כל מה שרציתם לדעת על מדריכות שריון
בשנת 1976, בעקבות לקחי מלחמת יום הכיפורים, הוחלט להסב מספר מדריכות חי"ר למדריכות שריון. בשנים שחלפו מאז הפך התפקיד לאחד המבוקשים ביותר בצה"ל.
מדריכות השריון משרתות בתפקיד מבצעי לכל דבר. הן אלו שמכשירות את הלוחמים החדשים של החיל על מקצועות הטנק השונים – נהג, טען, תותחן ומפקד טנק. "בחיל תמיד אומרים שהאדם שבטנק ינצח – בזכות האשה שמאחוריו", מספרות המדריכות.
איך הופכים למדריכות שריון?
מדריכת שריון הוא אחד התפקידים המבוקשים ביותר בצה"ל. ישנם שלושה מחזורי גיוס בשנה, כמו גיוסי לוחמים, כלומר – גיוס אוגוסט, נובמבר ומרץ. המדריכות עוברות טירונות 02 ואחריה קמ"ד שריון, קורס מדריכות שריון, שאורך כחודשיים.
ההכשרה בקורס דומה להכשרת הלוחמים: הן נוהגות בטנק, יורות וטוענות פגזים.
בתום הקורס, המדריכות מחולקות בין המדורים השונים. חלקן עתידות להעביר את השירות שלהן בשיזפון, בסיס ההכשרות של חיל השריון. אחרות יועברו להדרכת משרתי מילואים במל"י, המרכז לאימוני יבשה.
בשיזפון המדריכות מתחלקות בין המדורים השונים, שמחולקים לפי מקצועות לוחמי השריון –מדריכות נהג, מדריכות צוות ומדריכות טעינה.
מדריכת נהג
מדריכות הנהג עובדות עם אחד הסימולטורים המתקדמים ביותר בצבא. ממש כמו שטייס לומד לטוס בסימולטור טיסה – נהג הטנק לומד לנהוג בסימולטור הנהיגה. הסימולטור מתהפך, זז ונראה מבפנים ממש כמו טנק, כך שהנהג שידע לנהוג בו – ידע לנהוג גם בטנק, בכל תנאי שטח ובכל מזג אוויר. הלוחמים עוברים לטנק עצמו כשהם מוכנים לכך. יש כאלה שזה ייקח להם כחודש וחצי, אחרים יעברו אחרי קצת יותר מחודשיים.
הנהיגה בטנק מורכבת בהרבה מנהיגה ברכב רגיל – שדה הראייה קטן יותר, קשה לעשות רוורס או לפנות והעלייה בו לעמדת ירי קשה במיוחד, מכיוון שמדובר בכלי כבד מאוד.
מדריכות צוות
הסוג השני של המדריכות הוא מדריכות צוות. הן אחראיות על הסימולטור של מאמן הצוות, שמאמן גם את את התותחן וגם את מפקד הטנק.
הסימולטור הוא קרוואן שמחובר לטנק אמיתי. כל הצוות נכנס לטנק, והמדריכה שנשארת בחוץ מדמה להם מגוון מצבים. התותחן לומד לכוון ולירות, לעמוד מול האויב ולהיות חלק מהצוות. מפקד הצוות לומד במקביל איך מפקדים על חברי הצוות שלו.
מדריכות טעינה
מדריכות הטעינה מלמדות את הטענים איך לטעון את הפגז. זוהי הלמידה היחידה שלא מתבצעת בסימולטור אלא בטנק עצמו. התפקיד דורש כח פיזי רב ובעל מאפיינים ייחודיים.
מדריכות מסייעת שריון
מדריכת קליעה - אחראית על כל הפק"לים שיש ללוחמים (מטול, קלע, נגב, מג), מעבירה את ההכשרה הבסיסית והמתקדמת.
מדריכת מרגמות - מאמנת על כלי הנשק שנמצא על הנגמ"ש, אחראית ללמד את הלוחמים איך לתפעל אותו ומלמדת על המערכת עצמה ועל ביצוע הירי.
מדריכת נגמ"שים - מלמדת את הלוחמים איך נוהגים על רק"ם (רכב קרב משוריין), הלימוד מתחיל בכיתה ולאחר מכן עובר לשטח.
מדריכת אוה"ד (איתור והשמדה) - מלמדת את הלוחמים איך לפגוע במטרות ואיך להגיע אליהן, וחונכת אותם על הניווטים בשטח ועל בניית ציר ניווט.
וטיפ אחרון מהמדריכות?
כשנוהגים בכלי כבד כמו טנק, אבל גם ברכב, דאגו להסתכל לכל הצדדים. אין תחליף לזהירות.