תשאלנו את המתשאלים הקרביים של חטיבת הצנחנים - וחזרנו עם תשובות

הם מאותרים בתום המסלול ומגיעים לחודש שלם לפנימייה המלמדת ערבית - ממנה ייצאו דוברי השפה. בשגרה, הם היתרון המודיעיני-טקטי למול האוכלוסייה הפלסטינית ביהודה ושומרון, ובחירום - הם מנצלים את כישורי השגת המידע מהשטח שלהם על מנת לגלות פרטים חדשים על הסביבה ועל האויב. חטיבת הצנחנים, שלקחה את תחום התשאול הקרבי כמיזם דגל, מספקת לנו הצצה לדרך שהפכה אותה לאחד מ"בתי הגידול" של המקצוע. אנחנו רק שאלה

27.11.19
תומי שטוקמן, מערכת אתר צה"ל

את סמל א', מתשאל קרבי בגדס"ר צנחנים, אנחנו תופסים בדיוק כשסיים מעצר ביהודה ושומרון. בבוקר, אחרי שעות שינה בודדות, הוא קם ופותח את המחברת הקטנה שנמצאת תמיד במדי ב' שלו. הוא רושם בקצב חמש מילים בערבית - אותן קלט במשך הלילה. "יש לי חבר טוב שאמר לי פעם שהשפה הערבית היא כמו ים, לא משנה כמה תלמד יהיו לך עוד הרים של חומר להשלים", הוא אומר בחיוך. "אולי המילה הזו תעזור לי יום אחד לדעת איפה מסתתר אמל"ח בתוך יעד". 

נחזור קצת אחורה, למשרדי מחלקת המודיעין של חטיבת הצנחנים. קמ"ן החטיבה, סרן ד', עוזר בתכנון אימון החטיבה העומד בפתח. במסגרתו, כך מסביר, מייעדים אנשי החטיבה גם חלק ספציפי וייעודי למתשאלים הקרביים בלבד. "המקצוע הזה עבר הרבה בחטיבה שלנו לפני שהגענו למצב בו אנחנו יכולים לתת לו יחס מדויק", הוא פותח, "עוד כשהייתי קמ"ן גדוד".

אתם בטח שואלים את עצמכם מה בכלל תפקידו של מתשאל קרבי. "מדובר בלוחם ותיק שעובר הכשרה לאחר מסלול הלוחם המלא, ולרוב גם לאחר שכבר תפס קו בשירות", מפרט הקמ"ן. "הוא מתמקצע בשפה הערבית ובמקצוע התשאול על מנת שיהיה הגורם הראשוני לאיסוף מידע מהסביבה המבצעית בשגרה ובחירום. הכלי המשמש אותו הוא תקשורת בין-אישית עם האוכלוסייה דוברת הערבית, גם בעומק האויב וגם בפעילות סיכול בכפרים הפלסטיניים".


סרן ד', קמ"ן צנחנים

תחום התשאול בחטיבת הצנחנים החל לצבור תאוצה לפני כארבע שנים, כשמדי פעם נערך קורס מתשאלים בכל גדוד לוחם. "הייתה בעיה אחת מרכזית בניסיון הזה", מעיד סרן ד', "היינו צריכים לשמר את הכשירות של החבר'ה האלה מעבר לקורס וזה לא נתן פתרון מספיק טוב לסוגיה הזו. 'יאללה, למדת ערבית? עכשיו לך תיכנס לכל פעילות מבצעית ותסייע לכוחות לתקשר', זה לא תפס לאורך זמן. הבנו שנדרשת העצמה".

כך, ביוזמתו של קמ"ן החטיבה הקודם וחוקר השטח החטיבתי, איש 504 במקור, ננקטו כמה צעדים שהיום הופכים את חטיבת הצנחנים ל"בית גידול" עבור מתשאלים איכותיים ורלוונטיים. "קודם כל, הגדילו את כמות המתשאלים. התחלנו להטמיע קורס פנים-חטיבתי, בהובלת מודיעין החטיבה, מודיעין השדה ובחפיפה והכוונה צמודה של יחידה 504, האמונה על תחום התשאול בשפה הערבית בצה"ל ושבועיים של קורס תשאול".

"אחרי הקורס התאהבתי בשפה הערבית ולא הפסקתי לחשוב איך אני יכול לפתח את התחום אצלי - איך אני מביא אותה אליי 'הביתה', לגדוד", משתף סמל א'. "התחלתי ללמד את החברים בצוות ובמחלקה והעברתי את הכלים שלתחושתי דרושים לכל לוחם - שיחה בצ'ק-פוסט, במחסום או במעצר, היכרות עם מילים נחוצות כמו אמא, ילדים וכיוונים. לאט לאט, בתוך כל התהליך הזה, הערבית נהייתה חלק ניכר מהחיים שלי".


סמל א'

"לאחר שהלוחם מצליח לדבר ערבית באופן שוטף, הוא מגיע לגדוד ושם נכנס לתמונה מדור התשאול החדש", מוסיף הקמ"ן, "המדור יושב בגדס"ר, והמטרה היחידה שלו היא לשמר ולפתח את התחום וכל מי שעוסק בו".

מדור תשאול עובד בכמה צירים יצירתיים בהחלט כדי לשדרג את יכולות הלוחמים. "המדור אחראי על להביא מורים לערבית לגדודים כדי לחדד את השפה אצל המתשאלים, אבל לפעמים כשזה לא מתאפשר - הם מתרגלים איתם טלפונית באמצעות ’שיחות אדומות’ או ‘red calls’, שנקראו כך גם על שם צבע החטיבה וגם בעקבות זה שהן מדמות את שפת ה׳צד האדום׳ - האויב. אלו שיחות טלפון ארוכות בהן הם מחויבים לדבר רק בשפה ולתרגל את השימוש היום יומי בה -׳מניין הערבית שלי?׳. הוא צוחק, "מעבר לכך, בתרג"דים ובתרפ"לים חוקרים בכירים מלווים את המתשאלים לצד בימוי אויב בתרחישים שבהם ייתקלו בתמרון, ובוחנים כיצד הם מתמודדים מולם".

לא בכדי חטיבת הצנחנים לקחה את תחום התשאול צעד אחד קדימה. "אנחנו מתאמנים במשימה שלנו כחלק מחטיבה מתמרנת בעומק האויב. המתשאל הקרבי הוא חלק גדול מכך ויש לו ייעוד מסוים בזמן מלחמה", מדגיש סרן ד'. "היכולת של המתשאל לשאוב מידע דרך הכרת הסביבה בה הוא נמצא תהיה יעילה מאוד בחירום".

אני לחלוטין רואה את המשימה שלי בתוך התמרון הגדול

"קודם כל - כובע השטח. להבין את מאפייני השטח דרך סוג האוכלוסייה שנמצאת בו. לאחר מכן מדובר בהיכרות עם האויב - שם תחום התחקור נכנס באמת לפעולה כסיוע למודיעין שכבר קיים אצלנו, כשיש חשוד מיידי, ולבסוף, ברמה הבסיסית - היכרות עם האוכלוסייה במרחב", הוא מפרט. "כשמתשאל מבין את הסביבה האנושית בה הוא נמצא ומכיר את מאפייני האסלאם והתרבות, הוא יכול להביא פתרונות פרקטיים. יש תשובות לשאלות מבצעיות גם בסביבה אזרחית, ואפשר להגיע בתוכה עד להשגת מידע מדויק על מיקום פעיל או עמדת ארגון טרור".


אימון המתשאלים הקרביים האחרון

סמל א' מחזק את דבריו של הקמ"ן החטיבתי ומדגיש שלמרות שלא חווה אותה עדיין, הבנת משימתו בתמרון לא זרה לו: "אני לחלוטין רואה את המשימה שלי בתוך התמרון הגדול. השפה מאפשרת לי להיות הכי קרוב ליכולת המודיעינית, וכשמונעים אי הבנות שנובעות מפערי שפה - לא מפספסים את המידע שדרוש לך כדי להגיע להכרעה. זו אחריות עצומה - ממחבל אחד אפשר להגיע לכמויות של מידע".

בשגרה, משימות המתשאל מתבטאות, כאמור, בעיקר במעצרים ופעילות מבצעית ביהודה ושומרון. "כשמסתכלים על זה, השגרה מכינה לחירום", טוען הקמ"ן, "ברור שכשאני שולח מתשאל שלי המטרה היא שהשפה ויכולות התשאול יאפשרו לו להביא הישג מבצעי, אבל לא פחות חשובה לי הכשירות שלו למלחמה. לכן, אני לווקח מתשאלים מהר דוב למוצבים של איו"ש כדי שיתחככו בשפה ובכלים שלהם, זה קריטי שתהיה השוואה ברמת המוכנות".

מי שעומד מולי מספר לי סיפור ואני הנמען

המתשאל הוותיק, מצידו, הפך את המקצוע לחייו, וזה ניכר בכל משפט בו הוא מתאר אותו. "ישבתי עם דוברי ערבית שעות על גבי שעות ושכללתי את המיומנות שלי. בסוף - אני מאמין שזה בא לידי ביטוי בכל פעילות מבצעית שלקחתי בה חלק", מוסיף המתשאל, "התפקיד שלי בתוך הבית הוא לנהל את המתרחש בו מבחינת האוכלוסייה, בהתחשב במודיעין שכבר קיים אצלנו בכוח. לפעמים אתה מסיים מעצר ומבין שהגעת לשיח אמיתי עם אדם שהוא אויב, ורק דרך זה הגעת למיקום של מחבל נמלט או הבנת איפה מסתתר אמל"ח בתוך הבית". 

"אני לא מצפה מהלוחם להפיק מודיעין באופן מלא, זו משימה לא פשוטה כשיש לך גם משימה טקטית נטו של הגנה והתקפה", מחדד הקמ"ן, "אני מצפה ממנו בראש ובראשונה להבין מה מעניין, מה נחוץ לו ולכוח שלו. בין אם מדובר בלעזור לכוח להתמצא ולמלא את צרכיו הבסיסיים בשטח, ובין אם בלנסות להציף מידע מבצעי שיביא אותם למציאת עמדת ירי נ"ט - זו הדרישה, חד וחלק".

הלוחם מסכים לחשוף עבורנו 'סוד מקצוע' אחד, אבל ממהר לספר שבכלל לא מדובר בסוד אלא במיומנות אנושית פשוטה. "הרבה פעמים שליטה בשפה מאפשרת לך לדלות מידע מאדם מבלי שהוא בכלל יבין לאיזה 'יעד' הוא מוביל אותך", הוא אומר בנחרצות, נשמע שעדיין נדהם מהפרטים החדשים שגילה, "מבחינתי, מי שעומד מולי מספר לי סיפור ואני הנמען, אני בוחר אילו פרטים קריטיים לי מתוך הסיפור ודרכם מגיע לפתרון. אני חושב שזה רק מדגיש את העובדה שאת הכלים אתה מקבל בקורס, אבל המיומנות האנושית היא כמו עיפרון שצריך לחדד ולחדד עד שתוכל לכתוב בעצמך את הסוף של האירוע".

לסמל שמש יצא לחוות את אחד האירועים המשמעותיים ביותר שמתשאל קרבי יכול לחוות. הוא לקח חלק משמעותי ומכריע בתפיסת הסייענים של המחבל אשרף נעלאווה, שביצע את פיגוע הירי הקטלני באזור התעשייה ברקן.

"הוקפצנו בשעה 12 בלילה למחנה הפליטים עסכר, בו נעלאווה נתפס", הוא משחזר, "לסיירת צנחנים ניתנה משימה ברורה - להגיע לאלו שסייעו למחבל לבצע את זממו. איך שדווח שהמחבל חוסל בידי הימ"מ, נסענו ליעד שהוקצה לנו ולי היה ברור, מכאן אני לא יוצא בלי תשובות".

ואז, הגיעו הכוחות לאותו גורם מפתח חשוב. "התחלתי לדבר איתו, ותוך כדי שיחה השגתי את המודיעין שהייתי צריך. הסוד הוא לייצר שיחה שתרגיש נוחה לשני הצדדים".

לדבר ערבית ולהיות מתשאל צריך להיות שם קוד לחטיבה שלנו

"יצא לי להיות בפעילויות מבצעיות לא כמתשאל ולראות איך האזרחים מתנהלים כשדמות דוברת ערבית לא קיימת בתוך הבית", הוא מעיד, "זו חוויה אחרת לגמרי. לפעמים חוסר בתקשורת יכול אפילו להוביל להתפרצות נטו מתוך אי הבנה של כוונת הצד השני, זה ממש כמו מגדל בבל".

סמל שמש, מצידו, ימשיך להסתמס עם חבריו לצוות בערבית בוואטסאפ, ולהוריד חמישה סוגים שונים של מילוניות כדי להיות המתשאל האולטימטיבי, אך בחטיבת הצנחנים החזון גדול הרבה יותר. "אני רוצה שהלוחמים שלנו יסתכלו על הציר המקצועי הזה וירצו לעלות בו, להתפתח בו", מסכם הקמ"ן, "לדבר ערבית ולהיות מתשאל מבחינתי צריך להיות שם קוד לחטיבה שלנו. לא רק שזה משרת את המשימה המבצעית היומיומית לצד התמרון - זה מאפשר לך להיות מכפיל הכוח של הצוות או הפלוגה שלך מול הטרור".