מה הקשר בין חזאי צבאי - למבצע בעזה?
אם קבעתם תוכניות עם חברים ועומד לרדת מבול, סיכוי גדול שתבחרו לבטל אותן. אבל אם אתם צבא שצריך לתקוף אויב או לצאת למבצע, ובחוץ סערת ברקים או סופת חול - הסוגיה מורכבת הרבה יותר. בדיוק בשביל זה - קיימת יחידת החיזוי של חיל האוויר. הכירו את האנשים שיודעים מה יהיה מזג האוויר עוד שבוע - ואיך המידע הזה יכול להציל חיים
לעומת לא מעט מדינות, האקלים הישראלי די ברור - בקיץ חם, ובחורף קר וגשום. אז על פניו, יחידת חיזוי בחיל האוויר, יכולה להעלות שאלה עבור מי שאינו מהתחום - למה צריך את זה?
"הלוואי והסיפור היה כזה פשוט", צוחק סג"ם ר', קצין ביחידה, ששמע לא פעם את השאלה הזו, "אין הרבה מקומות בעולם שבהם תמצאו גם מדבריות עם יותר מ-45 מעלות צלזיוס, וגם הרים מושלגים עם מינוס 6 מעלות - ברדיוס של 100 ק"מ". כלומר, דווקא 'הפשטות' הזו - הופכת את השטח שלנו למורכב יותר.
העניין הוא שצה"ל פועל לאורך כל השנה, ולא יכול לבדוק אינדקס קרינה או כמה גשום יהיה ולהחליט שלא יוצאים לתקיפה קריטית. לכן, כל פעילות צריכה להיות מדויקת ב-100%, ולמעשה, שום אירוע מבצעי של החיל לא קורה בלי ליווי של היחידה. "מספיק שיש ערפל לא צפוי או שפתאום מתחילות רוחות, וזה מכריע האם בכלל אפשרי לבצע משימה", קובע סג"ם ר', "אנחנו יודעים בכל זמן נתון כיצד להתאים את הכלים לסיטואציה".
כשמדובר בתכנון מבצע מראש, זה עובד ככה: קצין החיזוי בוחן את כל הנתונים העתידיים ומחשב מה יהיה מזג האוויר, וכך מלווה את כוחות המבצעים בתכנון - החל מהתאמת כלי הנשק, דרך בחירת המסלול עצמו ועד הטיימינג הטוב ביותר. "באחת מהתקיפות המשמעותיות שעשינו למשל", הוא ממהר להדגים, "ראינו שיש בעיה בדרך המתוכננת, אז הורנו לכוח להחליף נתיב, ואכן - הפעילות המורכבת הצליחה".
כשמדובר בתרחיש מתפרץ, הכוחות יפנו למטאורולוגים של היחידה, ואלה יבדקו כל שינוי קטן שקורה במזג האוויר בזמן אמת, וייעצו לשטח מה לעשות.
היחידה מונה עשרות חיילים והם משרתים במספר מוקדים - בצפון, בדרום ובמרכז. "התפקיד מתאים למי שאוהב חידות ויודע לעבד מידע מהר, וכדי להגיע אליו או שמקבלים זימון או שמגישים בקשה", אומר סג"ם ר', "אורכו של הקורס הוא כשלושה חודשים וחצי, ולומדים בו את כל היסודות של עולם מזג האוויר - התיאוריה, מערכות סינופטיות, מדעי האטמוספירה ועוד".
ומה ההבדל בינם לבין החזאים על המסך? אם בחדשות אתם רואים שיהיה גשום בעיר שלכם - הם ידעו להיכנס לרזולוציות קטנות בהרבה, ויספקו נתונים מדויקים יותר, עד לרמת כמות הגשם בענן. "זה כמו נוסחה עם המון משתנים, וכל דבר שאולי נראה מינורי יכול להשפיע עליה", מסביר סג"ם ר', "ואין מקום לטעויות".
"כל משמרת שלנו היא מעל 24 שעות", מעיד החזאי, "לוקח זמן להבין מה מזג האוויר בכל רגע נתון, ואני צריך לדעת אותו לעומק כדי שכאשר יצטרכו ייעוץ מהיר - אני אספק זאת תוך 10 שניות. יש לנו המון אחריות, במיוחד בימים אלה, אבל כולם כאן מבינים כמה חשוב מה שאנחנו עושים, ורואים איך מבצע שאנחנו ליווינו בסוף מצליח ואפילו מציל חיי אדם".