צה"ל הוא מהצבאות הבודדים בעולם, אשר מגייס, מכוח חוק, גברים ונשים כאחד. מאז הקמתו של צה"ל, נשים מהוות חלק בלתי נפרד מפעילותו, ולאורך השנים חלו שינויים משמעותיים בהשתלבותן ובמעמדן.
משנת 1948 ועד שנת 2000, כל הנשים שהתגייסו לצה"ל שויכו, על פי מינן, ל-"חיל הנשים". בהתאמה, מכלול הטיפול בחיילות ובתחומי המשטר, המשמעת, השיפוט והפרט רוכז בחיל הנשים. במרוצת השנים, הרחיב צה"ל באופן משמעותי את שילוב הנשים בשורותיו. בשנותיו הראשונות של צה"ל שולבו נשים בתפקידי פקידוּת, סיעוד והוראה, ואילו כיום רובם המכריע של התפקידים בצה"ל (כ-85%) פתוחים בפני נשים.
נקודת ציון מרכזית בהקשר זה מהווה פסק דינו של בית המשפט העליון בבג"ץ אליס מילר, אשר הורה על שילובן של נשים בקורס טיס. בהמשך, בשנת 2000, תוקן חוק שירות ביטחון וקבע כי לכל אישה זכות שווה לזכותו של כל גבר לשרת בתפקיד כלשהו, אלא אם כן אופיו או מהותו של השירות אינם מאפשרים זאת.
התפתחויות אלה הביאו בשנת 2001 לביטולו של "חיל הנשים", אשר סיים את תפקידו ההיסטורי. תחתיו קמה יחידת יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים (יוהל"ן). שינוי ארגוני זה היווה אבן דרך משמעותית בתהליך השוואת ההזדמנויות ומיצוי פוטנציאל כוח האדם הנשי בצה"ל.
בשנת 2016 שונתה שמה של היחידה ל-"יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר" (יוהל"ם), שינוי שנועד לשקף את מהות עיסוקה של היחידה – קידום שוויון הזדמנויות מגדרי, ככלי לשיפור היעילות, האפקטיביות המבצעית והארגונית של צה"ל, וכביטוי למחויבות הערכית של צה"ל כלפי משרתיו.
יחידת היוהל"ם אמונה על ייעוץ לרמטכ"ל ולפורום מטכ"ל בנושא קידום שוויון הזדמנויות מגדרי וקידום שילוב ומיצוי משמעותי של נשים בשירות. בנוסף, יוהל"ם מופקדת על נושאים ייחודיים הנובעים ממינם, נטייתם המינית וזהותם המגדרית של המשרתים. כמו כן, מייצגת את צה"ל בפעילות מול גופים ממלכתיים וציבוריים העוסקים בנושאים מגדריים.
יוהל"ם היא הממונה מטעם הרמטכ"ל לעניין גיבוש המדיניות בנושא פגיעה על רקע מיני בצה"ל והטמעתה. באחריות יוהל"ם לקבוע מדיניות, לבקר את מימושה ולהוות מנחה מקצועי בטיפול בפגיעה על רקע מיני בכללותה.
תחת יחידת היוהל"ם פועל מאז שנת 2012 מהו"ת – מרכז התמודדות ותמיכה לנפגעי ולנפגעות פגיעה על רקע מיני ואלימות במשפחה ובזוגיות. בנוסף, בכל יחידה צבאית פועלים ממוני יוהל"ם, המוסמכים על ידי יחידת יוהל"ם ופועלים בהנחיתה.
בשנת 2020 הוקם ביחידת היוהל"ם מרכז "מצפים". המרכז נועד לסייע וללוות את המשרתות והמשרתים בחיבור בין הורות לשירות.