אלה השינויים בהכשרת לוחמי ההנדסה הקרבית

אם תגיעו לבהל"ץ ותשמעו שאתם משובצים ל-607, אל תרגישו צעירים אם אתם לא מכירים את השם. הגדוד החדש הזה הוא רק חלק משינוי גדול שההכשרה בחיל ההנדסה הקרבית עוברת בימים אלה. ומה עוד מצפה לכם בדרך לכומתה הכסופה? הרשימה - מפוצצת

26.11.24
שירה הלמן, מערכת את"צ

המתגייסים החדשים להנדסה קרבית בשבוע הקרוב, עתידים להיכנס לחיל אחר מזה של לפני שנה. התמרון הארוך בעזה והפעילות האינטנסיבית בלבנון יצרו מציאות מבצעית חדשה, כזו שלא ניתן להישאר אדישים כלפיה ודורשת שינוי מהיסוד. לכן, הוחלט להתחיל מהשורש, איפה שנבנה הידע של כל לוחם - תחום ההכשרות.

בין הדברים הראשונים שקופצים לראש כשחושבים על לוחמי הנדסה, הוא העיסוק במטעני חבלה וחומרי נפץ. לאור המלחמה, יעמיקו בבהל"ץ אף יותר בתחום המזוהה עם החיל, הפעם גם מהצד של האויב. 

"אנחנו אנשי המקצוע בצה"ל בכל הקשור להפעלת החבלה", מסביר מפקד מגמת הטירונות בבא"ח, רס"ן דני לושקוביץ. "רואים את זה בכל הגזרות בהן עוסקים בהשמדות בלחימה".

בנוסף לשימוש במטענים מצד צה"ל, עוסקים לוחמי ההנדסה גם בתחום נטרול המיקוש בו משתמשים מחבלים נגד כוחותינו. הדבר דורש מהם יכולות זיהוי ונטרול יסודיות, לטובת הגנה מרבית על הכוחות בלב שדה הקרב.

מעתה, מחזורי טירוני ההנדסה ילמדו את היכולות הללו כבר מהרגע בו ייכנסו בשערי בהל"ץ. "כל לוחם יכיר את כל סוגי המטענים, ההפעלות והמלכודים", הוא ממשיך, "כך שמהשנייה הראשונה בבית הספר, נלמד לחדור לראש של האויב, מולו לחמנו פנים אל פנים בשנה האחרונה". 

ההכשרה תתעמק גם בזיהוי נקודות חשודות בהן עלולים המחבלים להחביא מוקשים, ומתן פתרון מדויק כיצד לטפל בהם. וכל זאת - עוד לפני שיקבלו את הכומתה הכסופה.

תחום נוסף בו יחל השינוי בחיל ההנדסה, הוא הלחימה בשטח בנוי, אליה נחשפו כלל לוחמי צה"ל מאז פרוץ המלחמה. לש"ביות חדשות נבנו כבר בבהל"ץ, ואיתן גם אימוני IMI במתקן מיוחד המאפשר תרגולי ירי ממושכים בני 12 שעות, המורכבים מתחנות שונות: דימוי לחימה בסמטאות צפופות, בתוך במבנים, ירי מטווח אפס ועוד.

בסיום כל תחנה, הלוחמים יצפו במסכים שיציגו את עצמם מתאמנים מזוויות שונות, ויקבלו ציון מהמדריך המלווה אותם אישית. בשונה מהכשרות עבר, אלו יתחילו כבר מהטירונות, כך שהלוחמים יגיעו לגדודים בכשירות גבוהה יותר.

"במקביל לזה שהטירון לומד מההתחלה לירות בנשק, החל משבוע הבא הוא גם ילמד איך להילחם בשטח בנוי", מתאר רס"ן לושקוביץ. למרות תוספת התכנים, כך אומרים בחיל, ההכשרה לא תהיה ארוכה יותר. אלה יועברו במקביל לשיעורים הרגילים בטירונות, כך שהאינטנסיביות תעלה, אך את הכומתה יקבלו כרגיל - אחרי שמונה חודשים.

מעבר לשינויים בהכשרה, מרגשים ככל שיהיו, הבולט ביותר הוא כמובן הגדוד החדש. שבוע הבא, מאות חיילים יזכו להיות החלוצים של גדוד 607, העתיד להצטרף לאחת מחטיבות החי"ר, בשונה משלושת האחרים שמוצבים בחטיבות השריון.


צילום: חוד החנית

הגדוד החדש הוא ביטוי לחיוניות המוהנדסים בשדה הקרב, כך רס"ן לשקוביץ, שעתיד לפקד על הגדוד, מפרט: "אנחנו האוטוריטה המקצועית בנושא התת"ק והמטענים. אין ספק שכוחותינו עושים עבודה מעולה בשטח, כזו שכל חטיבה רוצה איתן". 

כל מפקדי הטירונים שיקלטו את החיילים החדשים בבהל"ץ, רשמו תקופת זמן משמעותית בזירות הלחימה בשנה האחרונה, מהמ"כ ועד והמג"ד. בנוסף לשינויים הרשמיים בחיל ההנדסה, המפקדים יביאו איתם את לקחי הקרבות בהם השתתפו: מחוסן נפשי, דרך סיפורי קרב ועד לערכי הרעות בשטח. 

ולדברי רס"ן לשקוביץ, זהו הערך האמיתי של ההכשרה: "רוח הקרב של הגדודים, העוצמה של הפצועים וסיפורי הגבורה של הנופלים - משם אנחנו שואבים את הכוח שלנו, כדי להכשיר את לוחמי ההנדסה הבאים, שיהיו הכי טובים שיש".