הכלים החדשים לחיזוק החוסן הנפשי בשטח - מעזה ועד לצפון

דרך כל שכבת מעטפת, מהמשפחה ועד לרמת הפרט, ענף 'חוסן נפשי' החדש מספק לחיילים מענה נפשי חיוני. לאחר שזיהו כי הקושי הרגשי עלול להציף בעיקר סביב אירועי מעבר, החליטו למלא עוד יותר את סל הכלים - עבור החוסן של הכוחות בלבנון

20.10.24
גיא שטיין, מערכת את"צ

הלחימה העצימה והממושכת בשנה האחרונה הביאה איתה גם אתגר משמעותי לנפש, כזה שלא בהכרח עוזב בהפוגות הקצרות בחזרה הביתה. בעקבות כך, נפתח השנה ענף "חוסן נפשי" במרכז לשירותי בריאות הנפש בחיל הרפואה, ששם מול עיניו את המטרה למצוא פתרונות פרקטיים לבעיות הפוגשות את החיילים והחיילות בעולמם הפנימי.

חוסן נפשי נבנה כמו שריר, כך מתארת קצינת בריאות הנפש וראש הענף, סא"ל נטע-לי צליכובר. צריך לתרגל לאורך זמן כדי לרכוש אותו. לעיתים עוד מתקופת המלש"ביות, דרך השירות הסדיר ואפילו עד המילואים או השחרור. "כל חייל חווה קושי, והמיומנות לוויסות רגשי קריטית כדי שיוכל לבצע את המשימה שלו".

"התהליך מתחיל בזיהוי הצרכים על ידי הקב"נים, שהם חלק בלתי נפרד מהיחידות בשטח. משם הוא ממשיך בפיתוח כלים ומסתיים בהטמעתם ובבקרה שותפת על השימוש בהם", מסבירה רע"נית חוסן נפשי, "אנחנו מקבלים מידע מהשטח המבוסס על הקשר של קב"ן היחידה עם החיילים והמפקדים. ככה מזהים אתגר, חוקרים על אודותיו ומציעים לו מענה בהתאם".

במסגרת המחקרים שביצעו, הבחינו בענף כי התקופות המורכבות ביותר עבור המשרתים נרשמות בעת אירועי מעבר, לדוגמה עליית הכוחות צפונה או התייצבות למילואים. "בשעת לחץ ושינוי אנחנו עלולים שלא לחשוב באופן בהיר, הכול נדמה יותר קצר ומהיר", היא ממשיכה, "היכולת להתמודד מתדלדלת, ואם לא יודעים אילו משאבים לרשותנו - אפשר להרגיש חסרי כוח".

"כלי להתמודדות שהתאמנו לצה"ל עכשיו, לקראת התמרון בצפון, הוא מודל 'מא"ה' - משאבים, אתגרים, התאמה", עונה הרע"נית, "במהלך מפגשי עיבוד קבוצתיים, נבקש מהחייל לציין אתגר שהוא חווה, או חושב שיחווה בהמשך. לאחר מכן, הוא יתאים לעצמו משאב שיכול לעזור לו להתמודד, לדוגמה הומור או תמיכה משפחתית. לבסוף, הוא משתף עם הצוות שלו. כתוצאה, החוסן של כל היחידה מתחזק יחד". 

מעבר לטיפול ישיר, גם מעטפת החיילים שאינה חלק משרשרת הפיקוד היא מוקד מרכזי בו מתכנן הענף לעסוק. מדובר לא רק במעטפת פנים צה"לית, אלא גם בסביבה הקרובה לחייל בבית, דרך המשפחה והחברים.

סל הכלים שסא"ל נטע-לי והענף מציעים, מתמלא ומשתכלל יותר לאורך הזמן. "החוכמה היא לחקור - להיות קשובים לשטח, למפקדים ולקבנ"ים שנכנסים פנימה, אחרי קווי האויב. מעבר לסכמת המגן שכבר קיימת בשטח ומסייעת לכל חייל בקצה, אנחנו כל הזמן מתעדכנים על פי הדרישות והצרכים של הכוחות".

"חזרה לתפקוד היא ההתערבות החזקה והטובה ביותר, עם התוצאות המבטיחות ביותר", מציינת לסיום הרע"נית, "זה מחזיר לרוטינה, לשגרה יציבה, שאיתה גם לנפש יש הזדמנות להתייצב. בסוף, המטרה היא שכולנו נוכל לשוב מהמלחמה - בריאים בנפש".