מבט מבפנים למדור שמכשיר את יחידות הקומנדו למלחמה
כמעט שנה עברה מפתיחת ביה"ס למקצועות הקומנדו, במסגרתו מתמקצעים הלוחמים בהכשרה המעניקה להם טכניקות ייחודיות ומכינה אותם לשירות ביחידות העילית של צה"ל. יצאנו לסיור במעמקי מדור הלוחמה, שמענו על האקטים המאתגרים מולם ניצבות אגוז, דובדבן ומגלן, על השינויים העומדים בפתח, וגם על המדריכות הראשונות בתפקיד החדש
מלבד היכולת להכריע את האויב, אחד מהעקרונות החשובים ביותר בשדה הקרב הוא לדעת איך לעשות את זה ביישור קו מוחלט עם שאר הכוחות בשטח. בידיעה שכל אחד מבין בדיוק מתי לפעול ואיך, ועם שפת לחימה משותפת - עד להצלחה במשימה.
בשביל עוצבת הקומנדו, יצירת שפה אחידה כזו בין שלוש היחידות שתחתיה הוא ערך עליון. מה שהוביל, בין היתר, להקמת בי"ס ייעודי למקצועות הקומנדו בשנה שעברה, שאיחד את ההכשרות כולן תחת קורת גג אחת, ומאז, פועל ללא הרף כדי להשחיז את יכולות הלוחמים לרמה הגבוהה ביותר.
בין המדורים השונים, אחד בולט במיוחד. אותו פוגשים הלוחמים מיד אחרי הטירונות שלהם בבא"ח צנחנים וגולני, אשר מטרתו להכין אותם לדבר החשוב מכל - איך נכנסים לנעליים של לוחם קומנדו?
"מדור הלוחמה מעניק את הכלים ומלמד את הטכניקות שכל אחד מהלוחמים במגלן, אגוז ודובדבן חייב להכיר בשדה הקרב", מסביר ראש המדור, רס"ל ע', "זו המסה העיקרית של ההכשרה, שנמשכת שמונה חודשים, כך שבכל שבוע אנחנו עולים עוד ועוד ברמה".
למי ששומע על אותם שבועות אינטנסיביים, אין צל של ספק שמדובר בהכשרה של שלוש מיחידות העילית של צה"ל: החל מתרגולות בשטח בנוי ופתוח בתצורות מאתגרות, דרך שבועות אימון מתגלגלים בשטח ולילות לבנים, ועד לכ-70 תרגילים ביום ובלילה - מדובר במקבץ שבועות לא פשוט שדורש מיקוד, חדות והרבה מוטיבציה.
"בכל פעם אנחנו עושים סיכום, מבינים איך אפשר להשתפר, מוודאים שכולם נמצאים באותה רמה וממשיכים לעוד תרגיל", אומר רס"ל ע' בפשטות, "הם עוברים בהתחלה סדרות לוחמה בסיסיות ותוך כדי גם עושים הרבה ניווטים ותרגולות הסוואה עם מדורים אחרים. אבל הם לא מפסיקים להתאמן, ועם הזמן אנחנו מתחילים לדייק את היכולות שלהם. יש כאן גם ניסיון תמידי לקדם את עצמנו עם טכנולוגיה חדישה, שמתאימה לאיומים שניצבים בפנינו היום".
מה שהופך יחידה למיוחדת הוא לא רק ארשת הסודיות שאופפת אותה, אלא תפקידים מיוחדים ובעלי יכולות שמסוגלים להעניק ראייה אחרת בזמן לחימה, ולאפשר את ביצוען של משימות מורכבות יותר.
"אנחנו חונכים כל לוחם כשלעצמו בהתאם לתפקיד שהוא עתיד לבצע ביחידה", מפרט הרמ"ד, "בין אם אתה קלע, מטוליסט, בנאי עמדות הסוואה או מפעיל רחפנים - העיסוק שלך 24\7 יהיה בדיוק סביב זה. אם אתה צלף אתה תצלוף שמונה שבועות, ואם אתה נווט אז אתה תנווט שמונה שבועות - בנוסף לסדרה הבסיסית שעובר כל אחד מהלוחמים. אנחנו משתדלים לרדת כמה שיותר לפרטים, כדי שנוכל לדייק את ההכשרה מהרגע שהם מגיעים אלינו".
על התזמורת המורכבת הזו רס"ל ע' לא מנצח לבד, ותחתיו נגדים, חונכים מקצועיים, שהגיעו ממגלן, דובדבן או אגוז, כדי להכשיר את דור הלוחמים החדש, ולחלוק מהניסיון שלהם.
"עצם זה שיש כאן אנשים מכל היחידות הופך את השבועות הללו לעשירים ומגוונים יותר", משתף הרמ"ד, "זה לא תמיד פשוט לעשות את יישור הקו הזה, אבל אנחנו רואים כאן כמה זה הכרחי. בסוף אני לא יכול ללמד את מגלן להילחם בשטח בנוי בצורה אחת ואת דובדבן בצורה אחרת. כל אחד מהם נצמד לחוליה או לצוות במהלך השבוע, והנוכחות שלהם מאפשרת לגשר על הפערים האלה, ולהגיע להישג הנדרש מבלי לפגוע בזהות של כל יחידה".
לאחרונה, אל צוות הנגדים הצטרפו חמש מדריכות חדשות: "זה משהו שעוד לא קרה במדורי לוחמה בצה"ל, כל אחת מהן מגיעה עם הרבה רקע בתחום הספציפי שלה - שתי מדריכות ירי נשק רובאי, שתיים נוספות של שימוש בנשק מחלקתי כמו מקלעים כבדים או נגב, ואחת נוספת היא מדריכת רתק, שתלמד על מאג ומקלע רימונים. הן יודעות להסביר גם על חשיבות החיפוי, ועל תחומים נוספים מלבד היכרות יבשה עם הנשק, ואין לי ספק שהנוכחות והידע שלהן יתרמו ללוחמים לא מעט".
ההצטרפות של המדריכות החדשות אינו השינוי היחיד שצפוי להתרחש, ומאחורי דלתות ביה"ס המסווג שבבית ליד כבר מתכננים את הצעד הבא. "אנחנו צפויים לעבור בקרוב לבסיס חדש לגמרי במתקן אדם", חושף ראש המדור, "כבר התחילו בהקמה של מתקני האימונים והתשתיות. זה צעד גדול מאוד עבורנו, שיאפשר שדרוג של ההכשרה הקיימת".
"הרבה יחידות שראו את ההצלחה אצלנו מתכננות לעשות צעד דומה", הוא ממשיך, "ובעתיד כנראה שיוקם בית ספר לגדס"רים שיעבוד על שיתוף הפעולה לא רק ביחידות עצמן, אלא ביניהן לבין יחידות אחרות".
לדברי רס"ל ע', למרות פרק הזמן הקצר בו קיים בית הספר, כבר עכשיו אפשר לראות ניצנים של שינוי. "אני רואה את ההשפעה של ההכשרה המשותפת אצל הלוחמים - סרגל המאמצים מחושב יותר, ומספר גבוה יותר של אנשים מסיימים מסלול", הוא מדגיש, "בעיניי שפה משותפת יכולה להכריע מלחמות, ובדיוק כמו שאנחנו לומדים להכיר את האויב שלנו, כך אנחנו צריכים לדעת לעבוד עם הלוחמים שלצידנו. זה דוחף אותנו להיות טובים יותר, והופך אותנו ללוחמי קומנדו אמיתיים".