נפתח מרכז ההחלמה והשיקום של פצועי צה"ל
עבור משרתים שנפצעו במהלך שירותם, נפתח 'מרכז ההחלמה והשיקום' ע"י חיל הרפואה באט"ל. מטרתו: הענקת מעטפת רפואית אישית ומותאמת, וליווי הפצועים בתהליך ההחלמה לאחר השחרור מבית החולים. מפקדת המרכז החדש הסבירה לנו כיצד יקבלו החיילים את המענה המיטבי על ידי מטפלי המרכז בעת תקופת ההחלמה - עד החזרה לשגרה
כל פצוע מתמודד עם אתגרים שונים וייחודיים במהלך תהליך השיקום. המורכבות גדלה כאשר תקופת האשפוז בבית החולים נגמרת, בה מוקפים הפצועים "בהמולה חיובית" הכוללת מפגשים עם בני משפחה, מלווים, פצועים אחרים ונותני שירות מסורים בבתי החולים ובמערך ר"ם 2 והנפגעים.
בשיחות עם פצועים לשם מיפוי צרכיהם, עלתה החשיבות להמשיך ללוות את הפצועים עם חזרתם הביתה, בהתחלת תהליך השיקום הביתי. מרכז ההחלמה והשיקום לפצועי צה"ל הוקם מתוך רצון לספק מענה שלם ואינטגרטיבי לפצועים, כדי להחיש ולמקסם את תוצאות התהליך, תוך ליווי הפצועים עם חזרתם לתפקידים הולמים עבורם.
אילוסטרציה
בתהליך ההחלמה, עוברים הפצועים שיקום הדרגתי, ולאחר סיום האשפוז, הם עוברים לשיקום ביתי. בשלב הזה, משתלב המרכז הייעודי לטיפול במשרתים, כך מספרת מפקדת המרכז, סא"ל אביה אלוף: "הוא הוקם בשביל להפוך את תהליך הטיפול לטוב יותר, לספק מעטפת לחייל בשיקום ולהוות מעין גשר בין האשפוז, לחזרה לתפקוד".
המרכז החדש הוקם במבנה חדש וייעודי במרפ"א 'מרכז', על מנת שיהיה מותאם לצרכי המטופלים ומשפחותיהם. אנשי הצוות הפועלים בו ילוו את המטופלים ויפגשו אותם עוד לפני כן בבית החולים כדי להקל את המעבר בין האשפוז לשיקום הביתי.
"בנוסף, יפעלו שתי שלוחות במרפ"א 'צפון' ו'דרום', כדי להנגיש את הטיפול ולאפשר רמת שירות ורפואה מיטביים לכלל המשרתים בכל רחבי הארץ", מסבירה סא"ל אלוף. "המטופלים במרכז מופנים אלינו עם השחרור מבתי החולים באמצעות יחידות ר"ם 2".
אילוסטרציה
כל מטופל מוצמד למתאמת שירות, שבונה לו תיק שיקום. מדובר בתפקיד חדש שנוצר כדי לספק מענה ייחודי שיאפשר ליווי אישי של כל מטופל עד החזרה לתפקוד מלא - הפיזי והמנטלי כאחד. בנוסף, הוקם מדור רווחה ייעודי, בשיתוף אגף כוח האדם, על מנת להעניק מענה שלם לפצועים בנושאים כמו רווחת פרט, מיצוי זכויות סוציאליות והשמה בצה"ל.
"לכל מטופל נבנית תוכנית ייעודית ומותאמת על ידי צוות מוביל בתחומו, הכולל רופאים מומחים, פיזיותרפיסטים, תזונאים, קציני בריאות הנפש וליווי של אחות או אח", מפרטת מפקדת המרכז. "בנוסף, ייערכו דיונים רב תחומיים ותיבנה תוכנית טיפול אישית, תוך שיתוף מלא של המטופל, וקביעת יעדים מותאמים להחלמה וחזרה לשירות".
הפצועים ומשפחותיהם ילוו על ידי מש"קית שירותי רפואה צמודה. "היא מתאמת הטיפול, מקשרת בין הפצועים והצוות הרב תחומי וקשובה לכל צרכיו", היא ממשיכה.
אילוסטרציה
על מנת לקבל הכוונה מן הפצועים, אנשי המקצוע ונציגי צה"ל והחברה הישראלית, הוחלט על הקמת מועצה מייעצת למרכז, שתוכל לספק הכוונה מותאמת לצרכי הפצועים ומשפחותיהם.
כדי לעטוף את הפצועים ולאפשר מענה לצרכים מתפרצים גם לפנות בוקר, הוקם מוקד זמין אשר יהיה פעיל 24 שעות ביממה. "המטופל ומשפחתו מקבלים את מספר הטלפון של המוקד עם שחרורו מבית החולים", מוסיפה מפקדת המרכז, "במטרה לאפשר זמינות רפואית רציפה עבור בעיות דחופות.
המרכז החל כבר לפעול באופן הדרגתי, וייחנך באופן מלא במהלך ינואר 2025. בחג החנוכה תתקיים הדלקת נר עם הפצועים, שתחגוג את הניצחון על פני החושך, והנגשת מיטב השירותים הניתנים במרכז. בהמשך, יתקיימו ימים יעודיים למשרתי הסדיר והקבע כדי להנגיש להם את מגוון השירותים שהמרכז מציע.
אילוסטרציה
"הבחירה של פצועי ופצועות צה"ל לחזור לשורות הצבא לאחר פציעה איננה מובנת מאליה, ומביאה עימה לצד השירות מסע החלמה ממושך וארוך", אמר ראש אט"ל, אלוף מישל ינקו. "משרתים אלה מלמדים אותנו כל פעם מחדש שיעור בתעוזה, באמונה, בתקווה ובתעצומות נפש. הקמת המרכז היא דרך לבטא את המחויבות האדירה שלנו להחלמה, לשיקום, לליווי ולתמיכה בפצועים בצה"ל".