הכירו את הרחפניסטים החדשים של צה"ל

רובנו מכירים את הרחפן בתור כלי המספק צילומים מרהיבים ממעוף הציפור. אך בחיל האיסוף הקרבי משתמשים בו כדי לשפר משמעותית את היכולת של צה"ל לספק תמונת מצב - מדויקת יותר, חדה יותר ומוחשית יותר. הצצה לתכנית שמכשירה את הלוחמים שיפעילו זוג עיניים מעל הגבול

21.03.17
אלון תשובה, מערכת אתר צה"ל

בשבוע שעבר הסתיימה הכשרתם של מפעילי הרחפנים המבצעיים החדשים של צה"ל.

הבוגרים הם למעשה החיילים הראשונים בצבא שמוגדרים באופן רשמי כ"רחפניסטים" ומוסמכים להפעיל את הכלי המיוחד - רחפן מסוג Phantom 3.

הרחפן מופעל על ידי שלט רחוק ובאמצעות אפליקציית ניווט מיוחדת. הוא מסוגל לגבש תמונת מצב תלת ממדית מפורטת ומדויקת על ידי זיהוי תוואי שטח, מתארים מיוחדים, סכנות באזורים מיושבים ואפילו דמויות חשודות.

בחיל האיסוף הקרבי, האחראי על פיתוח ההכשרה החדשה, אומרים כי הרחפן יכול לשמש בכל משימה אליה יוצאים הכוחות. מסיבה זו, הוא גם מפחית את הסיכון לפגיעה בלוחמים, כיוון שהוא מצמצם את הצורך בסריקות רגליות.

ההכשרה החדשה החלה לאחר ניסוי מוצלח שנערך בגדוד "ניצן", והיא אורכת חמישה ימים. "תחילה לומדים הלוחמים את הוראות הבטיחות לצורך השימוש בכלי - איך להוציא משימה לפועל וכיצד לבצעה, מה נדרש תוך כדי התהליך ומה בסופו", מספרת מייסדת הקורס, רס"ן אורנית אביטן.

לאחר שהובהרו כללי הזהירות ובתום לימודי התאוריה, עוברים הלוחמים ללמידה מעשית. "זהו הדגש המרכזי בבית הספר לאיסוף קרבי", מחדדת רס"ן אביטן, "בקורס כל לוחם ולוחמת מבצעים מספר הטסות בתור תרגילים מעשיים שבוחנים באופן הדרגתי את יכולותיהם והתקדמותם במהלך ההכשרה. כל תרגיל מאתגר יותר מקודמו".

החל מגיוס מרס 2017 יהפוך הרחפן לאחד מהפק"לים שיופקדו בידי לוחמי האיסוף הקרבי באימון המתקדם.  

אומנם ההכשרה לתפקיד מתבצעת בבית הספר לאיסוף קרבי, אך בשל הצורך בו ויתרונותיו המשמעותיים, יוכשרו רחפניסטים גם מגדודי החי"ר ומהיחידות המיוחדות.

"חיל האיסוף הקרבי מתחדש בתפקיד חיוני והכרחי, המאפשר לזרז את יכולת התמרון בין איסוף המידע בשטח לפעולות ממשיות, עד כדי סיכול פעולות אויב", מציינים גורמים בחיל. "דרך תוצרים איכותיים ומדויקים מקדם התפקיד החדש את חיל האיסוף בפרט ואת המערך הרגלי והכוחות המיוחדים של צה"ל בכלל, צעד נוסף לשמירה על הביטחון ועל אזרחי ישראל בגבולות".