוגמה, היו חיילים שדימו את האויב, ואנחנו היינו צריכים למצוא תוך כדי התרג"ד את השפה המשותפת בינינו כדי להתריע, לבחור כוח שיקפוץ לנקודה ובסופו של דבר ישמיד את האיום".
זה מה שהופך אותנו לטובים יותר ויותר עם הזמן
בעוד שבועיים יעלו לוחמי גדוד דרקון לתפוס קו בגבול לבנון, והמסו"ל מדגיש את חשיבות התרגול למוכנות שלהם: "לחימה במתווה צפוני זו לחימה שונה. היא דורשת תמרון בעומק, חבירה לכוחות, שהייה במדינה זרה ועוד איומים שעדיין לא התמודדנו איתם בשטח, אבל מכירים בדיוק דרך אימונים כאלה - וזה מה שהופך אותנו לטובים יותר ויותר עם הזמן".
המפקדים והלוחמים יעברו השבוע תחקור מעמיק על כל התרחישים ויחזרו עם מסקנות לעתיד, כדי להבטיח השתפרות תמידית. "אני חושב שאחת האינדיקציות לזה שהתרג"ד הלך טוב, זה שכל הכוחות שיצאו - חזרו בשלום, אף כלי או לוחם לא 'נפל' או 'נפצע', זה משקף בצורה המיטבית את הרמה שלנו", הוא מתגאה.
אומנם האימון הזה כבר קרב לסופו, אבל סרן ויינברג כבר מביט קדימה: "אנחנו מסתכננים כבר את המשימה הבאה - הגנה על אזרחי ישראל בגבול הצפוני. גם אוגוסט 20' צפויים להצטרף אלינו עם העלייה לתע"ם, ואנחנו מחכים בקוצר רוח לקבל אותם!"