עוד שלישייה אדירה ל'אריות הדרום'

רגע לפני הגעת ה'אדירים' החדשים אל הדת"ק בטייסת 116, שמענו מ-3 קצינות בגף הטכני איך מתכוננים לקליטה, ומובילים בו זמנית את כל צוות הטכנאים שפועל מסביב לשעון כבר תקופה ארוכה. זו הדרך שעשו החמקנים עד ל'אריות הדרום' בנבטים של

16.03.25
רז רופא אופיר, מערכת את"צ

קליטת מטוס היא אירוע לא פשוט שדורש היערכות מקיפה ומדויקת. בטח כשמדובר בשלושה 'אדירים' (F-35I). כעת, עם השלמת ההכנות, קיבלו בטייסת 116 ('אריות הדרום') שבנבטים את פני החמקנים החדשים מדגם משודרג תוצרת לוקהיד מרטין. 

ארבעה חיילים בחיל האוויר מניחים סמל על מטוס אדיר חדש

"כבר מפברואר אנחנו מקיימים ימי למידה ושיעורים מעמיקים על המטוס החדש לכל הגורמים הרלוונטיים", מעידה סגן א', קצינת האחזקה בטייסת, "חקרנו כל שינוי, קטן ככל שיהיה, בין ה'אדירים' - במנגנוני החשמל, אוויוניקה (מערכות אלקטרוניקה, מחשוב וירי) ובגוף המטוס, ממש מהכנף עד בורגי תעופה".

השינוי הראשון שמכריז שכעת הם ישראליים הוא הטבעת סמל חיל האוויר והטייסת על זנב המטוסים. "זו החותמת הסופית שמאששת את ההצטרפות למשפחת 116", היא אומרת בחיוך, "וגם, הצעד הפשוט ביותר בתהליך".

חייל עם וסט צהוב מכוון מטוס אדיר F35I

משם, לביקורות הקבלה, עליהן אמונים טכנאי הטייסת: "המטוסים עברו דרך ארוכה עד שהגיעו אלינו. צריך לוודא שכל המנגנונים עובדים כשורה, ושאין תקלות. מפתיחת פאנלים, דרך התקנת מערכות ישראליות ועד בחינה מדוקדקת של כל החלקים, רק אחרי שאנחנו בטוחים שהכול 'מתקתק' כמו שצריך, יתחילו ניסויי הטיסה".

כלל הבדיקות והניסויים נערכים על ידי הטכנאים, כשלנגד עיניהם מטרה אחת - שה'אדירים' ימריאו אל שמי הארץ למשימה ראשונה כבר בתחילת אפריל. "זה יעד משמעותי והכרחי", מצהירה סרן ר', קצינת החימוש בטייסת, "116 היא טייסת חדשה, שהוקמה רק ב-2020, ועדיין נמצאת בתהליכי בנייה. עכשיו אנחנו מקבלים לשורותינו מכפילי כוח משמעותיים, שיאפשרו לנו לעמוד בתקיפות רבות יותר, ומשימות מורכבות".

שני מטוסי אדיר נוסעים על מסלול המראה

איך "אדיר" נולד?


מטוס "אדיר" נבנה במקור עם יכולת נשיאת חימושים בתוך בטן המטוס. במהלך המלחמה, פותחה במרכז ניסויי הטיסה (מנ"ט) בשיתוף פעולה עם לוקהיד מרטין ותוכנית ה-F-35 בפנטגון יכולת חדשה לנשיאת חימושים חיצוניים מסוג JDAM על כנפי המטוס. 

מאז 7 באוקטובר, ביצע מערך ה"אדיר" יותר מ-15,000 שעות טיסה מבצעיות, ולקח חלק באלפי גיחות בכל הזירות. לאחר התאמתו לגרסה המקומית, החמקן הישראלי הוא המטוס היחיד בעולם שביצע תקיפות מבצעיות עם תצורת חימוש חיצוני, מה שהגביר את הספקי התקיפה. 

כאמור, את קליטת השלישייה, מתכננים אנשי הגף הטכני של 116, ובראשם שלוש קצינות הגף שמובילות את העשייה הממושכת, לאורך תקופה. "במשך חודשים הענף כולו ממוקד בהכנות", מתארת סגן ע', "רצינו לוודא שאנחנו מוכנים מכל הבחינות לפרויקט".

"להתעורר ל'דבר האמיתי' זה כבר עניין שבשגרה"


העבודה האינטנסיבית, שאומנם התגברה עם ההכנות האחרונות לקבלת שלושת המטוסים, החלה עוד קודם לכן: "במהלך המלחמה התרגלנו לשגרה עצימה מאוד, לפעמים נדרשנו להכין מטוסים להמראה תוך שעות ספורות. מחימוש מטוס, בדיקת מערכות החשמל עד ביצוע ביקורת על מנגנוניו מקרוב - טכנאי דרג א' צריכים לפעול במהירות כדי לאפשר את רצף המבצעיות".

וכשעובדים תחת לחץ כזה, נדרש צוות מוביל מנוסה, שידע לתפעל את כוורת הדבורים העמוסה בטייסת. סגן א', קצינת האחזקה בטייסת, מדגימה זו בבהירות: "התקשרו אליי חיילים באמצע הלילה - 'נכנס פ"מ. צריך להתחיל לעבוד על המטוסים'. ולהתעורר ל'דבר האמיתי' זה כבר עניין שבשגרה כאן".

מטוס F35I אדיר ממריא בחושך

כעת, אחרי יותר משנה של ציפייה - מגיעים הרגעים המרגשים ביותר. "זו תחושה שאי אפשר להסביר", אומרת סגן א', "אני זוכרת שהגעתי לטייסת בתור ילדה כשלראשונה הגיעו לארץ מטוסי ה-F-35. ועכשיו בתור קצינה אני קולטת אותם לשורות חיל האוויר".

מסלול הנחיתה של טייסת 116 כבר מוכן לכניסת שלושת ה'אדירים' החדשים היישר אל תוך הדת"ק (דיר תת קרקעי) החדש בבסיס נבטים.  ולא נותר דבר להגיד מלבד - חגרו חגורות בטיחות, טיסה נעימה, ותודה שבחרתם 'אדיר'.