הצצה למתקן האימונים החדש שמעיף כל לוחם באוויר
הצניחה המבצעית הראשונה היא רגע שכל צנחן מחכה לו. אך למרות שזה נראה פשוט ומגניב - הכנה ואימונים רבים נדרשים עד אותו מעמד בלתי נשכח. שמענו על המתקן החדש בתל נוף, שמדמה באופן הכי מדויק איך זה מרגיש ליפול ממטוס באמצע השמיים
זה הרגע שעשרות לוחמים מצפים לו. אתה עומד במטוס, האנדרנלין בשמיים, לחץ, התרגשות, וברגע מהיר של אומץ - זמן לקפוץ. הרוח העוצמתית עוטפת אותך, ובשנייה הנכונה אתה פותח את המצנח. ואז מגיעה הנגיעה הראשונה בקרקע, שמבשרת לך שהכול נגמר, ואתה נוחת חזרה למציאות.
הצניחה המבצעית אומנם יכולה להיראות כמו קפיצה פשוטה ממטוס, אך בפועל היא אירוע מורכב שדורש מהלוחם הכנה וריכוז - על מנת שהכול ילך חלק. לשם כך בדיוק, חטיבת המרום חנכה בשנה החולפת מתקן אימונים חדש בבית הספר לצניחה בתל נוף.
המתקן הוא למעשה סימולטור ייעודי, המאפשר לדמות את הרחיפה הממושכת של הלוחם באוויר ואת הנחיתה הפתאומית על הקרקע. שני המצבים, עלולים לערער ולהבהיל את מי שמעולם לא התנסה בהם, ולכן יש חשיבות לתרגולם מבעוד מועד. "המתקן הנוכחי הרבה יותר נוח למשתמש", מעידה מדריכת הצניחה, סמל נוב בנאי, "במיוחד כי קודמו היה בפעילות כבר עשרות שנים".
הוא נקרא 'סמי', על שמו של הצנחן האגדי ואחד ממקימי בית הספר לצניחה, סא"ל סמי רפאל ז"ל, ובעזרתו חיילי הקורס יכולים לבצע פי שניים יותר קפיצות הכנה מבעבר.
גם בפן הבטיחותי יש יתרונות רבים, עם ירידה משמעותית במספר הפציעות בצניחות סוף הקורס. "זה עושה הבדל ענק", היא מסבירה, "חיילים מעידים שעכשיו הם מגיעים לרגע האמת הרבה יותר מוכנים, וזה מתבטא בהישגים שלהם".
אך איך זה נראה בפועל? הלוחם עולה למתקן בגובה של כ-4 מטרים, חגור ברתמה ובקסדה ומחובר באמצעות סגרים לרצועות קפיצה משני צידי גופו. לאחר בדיקת ציוד בפקודת המדריך, הוא משחרר את מוט האחיזה - וקופץ. בעזרת החבלים והרצועות הוא מתנדנד באוויר ונכנס למצב "היכון לנחיתה", המדמה את הרגע שלפני הפגיעה בקרקע. בזמן המתאים, המדריך משחרר את החניך והוא נופל ארצה לגלגול צנחנים.
כך מספקים הכנה נכונה באימונים שמדמה את המציאות של הפעולה המורכבת - כולל התזוזה באוויר וחוסר הוודאות לגבי הגובה, בצורה הכי קרובה למציאות. "הלחץ משפיע, הגובה מרתיע, והרבה חיילים נתקלים בפחד לפני הקפיצה", מספרת סמל בנאי, "כשהחייל מתנדנד קדימה ואחורה, המדריך משחרר אותו. זה אפקט הפתעה שמדמה את מה שהם עומדים לעבור בקרוב – אתה לא יודע בדיוק מתי תגיע לקרקע, ואתה חייב להיות מוכן ודרוך".
אם אתם עתידים להתחיל את הקורס, תפגשו את המאמן בשלב יחסית מוקדם, ולאחר שלושה ימים בלבד כבר תתנסו בו: "יש לנו מתודות ברורות וסדר פעולות מהיום הראשון, עם מספר צניחות שעולה בהדרגה. אנחנו קוראים למתקן 'הדבר האמיתי' כי הוא הדימוי הכי יעיל שיש לנו".
"לצנוח זה אקט של התגברות על פחד", קובעת המדריכה, "וכמו שחייל צריך להתגבר על החשש כשהוא נכנס לשדה הקרב ועומד מול האויב, כך הוא גם צריך להתגבר על הפחד כדי לקפוץ ממתקן בגובה כזה. הקפיצה יוצרת תחושה של מסוגלות, ובמתקן החדש ניתן לראות איך החיילים מתחזקים בהדרגה לצד התרגול".