המהלך המודיעיני שסייע לטייסים לסלול את כל הדרך לשמי טהראן
מאחורי התקיפות בעומק איראן עומד מבצע חשאי ועתיר עבודה שהחל הרבה לפני הלילה הראשון. במדור 'עליונות איראן' בחה"א בנו בעזרת מעקב מודיעיני הדוק מאין כמותו תמונת מצב מקיפה על האויב. שכבה אחר שכבה, הם עזרו לפרוץ את מערכות ההגנה העוינות - במטרה לאפשר חופש פעולה אווירי מלא למטוסים שלנו
מאז יציאת צה"ל למבצע באיראן ראיתם בכל מקום שלל תיעודים של מאות כלי טיס, ממספר רב של טייסות, הפועלים בתיאום מדויק ורב-זרועי - אבל יש דבר אחד שכנראה חמק מהרדאר שלכם.
במשך חודשים ארוכים, ישבו החוקרים והחוקרות במדור עליונות אווירית של להק מודיעין בחה"א, והניחו את הבסיס לפעולות הנועזות הללו, בניסיון לפצח שאלה אחת מרכזית: איך מנטרלים את ההגנה האווירית של איראן - ומאפשרים למטוסים שלנו להגיע לכל מטרה על הפרק?
כבר כששמעתי את שם המדור, התמונה החלה להתבהר. "הייעוד שלנו הוא לייצר עליונות מול היכולות הטכנולוגיות של האויב, ובכך לאפשר תקיפות בעומק איראן", מסבירה לי רב"ט ב', חוקרת מודיעין, "זו משימה לא פשוטה בכלל - במיוחד כשמדובר במעצמה ענקית עם מערכות הגנה מתקדמות".
אבל מאיפה בכלל מתחילים? העבודה של חוקרי המדור יצאה לדרך עוד הרבה לפני המבצע הנוכחי. במשך תקופה ארוכה, הם איתרו וניהלו מעקב אחר מכ"מים ומשגרים במרחק של כ-2,000 ק"מ מהם. ולא פחות חשוב מזה, עסקו בבניית "תוכנית רגע האמת" - לפירוק שיטתי של מרכזי הפיקוד והשליטה של האויב מטהראן.
"מנ"מ אמריקאי מימי המשטר הקודם, דרך מערכות מזרח-אירופאיות, ועד ייצור עצמי מודרני, שקצב פיתוחו ופריסתו הואץ לאחרונה - לאיראנים יש אמצעי הגנה אווירית מגוונים", מבהירה החוקרת.
לצד יצירת תמונת מצב עדכנית של הצד ה'אדום', רב"ט ב' חושפת שצוות המדור לומד להיכנס לנבכי המוח של משמרות המהפכה: "המפתח להצלחת המשימה שלנו זה לנסות ולנתח כיצד הם יגיבו בזמן אמת, ובעיקר מה ההבנה שלהם לגבי דרכי הפעולה שלנו בשעת פקודה, איך הם יצפו שנפעל".
והתוצאות שהושגו עד כה מדברות בעד עצמן: כבר בלילה הראשון של המבצע, חיל האוויר הצליח לפגוע בעשרות מטרות הגנה אווירית - ולהנחית מכה קשה לנ"מ האיראני. סא"ל מ', ראש ענף עליונות, מסכמת זאת בפשטות: "תוך 24 שעות, המטוסים שלנו הגיעו לטהראן בחופשיות, וזה אירוע לא טריוויאלי בכלל. גם בתרחישים האופטימים ביותר - לא ציפינו שזה יקרה ככה. בסוף, ההכנה המקדימה והתמונה שבנינו, איפשרו את זה".
כל אותה העת, וגם לאחר הגל הראשוני, חוקרי המודיעין ממשיכים לאתר מטרות נוספות מחדר הצמ"א (צוות מחקר אופרטיבי). "אנחנו עוקבים מכאן אחרי כל המטרות שלנו", מסבירה רב"ט ב', "בודקים אם הן עדיין במקום שלהן, או שהועברו לאיתור אחר. ותוך כדי ממשיכים להעביר גם נוספות לתא השליטה, שנמצא ממש סמוך למכלול".
בין יעדי המדור, גם חיל האוויר האיראני. "בימים האחרונים, הושמדו חלק ממטוסי ומסוקי הקרב שלהם על הקרקע - זה תוצר שעבדנו עליו המון זמן ובעל חשיבות רבה", היא מספרת. "אומנם, הפתענו את האויב בהתחלה, אבל צריך לזכור שהוא מתוחכם, מנסה לשלוף קלפים מהשרוול, ולרגע אי אפשר להקל בו ראש".
"המשימה שלנו לא מסתיימת עד שהמטוס האחרון חוזר הביתה בשלום", סא"ל מ' מבהירה, "העליונות האווירית היא הדרך לאפשר לחיל לבצע את משימותיו בכל מקום, בכל זמן, בצורה חופשית וגמישה - ולהתמודד עם האיומים".
ואכן, תחושת הסיפוק היא בלתי נפרדת מהפעילות החשובה ממעמקי הבור. "יש גאווה ענקית", רב"ט ב' מתוודה, "קשה לתפוס את זה ברגע האמת, אבל רגע אחרי, בין הפוגה להפוגה, אפשר להרגיש שמה שאנחנו עושים משנה את כללי המשחק. הטייסים מדווחים לנו על תחושת הביטחון באוויר ועל היכולת להגיע ליעדים בביטחה - בדיוק לשם כך אנחנו פה".