כך מכשירים את הטכנאים שמכירים את כלי הטיס - מבפנים ומבחוץ
פרוסים בעשרות מיקומים שונים, לפי טייסות, בסיסים וסוגי כלי טיס - טכנאי דרג א' נמצאים שם לפני ואחרי כל פעילות או מבצע, מוודאים שהכול יתקתק כמו שעון. סמל הדר, מק"סית בקורס, לקחה אותנו לכל השלבים - החל מההגעה למערך ועד החימוש הראשון שיוצא לדרך
מתחילת המלחמה תפקיד הטכנאי בדרג א' השתנה מקצה לקצה. השגרה המבצעית דורשת מהם להיות 24\7 בטייסת, לעבור מחימוש מטוס לתחזוקו השוטף ולבצע בדיקות לפני כל המראת המטוסים לזירות השונות - גם אלו שמעבר לים.
"הכול מתחיל ברגע שמגיעים למערך", פותחת סמל הדר, מק"סית בקורס טכנאי דרג א' למטוסי F-16, "בשלב הזה הם עדיין לא יודעים את רמת הפעילות שלהם או על איזה כלי טיס ייצא להם לעבוד. רק לאחר ההגעה לתחילת הקורס, מחולקים הטכנאים לעתיד לפי גפים ומגמות".
כל גף מתעסק בסוג שונה של כלי טיס - כטמ"מים, מסוקי ומטוסי קרב. משם הטכנאים מחולקים למגמות לפי דרגים, א', ב' וד'. "אנחנו מסווגים אותם בתחילת הקורס בהתאם לרצונות שלהם ולצרכי המערך. כל רמת פעילות שונה בתכליתה. אם בדרג א' העבודה היא צמודה למטוסים והעשייה היא יותר דחופה ומבצעית, בדרג ב' יתעסקו במקרים ארוכי טווח וישרתו ב'מוסכים' למטוסים לתקלות ותיקונים מעמיקים שדורשים יותר זמן".
"זה הקורס החמישי שאני מעבירה", אומרת המפקדת, "התקופה בתחילת המלחמה כטכנאית דרג א' עזרה לי להבין לעומק מה ההכנה הנדרשת לשירות מהסוג הזה. מעבר להיבט המקצועי והפיזי אליו הם צריכים להסתגל - הפן המנטלי תופס תפקיד משמעותי בשגרה, בגלל העומס המתמשך. בהכשרה אנחנו מנסים לפתח את המשמעות האישית לתפקיד תוך דאגה לכל אחד ואחת".
במהלך הקורס, עוברים הטכנאים מספר רב של תרגולים, חלקם במוסכים ייעודיים שנמצאים בתוך בסיס ההכשרות וחלקם בהתנסויות וסימולציות בטייסות עצמן. "אנחנו מדמים סיטואציות קיצון שהם עשויים לפגוש בשירות, תוך דגש על דיוק ועבודה מהירה ויעילה", היא מסבירה. לאחר סיום הקורס, משובצים טכנאי דרג א' בטייסות הקרב הרלוונטיות אליהן בהתאם לגף שבו עברו את ההכשרה.
"בתחילת המלחמה הייתי מכינה מטוסים לתקיפות בכל רגע ביום", היא משתפת, "לא משנה כמה תרגולים וסימולציות נעשה, האדרנלין ברגע האמת הוא סיפור שונה. מעבר להתרגשות מרחפת גם תחושת לחץ ואחריות. כשרואים בפעם הראשונה בעיניים את המטוס שאתה מחמש ממריא לאוויר - הכול מרגיש אחרת".