עצרת חיל השריון בסימן 50 שנה למלחמת יום הכיפורים
עצרת חיל השריון בסימן 50 שנה למלחמת יום הכיפורים התקיימה אמש (חמישי) באתר ההנצחה "יד לשריון", לטרון.
העצרת התקיימה במעמד נשיא המדינה, מר יצחק הרצוג ושר הביטחון, מר יואב גלנט, ובראשות הרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי ומפקד זרוע היבשה, אלוף תמיר ידעי.
בעצרת השתתפו מפקד מערך התמרון, אלוף סער צור, קצין השריון הראשי, תא"ל הישאם איברהים, מפקדי החיל וחטיבות השריון, משפחות שכולות, מפקדים וחיילים, בסדיר ובמילואים.
לאורך הערב הוצגה מורשת הקרב ותרומתו יוצאת הדופן של חיל השריון בהכרעת מלחמות ישראל ומלחמת יום הכיפורים בפרט. חיל השריון בשנה ה-75 להיווסדו הגיע לשיא הטכנולוגיה והציג לאחרונה את הטנק המתקדם ביותר בעולם, טנק "ברק".
"מלחמת יום הכיפורים החלה בהפתעה מוחלטת", אמר הנשיא, "באותן שעות קשות ומרות, כאשר הותקפנו מכל עבר וגורלה של מדינת ישראל היה מוטל על הכף, היו אלה לוחמי השריון, בסדיר, בקבע ובמילואים, בחזיתות הצפון והדרום, שעמדו כחומת מגן עבורנו - בקרבות ההגנה, הבלימה וההבקעה".
"הלקחים ממלחמת יום הכיפורים הם רבים וחשובים, לקח מרכזי נוגע למוכנות למלחמה – לעולם, לעולם, אסור שניתפס לא מוכנים", הוא המשיך, "אסור ליפול ביהירות, בקונספציה, בחוסר הרתעה ובחוסר התרעה. אבל לקח מרכזי לא פחות נוגע למוכנות לשלום, לזיהוי הזדמנויות, שלעיתים – כך למדנו לימים – יכולות לשנות את פני המזרח התיכון כולו".
"להישג הצבאי האדיר במלחמת יום הכיפורים היה מחיר כבד מנשוא, שאותו שילמתם בראש ובראשונה אתם - בנות ובני המשפחות השכולות".
"מיכל ואני פוגשים אתכם שוב ושוב לאורך השנים, ויודעים שהכאב העצום אמנם מלווה אתכם תמיד, אבל מתגבר עכשיו במיוחד - בתקופת החגים".
"הם שנפלו, הצילו את מדינת ישראל מאסון נורא. וכך ייזכרו מדור לדור", הוא סיכם, "בשם העם כולו, בשם מדינת ישראל – אני מחבק ומחזק כל אחת ואחד מכם; וגם את פדויי השבי והפצועים בגוף ובנפש, שאת כולם אנו מאמצים אל לבנו ומעלים את גבורתם על נס".
"זכות גדולה עבורי להיות כאן היום - בתפקיד שר הביטחון של מדינת ישראל, להצדיע ולהודות לכם על שעות וימים שייזכרו לנצח בקורותינו כאומה", ציין השר, "הפרקים שכתבתם בדברי ימינו נכתבו בדמם ובעוז רוחם של הלוחמים. הם ישארו למזכרת עד כפרק של גבורה עילאית, ושל אמונה בעקרונותינו החשובים ביותר כעם וכאומה".
"המאבק על חיינו כאן, בארץ הזו, לא תם מדינת ישראל ומערכת הביטחון בראשה, נדרשות למוכנות צבאית, ביטחונית ולאומית מתמדת, עלינו לעשות כל שנדרש כדי להבטיח ששוב לא נופתע", הוא הדגיש, "זוהי חובתי ואחריותי כשר הביטחון להבטיח בכל דרך, שצה"ל יהיה מוכן וערוך לכל תרחיש ולכל אתגר".
"לאורך 75 שנות עצמאותה לא פסקו לרגע האיומים על מדינת ישראל".
"הערב הזה הוא תזכורת כי במאבק על קיומנו ועצמאותנו, כאן בארץ הזו מול האיומים הקרובים והרחוקים כאז כן עתה אנו נדרשים לכולם, לכל חייל ולכל מפקד מכל רבדי האוכלוסייה, בסדיר ובמילואים, במטה ובשטח בשגרה וביום פקודה", הוא המשיך, וסיכם, "נפעל יחד כאגרוף אחד למען ביטחון ישראל, ולמען עתידנו ועתיד ילדנו".
"לפני יובל שנים פתחו צבאות מצרים וסוריה במלחמה, שהתבררה כאחת הקשות בתולדותינו", סיפר הרמטכ"ל, "מלחמת יום הכיפורים היא שם נרדף לכשל אסטרטגי והתרעתי במחיר דמים כבד, אך היא גם מופת לגבורת חיילי צה"ל ומפקדיו".
"'האדם שבטנק ינצח' – במלחמה הזו נפגעו אנשים ונפגעו טנקים, אך התשלובת של אנשים ומכונות לא עצרה, גם נוכח כוח רב ומחיר כבד".
"היה זה אגרוף קפוץ של אדם ופלדה, נופל וקם, חוזר והולם באויב, עד שזה ניגף מפניו, קורס ונכנע", המשיך הרמטכ"ל, "זו רוחו של חיל השריון מיום הקמתו ובכל מערכות ישראל, ברגעי הקרב הקשים וברגעי הניצחון".
"הטנקים של ימינו הם מכונות מתקדמות ועתירות טכנולוגיה, אבל הטנקיסטים הם היתרון הגדול שלנו", הוא סיפר, "התמרון נותר כשהיה – מכפיל כוח בשדה הקרב ומרכיב חיוני בהכרעה האסטרטגית".
"מלחמת יום הכיפורים הייתה המלחמה הרב־זירתית האחרונה שידענו, ולא בכדי", הוא הכריז, "אם אויבינו מקווים לכפות עלינו אתגר דומה, מוטב שידעו כי רוח לוחמי השריון של ימינו איננה נופלת מזו של ענקי 73', שעל כתפיהם הם עומדים".
"צוות לוחמי שריון הוא החברה הישראלית בזעיר אנפין. בבטן הטנק הצפופה לוחמים זה לצד זה פניה המגוונות והיפות של הישראליות. סוד כוחנו ועוצמתנו הוא בפסיפס האנושי בשורותינו וביכולתנו לפעול כאיש אחד, גם בקשים שבמצבים, למען ביטחון המדינה".
"מעל לכל לקח", סיכם הרמטכ"ל, "ראוי להזכיר את התגייסותה של החברה כולה למאמץ המלחמתי, את התייצבותם של אנשי המילואים ללא תנאי ואת הלכידות שחישלה את הלוחמים לצוותים וליחידות, עד שהביטחון הושב על כנו. ועל ימינו אנו אוסיף – לו יהי".
"עשרים ושש שנים אני משרת בחיל השריון – קצת יותר ממחצית הזמן שעבר מאז מלחמת יום הכיפורים, מלחמה בה איבד החיל את טובי בניו ולוחמיו", ציין תא"ל אבראהים, "בכל שנותיי בשריון – כטנקיסט וכמפקד ראיתי את השורות החסרות. שורות רבות מאוד".
"ראיתי את מפקדינו, חברינו לנשק ופקודינו, שלא חזרו הביתה, אבל הוסיפו, כל אחד בדרכו שלו, לעוצמה של השריון, לעוצמה שלנו כאגרוף פלדה", הוא סיפר בכאב, "ראיתי את השמות, ולמדתי את סיפוריהם".
"ראיתי את עיני האימהות, האחים, האחיות והילדים, שדומעות אל מול קיר השמות ובוערות כמו אש התמיד, והבנתי כמה רבה האחריות שמוטלת על כתפינו לעשות הכול שיחזרו לחיק משפחתם".
"באמת, לגיטימי ואף רצוי שיהיו בעלי דעות שונות – אבל ברור ללוחמים שלנו, מאז הקמת החיל, שבתוך הטנק שלנו יש אחדות מלאה", ציין קצין השריון הראשי, "יש כוח אחד, שבו הלוחמים אחראים איש לרעהו, ולכולם מטרה אחת".
"מה שחשוב הוא שהם מאמינים שהאדם שבטנק ינצח – והאמינו לי: זו לא סיסמה של יחסי ציבור. זו לכידות כנה. זה הוכיח את עצמו בכל המלחמות, ובוודאי בקשה שבהן, במלחמת יום הכיפורים".
"זו הרוח שהופכת לוחם בודד, צוות, מחלקה או פלוגה – לעוצמת אדירים, שאיש לא יוכל לנצח", הוא סיכם, "זו הרוח האנושית, הייחודית לנו, שמעניקה למכונה החכמה והמורכבת שבידינו את הכוח להגן, ואם נצטרך – גם לתקוף. ובכל מקרה – לנצח".
לצפייה בעצרת המלאה: