חירום
מבוא – "חוסן לאומי" ומשמעותו ההלכתית
"שיגרת חירום" היא מצב שבו העורף ניצב בפני איום בטחוני מתמשך, והכוננות הנדרשת כוללת נקיטת אמצעים שונים כדי לצמצם את מידת הפגיעה באוכלוסייה ובעת הצורך להחזיר את החיים למסלולם תוך זמן קצר. לקחי העימותים האחרונים מצביעים על כך, שאת המאמץ העיקרי יפנה האויב כנגד האוכלוסייה האזרחית, במגמה לשבור את רוחה ולגרום להנהגה בישראל לעצור את הלחימה. כושר העמידה של האוכלוסייה האזרחית משמעותי להמשך הלחימה עד להכרעת האויב, ולכן הגנת העורף מהווה חלק בלתי נפרד מהמאמץ המלחמתי.
בשדה הקרב המודרני העורף הפך איפוא לחזית. האויב מבקש להכניע את העורף האזרחי, ובכך להפעיל לחץ הן על הדרג המדיני, והן על הלוחמים בשדה הקרב, החרדים לשלום משפחותיהם שנותרו מאחור. לפיכך, יש מקום רב לומר, שכל אזרח בעורף הוא למעשה חייל בשדה הקרב.
בהלכה מצאנו דוגמאות שונות לכך שהתירו איסורים כדי לחזק את רוחם של הלוחמים בשדה הקרב, מתוך הבנת הזיקה העמוקה שבין הגוף והנפש: במצבים מסויימים התירו להם לאכול מזון לא כשר, התירו לפנות חללים בשבת ברכב משדה הקרב, ובמצבים קיצוניים אף התירו לרב או למרצה לנסוע בשבת אל הלוחמים ולחזק את רוחם. הלכות אלה עוסקות בחיילים בשדה הקרב, ועל כן אין ליישמן הלכה למעשה ביחס לאזרחים שבעורף, ועם זאת למדנו מהן על חשיבותו של המוראל האישי והלאומי כדי לנצח במלחמה, בחזית ובעורף כאחד.
לכך יש להוסיף, שבזמן מלחמה גדרי פיקוח נפש נרחבים ביותר, ומבוססים על ההיתר הכללי להילחם בשבת ולהכריע את המערכה, שכן כך ציוותה תורה: "עד רדתה – אפילו בשבת".
מכאן, שבשאלת הטיפול בעורף בשבת, יש לקחת בחשבון את ההשפעה הרחבה שיש למשימות פקע"ר בהקשר הביטחוני-לאומי גם בצמתים שאין להם זיקה ישירה להצלת חיי אדם.
בסעיפים הבאים נשתדל להתייחס לשאלות המרכזיות המתעוררות במסגרת השמירה על החוסן הלאומי. מטבע הדברים, קשה להתייחס למכלול המקרים, ועל כן במידה ומתעוררות שאלות נקודתיות, יש לבחון כל מקרה לגופו, לאור הדוגמאות שאותן נסקור להלן. ככלל יש לזכור, שאף בעת חירום חובה לשמור על קדושת השבת, עד כמה שניתן מבלי לפגוע בצורך המבצעי.
דיונים והערכות מצב
- סקירת מצבו של העורף, ניתוח האיומים השונים וקבלת החלטות בזמן אמת – חיוניים להגנה על העורף ומסייעים לדרג המדיני בהכרעותיו השונות. לכן, מותר לקיים דיונים והערכות מצב בשבת, ולרכז את המידע הרלוונטי עבורם.
- אם קצין או מפקד מסוגל למסור את המידע הרלוונטי לדיון טלפונית, עליו לעשות זאת וכך להימנע מהגעה לדיון בנסיעה.
אם אין אפשרות לעדכון טלפוני, הגעת המפקד לדיון אלה תתבצע במידת האפשר על ידי נהג שאינו יהודי, ובהעדר נהג שאינו יהודי או אם המתנה לנהג שאינו יהודי גוררת עיכוב משמעותי, גם ברכב שנהגו יהודי. החזרה מן הדיון תתבצע בהתאם לאמור לעיל בעקרונות הכלליים, סעיף י"ד.
- במידת האפשר, יש למעט בהדפסת מסמכים, ולהסתפק בהצגה אלקטרונית. המחשב, הברקו, התאורה וכו' יופעלו לפני כניסת השבת.
- החלטות והנחיות שהתקבלו בהערכות מצב במהלך השבת יופצו לאוכלוסיה בצאת השבת. בכלל זה: החלטה על השבתה או הפסקת השבתה של מערכת החינוך, הנחיות מנהלתיות לרשויות המקומיות וכדומה. עם זאת, הנחיות שיש בהן מימד מציל חיים, כגון הנחיות התגוננות, יופצו בהקדם האפשרי, ואפילו בשבת.
- במידה והוחלט על גיוס מילואים דחוף, ניתן להשלימו בשבת כדין כל גיוס מילואים ביחידה אחרת.
התגוננות
התרעה
- מותר לעשות את כל הדרוש כדי להתריע מפני נפילת טילים. בכלל זה: הפעלת מערך הצופרים, תיקון צופר תקול, חלוקת ביפרים או אמצעים אחרים לכבדי שמיעה, דיווח בכל כלי התקשורת ואמצעי המדיה השונים וכן הלאה.
- במקרה של תקלה במערכת ההפעלה המרכזית, ייתכן שיהיה צורך באיוש של חלק מנקודות ההתרעה, ובדלית ברירה, הדבר מותר אף כשהוא כרוך בנסיעה.
- הודעה על אזעקת שווא או הודעת הרגעה תתבצע באופן חשמלי ובשינוי.
במקרים קיצוניים, כגון כאשר צופר תקול משמיע אזעקות שוא במרכזי ערים, וגורם בהלה רבה, יותר גם איסור תורה, ובכלל זה נסיעה של הגורמים הטכניים, לצורך תיקון התקלה, בכפוף לשיקול הדעת המקצועי של הגורמים בשטח.
כמו כן, במידה ונעשה שימוש בערכות מגן, מותר לעשות כל שדרוש כדי להשמיע אזעקת הרגעה, ולאפשר להסיר את המסכות, ולצאת מן החדרים האטומים.
מיגון וערכות מגן
- בעת חירום, מותר לבצע גם בשבת את כל הדרוש בכדי למגן מקומות שאינם ממוגנים. בכלל זה, מותר לנייד צינורות מיגון, כאשר אי אפשר לדחותם את נידותם לצאת השבת; להתקין חדרים אטומים וכן הלאה.
- חובה להסדיר מקלטים ומרחבים מוגנים מערב שבת, ולוודא שיש בהם מים, תרופות, מזון וכדומה למקרה שתידרש שהייה ממושכת.
- בעת חירום מותר להשמיש את המקלטים בשבת, אך אין לבצע בהם עבודות שיפוץ שאינן דחופות. כך, למשל, מותר לפנות מהמקלטים ציוד או פסולת שמונעים את הנגישות, וכן מותר להתקין בהם תאורה. לעומת זאת, אסור לסייד ולצבוע את המקלט, או להציב בתוכו ריהוט (במידה והצבת הריהוט כרוכה בחילול שבת, כגון בניודו ברכב למקלט). פעולות אלה יתבצעו לאחר השבת.
- "ביקורת נזקים", שמטרתה להבין ולנתח את אופי הפגיעה בכדי לשפר ולחדד את הנחיות ההתגוננות, תתבצע בשבת בהתאם לצורך המבצעי.
- אם התקבלה הנחיה לחלוקה מיידית של ערכות מגן, מותר להוציאה לפועל בשבת.
- אם תחנת החלוקה פועלת ביום וסגורה בלילה, חובה על חייליה להימצא בה מכניסת השבת ועד יציאתה, כדי למנוע את הנסיעה אליה בשבת. החלוקה עצמה, אשר דורשת שימוש במסוף החשמלי, תתבצע כרגיל. במידה ולא ניתן לתעד במסוף החשמלי, יש לכתוב ב"עט שבת", ועדיף בשינוי, ובהעדר "עט שבת" – בעט רגיל ובשינוי.
הטיפול באוכלוסיה
סיוע אזרחי
- ככלל, רשאים צוותי היקל"ר לעסוק בשבת בתמיכה ברשות האזרחית אך ורק בעניינים מצילי חיים, ובכלל זה:
- תיגבור המוקד העירוני, אשר בזמן חירום מהווה כלי משמעותי למסירת הנחיות התגוננות, ולסיוע לנפגעים בגוף ובנפש. מותר גם לבצע את כל הדרוש כדי לנתח ולסווג את הפניות השונות למוקד העירוני, וזאת במטרה לאתר מגמות ופערים בתפקוד האוכלוסיה המקומית.
- אכיפת הנחיות ההתגוננות של פקע"ר, למשל וידוא כי כנסים והתקהלויות מתבצעים אך ורק על פי ההנחיות.
- במידה וזוהה פער במסירת הנחיות ההתגוננות (למשל אם מתברר שבמקום מסויים מתגוררת קהילה של קשישים \ עולים \ מוגבלים, שלא הבינו או הפנימו את ההנחיות), יתבצע מעבר מבית לבית כדי לתדרך, להסביר ולהבהיר את ההנחיות.
- פעילות קה"א (=קצין התנהגות אוכלוסיה) ופגישות עם מנהיגי קהילות ייחודיות (מוגבלים, אנשים שאינם דוברי השפה העברית וכן הלאה), במידה ומדובר על פעילות דחופה, שעשויה לשפר את ההתגוננות ולהציל חיים.
- "קפיצה" לאירועים שיש בהם חשש לנפגעים, יחד עם נציגי הרשות (ראש העיר, סגנו או קצין הביטחון).
בכלל הדוגמאות הנ"ל, ניתן לבצע בשבת את כל הדרוש להשלמת המשימה, אף אם הדבר כרוך בפעולות שאסורות מן התורה כגון נסיעה או כתיבה.
- עם זאת, אין לעסוק בשבת בעניינים שאינם מבצעיים, ובכלל זה:
- התלוות לראש הרשות או קצין הביטחון באירועים שאינם מצילי חיים, כגון אירוע תרבות או בידור למטרות הפגה.
- פעילות מנהלתית לגווניה, ובכלל זה תיאום בין ארגוני מתנדבים, עריכת דו"חות שאינם דחופים ועוד. יש לציין, שעריכת הדו"ח היומי על פי שעון הלחימה מותרת בשבת, שכן המידע בדבר חוסנה ועמידתה של הרשות המקומית הינו מידע קריטי הנחוץ למקבלי ההחלטות בדרגים הבכירים ביותר. עם זאת, לצורך זה יעשה כל מאמץ להקליד במחשב, ולהימנע מכתיבה ידנית שאסורה מן התורה.
מדור משרדי הממשלה יגיש את כלל הסיוע הנחוץ לפעילותם של משרדים העוסקים בהצלת חיים, ובכלל זה:
- משרדי הביטחון, ביטחון הפנים, הגנת העורף ושאר המשרדים העוסקים בלחימה.
- משרדי הפנים, התשתיות והאנרגיה, המוודאים פעילות סדירה של רשויות החשמל והמים באזורי הלחימה, וכן שאחראים על הרשויות המקומיות ויכולת תיפקודן הרציפה.
- המשרד להגנת הסביבה, אשר נדרש לפרסם בתיאום עם פקע"ר הנחיות לטיפול בחומרים מסוכנים באזורים המאויימים. למשל, אם מתברר שכתוצאה מן הלחימה יש לאסור על כניסת אוניות ועליהן חומרים מסוכנים לנמלים מאויימים, חובה לטפל בכך בהקדם האפשרי, ולוודא את פירסום ההנחייה ואת ביצועה.
- משרד התחבורה, במידה והוחלט על הפעלת קווי תחבורה ציבורית או רכבת באזורי הלחימה. כך, למשל, אם כתוצאה מהנחיות ההתגוננות אין לנוע ברכבים פרטיים בכבישים, ייתכן שיוחלט על תיגבור קווי הרכבות, שישמשו גם לניוד של לוחמים או ציוד צבאי, וכן עשויים לסייע בניוד של חולים ופצועים.
המדור יעניק למשרדים אלה את המעטפת הנדרשת, הן בהיבט של תיווך ותיאום בין המשרד ובין הרשות המקומית, והן בהיבט של פעילותו השוטפת של המשרד, לרבות שלוחותיו המצויות באזורי הלחימה.
- אם קיים חשש ממשי לנפילת טילים, מותר לצוותי פקע"ר לסייר ברגל, ובמידת הצורך גם ברכב, במקומות שבהם עשויים להיות זקנים, תשושים או מוגבלים, שייתכן שזקוקים לסיוע רפואי, למזון או לעזרה בהתגוננות ובכניסה למרחבים המוגנים. הצוותים רשאים לחלק לאוכלוסיה עלונים ובהם הוראות התגוננות.
כמו כן, מותר לנציגי פקע"ר להצטרף לסיורים של משטרת ישראל, על פי הצורך המבצעי.
- כאשר נדרשת שהייה ממושכת במקלטים ובמרחבים המוגנים, מותר לבצע משימות של "חלון הצטיידות", ולחלק מזון, תרופות ומצרכים חיוניים נוספים ליושבי המקלטים על פי הצורך מבצעי, במידה ולא ניתן לדחות את ביצוען לצאת השבת.
- מותר להעניק כל סיוע שנדרש לבתי חולים, בתי אבות, מוסדות לבעלי מוגבלויות וכדומה.
- מותר להעניק את כלל המעטפת הנדרשת המאפשרת את עבודתם של עובדי משק חיוניים, וכן של משרדי ממשלה העוסקים בפעילות מצילת חיים כנ"ל. בכלל זה, מותר לנייד את העובדים למקומם, לבצע שמרטפות ולהעניק כל סיוע אחר. כמובן, חובה למעט עד כמה שניתן בחילול שבת במסגרת זו, ולבצע את מירב ההיערכות מערב שבת.
חוסן לאומי
- כוחות תגבור המצויים במקומות הומי-אדם, שייעודם לסייע בהתגוננות בזמן אירוע, כגון בהזעקת עזרה או בהכוונה למרחבים המוגנים, יתמידו במלאכתם גם בשבת. הגעת הכוחות ברכב למוקדי הפעילות תתבצע לפני כניסת השבת, או בהליכה רגלית בשבת ממקום סמוך, למעט אם קיימים אילוצים מבצעיים, בטיחותיים או תנאי מזג אויר שאינם מאפשרים זאת. חזרת הכוחות לבסיסם תתבצע לאחר צאת השבת.
- סיורים אקראיים בריכוזי הערים שמטרתם הבלעדית הינה הפגנת "חתימה כתומה" – יותרו רק במקרים חריגים, באם יחליטו גורמי הפיקוד בשטח שיש בכך צורך חשוב ודחוף, הכולל גם איסוף מידע על מצב האוכלוסיה, חשיפת פערים מסכני חיים או תידרוך חשוב לאוכלוסיה, שלא ניתן להעבירו בדרכים אחרות.
לפיכך, אין היתר לנסוע כדי לעסוק בפעילות מוראלית או כדי להשלים מניינים בבתי כנסת.
- מותר לגורם פיקודי בכיר מטעם פקע"ר להתראיין בכלי התקשורת בשבת, אם הגורמים המקצועיים סבורים שקיימת בציבור בהלה מיוחדת, הנובעת מן המציאות האוביקטיבית בשטח, או מפרסומים (ואפילו פרסומים שגויים) בכלי התקשורת.
- אין היתר לבצע בשבת סקרים (בטלפון, או בהפצת שאלונים בכתב) לצורך ניתוח המצב הכללי של האוכלוסיה.
- פעילות הפגתית לילדים ומבוגרים מותרת אם אינה כרוכה בחילול שבת.
- גדודי פיקוד העורף הפרוסים בערים הגדולות יקפידו להסדיר את כלל המנהלות מערב שבת, ובכלל זה ניוד מזון ומים ללוחמים.
- כוחות הנדרשים להתפרס ברחבי העיר יגיעו למקומם מערב שבת, למעט במצבים שבהם השהייה בעמדות אלה כרוכה בטורח רב או באי-נוחות משמעותית.
מרכז המידע – חירום
- לפעילות מרכז המידע (הטלפוני והאינטרנטי) חשיבות רבה בעת חירום: בהנחייה, בהרגעה ובקבלת משוב על פערים בשטח. לכן, בעת חירום יפעל מרכז המידע בשבת כבחול.
- תיעוד הפניות יתבצע כרגיל באופן ממוחשב.
- תא התקשורת יפעל בשבת, כדי להוסיף ולעקוב אחר אמצעי התקשורת, ולהגיב במידת הצורך על פרסום מידע שגוי (כגון הנחיות התגוננות לא מדויקות) או מסכן חיים (כגון דיווחים מסכנים על מיקומי נפילת טילים).
- תא הודעות, שתפקידו להעביר את המידע וההנחיות לערוצי התקשורת השונים, יפעל בשבת כבחול.
- החלפת משמרות לא תתבצע בשבת, ועל כן כלל החיילים והחיילות המאיישים את מרכז המידע יימצאו בבסיס למשך כל השבת, כדי להימנע מנסיעה מן המשמרת ואליה. עם זאת, אם במהלך השבת הוחלט לתגבר את מרכז המידע, יותר למתגברים לנסוע ברכב לצורך זה.