כמפקדים בצה"ל, אנו נושאים באחריות רבה כלפי פקודינו. אחת התקופות המשמעותיות בחייהם היא תקופת ההיריון והלידה (ולעיתים גם טיפולי הפוריות הנלווים אליהם). זוהי תקופה מורכבת, המחייבת אותנו ברגישות לצורכי הפרט והכרת הפקודות הרלוונטיות.

ריכזנו עבורכם את עיקרי הפקודות.

תקופת ההיריון:

  1. על משרתת הקבע להודיע לך על הריונה לא יאוחר מסוף השבוע ה-23 להיריונה.
  2. אם המשרתת חשופה במסגרת תפקידיה, לחומרים מסוכנים (כהגדרתם בהוראת קרפ"ר 120.012 "פיקוח ומעקב בריאותי – עבודת נשים – סעיף 5"), עליה להודיע לך על הריונה תוך 10 ימים מהיום שבו נודע לה על הריונה, על-מנת שתוגבל עבודתה ובריאותה תישמר.
  3. משרתת קבע הרה תורשה לנוע בלבוש אזרחי בכל שלב של ההיריון.

הגבלת פעילות והקלות בתקופת ההיריון:

  1. אם נודע לך כי פקודה שלך בהיריון עליך לשחרר אותה במיידי מפעילות החושפת אותה לחומרים מסוכנים או מקור חום, בהתאם להוראת קרפ"ר 120.012-""פיקוח ומעקב בריאותי – עבודת נשים" למשך כל תקופת ההיריון.
  2. משרתת הרה תשוחרר מכל פעילות במסגרת תפקידה (כולל טיול, אימון גופני או תורנות) הכרוכה במאמץ פיזי או שיש בה סיכון בריאותי אלא אם ניתן אישור רופא תעסוקתי צבאי לביצוע הפעילות.
  3. משרתת הרה החל מהשבוע ה-20 להריונה:
  • תבצע פעילות משרדית בלבד שאין בה מאמץ פיזי.
  • תשוחרר מביצוע כל פעילות הנערכת מעבר לשעות הפעילות הקבועות בפ"מ 33.0201- "שעות פעילות במפקדות צה"ל ובמתקניו", לרבות מלינה ביחידה. זאת, למעט פעילות המבוצעת מביתה של המשרתת במסגרת תפקידה.
  1. משרתת הרה תוכל לבצע פעילות או הכשרה אם התקיימו כל התנאים הבאים:
  • המשרתת הסכימה לבצע את הפעילות/התורנות בכתב ע"ג טופס הצהרה (נספח) , או מפקד בדרגת תא"ל אישר שקיימים צרכים מבצעיים המחייבים זאת.
  • רופא תעסוקתי קבע כי אין מניעה רפואית להעסיקה בתנאים אלה.
  • ביחידות בהן שעות הפעילות מעל 9.5 שעות, בכל מקרה שעות הפעילות של המשרתת ההרה לא יעלו על 9.5 שעות.
  1. חיילת חובה הרה המעוניינת בכך תהיה זכאית להת"ש 07 "לינת בית", החל ממועד הודעתה על ההיריון ועד לתום שירות החובה, בהצגת אישור רפואי על ההיריון וללא צורך באישור מפקד

שמירת זכויות:

  1. זכויותיה של משרתת הרה לרמת פעילות ביחידה ותנאי השירות שלה לא ייפגעו בשל הגבלת פעילות פיזית או שעות פעילות בתקופת ההיריון.
  2. משרתת הרה שלא ביצעה הכשרה בשל הגבלות פעילות במהלך היריון, תהיה זכאית לצאת להכשרה עם תום תקופת התל"יה (החל"ד), או עם הגיעו של הילד לגיל שנתיים.
  3. משרתת הרה אינה פטורה מהכשרה מסמיכה לצורך קידום.
  4. משרתת הרה המשרתת ברמ"פ ג' ומעלה אך עקב הריונה נבצר ממנה להמשיך לשרת בתנאים הללו תמשיך להיות זכאית לרמת הפעילות בה זוכתה.

 

תקופת לידה והורות- תלי"ה (חופשת לידה): 

  1. הודעה על הלידה צריכה להגיע ממשרתת הקבע או מקרובי משפחתה. נהג ברגישות כלפי משרתת הקבע. אל תדרוש מידע ואל תמסור מידע ללא אישורה. אל תמהר לשלוח איחולי מזל טוב, לפני שאתה יודע בוודאות שהכול עבר בשלום.
  2. חופשת הלידה מתחילה ביום הלידה ונמשכת 26 שבועות, (15 שבועות בתשלום ו-11 שבועות נוספים ללא תשלום).
  3. חל איסור מוחלט להעסיק משרתת בזמן חופשת הלידה גם אם נתנה לכך את הסכמתה.
  4. חשוב להדגיש כי 11 השבועות ללא תשלום נחשבים חלק מתקופת הלידה וההורות לכל דבר ולא הארכה.
  5. על היולדת להודיע חודש מראש לפחות על קיצור התלי"ה (מ-26 שבועות), אך ניתן לאשר את חזרתה לשירות רק לאחר 15 השבועות הראשונים של התלי"ה.
  6. אם משרתת הקבע הודיעה על רצונה לקצר את התלי"ה שלא בתשלום, לא יוכל מפקדה לדחות את בקשתה לחזור לשירות רגיל למשך יותר משלושה שבועות מיום הודעתה.
  7. משרתת הקבע רשאית להאריך את תקופת הלידה וההורות לחופשה נוספת ללא תשלום, לתקופה שלא תעלה על שנה מיום הלידה ובלבד שניצלה לפני כן את החלק היחסי של ימי החופשה השנתית העומדים לרשותה באותה השנה ואת מלוא ימי החופשה הצבורה העומדים לרשותה באותה העת.
  8. על משרתת הקבע להודיע על הארכת תקופת הלידה וההורות. במקרה זה, בשונה מחל"ת, הנך מחויב לאשר את בקשתה.
  9. תנאי השירות של משרתת הקבע נשארים כשהיו ואין להרע אותם בתקופה זו (26 שבועות). תקופת החל"ת המשלימה לשנה נחשבת כחל"ת רגיל לכל דבר ועניין.

 

מקרים בהם תוארך תקופת הלידה וההורות:

  1. הארכה בגין לידה מרובת עוברים – אם נולד בלידה אחת יותר מילד אחד, תוארך התלי"ה שבתשלום בשלושה שבועות נוספים בגין כל ילד נוסף שנולד באותה הלידה. הארכה לפי סעיף זה, מצטברת לכל הארכה אחרת של התלי"ה והיא תוזן ברצף לאחר הזנת תלי"ה בתשלום.
  2. הארכה בגין אשפוז של משרתת הקבע – אם משרתת הקבע אושפזה בבית החולים, מכל סיבה שהיא, במהלך התלי"ה שבתשלום ושלא בתשלום, לתקופה מצטברת העולה על 14 ימים, היא זכאית להאריך את התלי"ה על סך ימי האשפוז או לפצל אותה.

שים לב, ימי מחלה שאינם במסגרת אשפוז ("גימלים") וימי האשפוז הבסיסיים בגין הלידה אינם מקנים זכות להארכת תלי"ה בתשלום.

  1. הארכה בגין אשפוז התינוק אם ילדשל משרתת הקבע נדרש להישאר בבית החולים או לחזור לבית החולים לאשפוז במהלך התלי"ה, לתקופה העולה על 14 ימים במצטבר, היא זכאית להאריך את התלי"ה על פי סך ימי האשפוז או לפצל אותה.

שים לב, הארכת תלי"ה כמפורט לעיל היא מצטברת, ובלבד שכל ההארכות בגין סעיפים אלו יחד לא יעלו על 20 שבועות ושתאריכי אשפוז האם והילוד אינם חופפים.

תלי"ה למשרת הקבע:

אם בת זוגו של משרת הקבע (משרתת קבע או אזרחית) נמצאת בתלי"ה, משרת הקבע יוכל לצאת לתלי"ה חלקית לפי הפירוט הזה:

  1. במקביל לבת הזוג – למשך 7 ימים רצופים ובתנאי שבת הזוג ויתרה על השבוע האחרון של תלי"ה בתשלום.
  2. החלפה בתלי"ה (לרבות הארכות) – תתאפשר רק לאחר ששת השבועות הראשונים מיום הלידה, ולכל היותר למשך 9 שבועות (63 ימים המשלימים ל-15 שבועות).
  3. החלפה בתלי"ה ללא תשלום ובחל"ת המשלים לשנה.
  4. החלפת בת הזוג בתלי"ה תתאפשר בתנאים האלה:
  • בת הזוג הזכאית לחופשת לידה הסכימה בכתב לוותר על חלק מהתלי"ה המגיעה לה בתקופה שנותרה מתום ששת השבועות הראשונים שלאחר הלידה.
  • בת הזוג תחזור בפועל לעבודה .
  • משרת הקבע הודיע על כך לפחות 30 יום לפני תאריך החופשה המשוער והעביר הצהרה חתומה בידו ובידי בת הזוג, בצירוף מסמך רשמי חתום ע"י מעסיק בת הזוג על מועד חזרתה לעבודה בפועל.

 

תקופת לידה והורות לבן הזוג של משרתת הקבע:

  1. אם משרתת קבע נמצאת בתלי"ה, רשאי בן זוגה, שאינו משרת קבע, לצאת לתלי"ה חלקית ע"פ הפירוט מעלה. עליה להגיש בקשה לענף שכר וגמלאות במופת בצירוף אישור ממקום העבודה של בן זוגה על גובה השכר, תאריכי התליה ו-6 תלושי שכר אחרונים של בן הזוג.

 

 

תקופת לידה והורות להורה מיועד (פונדקאות):

  1. תלי"ה להורה מיועד זהה לחופשת לידה רגילה, פרט לסעיפים האלה:
  • בני זוג – לאחר הלידה בתהליך הפונדקאות יוכל רק אחד מהם, על פי בחירתם, לממש את חופשת הלידה. בני הזוג יכולים להתחלף ביניהם בכל שלב במהלך חופשת הלידה (ולא רק לאחר ששת השבועות הראשונים מיום הלידה), אך ניתן לבצע החלפה פעם אחת בלבד.
  • על המשרת/ת להגיש בקשה למדור ת"ש חובה וקבע במופת בצירוף מסמכים המעידים על מועד הלידה/קבלת התינוק. ניתן להגיש את הבקשה רטרואקטיבית.

שים לב, ההזנה של חופשת הלידה תתבצע ביחידה רק לאחר אישור מופת.

 

העסקה ופיטורים:

הגבלת שחרור מהתחייבות של חיילים בשירות קבע בעת היריון או לידה: 

  1. אם בתקופת ההיריון של משרתת הקבע החל הליך שחרור בעניינה (אי-מעבר למובהק, פרישה וכו'), לא ניתן לשחררה מהשירות, אלא בהחלטה של ועדת היתר בראשות רמ"ט אכ"א או מי שהוסמך מטעמו ובאישור עוזרת שר הביטחון.

שים לב, הגבלה זו חלה גם בתקופת תלי"ה על כל החופשות הנגזרות ממנה ובתקופה של 60 ימים לאחר תום כל אחת מהתקופות המוזכרות.

  1. התרת התחייבות: (מתוך הטבות עקב היריון והורות פ"מ 36.0406 סעיף 44).
  • אם משרתת הקבע חתומה על התחייבות פתוחה לשירות (התחייבות שאינה קשיחה), היא זכאית לבקש להתיר את חוזה ההתחייבות, זאת אף ללא קשר להיותה בהיריון.
  • אם משרתת הקבע חתומה על התחייבות קשיחה לשירות, עליה לפנות לרמ"ד סגל ולמפקדיה לפחות 60 יום טרם המועד בו היא מבקשת להתיר את התחייבותה. בקשתה, בצירוף עמדת מפקדיה ועמדת החיל, תועבר לאישור רח"ט הסגל או מי שיוסמך מטעמו לכך. המשרתת תוכל לערער על ההחלטה לראש אכ"א, בתוך 14 ימים מהרגע שקיבלה את ההודעה.
  1. השעיה, העברה מתפקיד או הדחה – במקרה של השעיה, העברה מתפקיד או הדחה חלה עלייך – החובה לנמק בכתב כי אין קשר בין ההחלטה לבין היותה של המשרתת בתקופת היריון וחופשת לידה או ב-60 הימים לאחר תום חופשת הלידה.

לידה שקטה:

  1. בשנים האחרונות חלה עלייה במודעות לנושא הלידות השקטות וההשפעות הרגשיות שלהן על היולדת, על משפחתה ועל הסביבה. ההתמודדות עם האובדן, האכזבה, הכאב, הצורך להסביר לסביבה מה קרה ועוד, מייצרים מתח וקושי רב עבור היולדת וסביבתה, ועלינו המפקדים להיות מודעים לכך ולנהוג ברגישות יתרה.
  2. משרתת אשר ילדה ולד שאינו בחיים אחרי השבוע ה-22, זכאית לחופשת לידה מלאה על פי כל הכללים.
  3. רגישותך כמפקד כלפי משרתת שעברה לידה שקטה או משרת קבע אשר בת זוגו עברה לידה שקטה, היא קריטית לתפקודם ולתהליך ההתאוששות המורכב הצפוי להם.
  4. פרטים נוספים אודות לידה שקטה ניתן למצוא בדף מידע "לידה שקטה" באתר. בנוסף, נשמח לסייע ולהעניק סיוע כיצד להתמודד נכון ולעזור למשרת/ת הקבע במקרה כזה.

 

אנו במרכז "מצפים" נשמח לעמוד לרשותכם בכל סוגיה ושאלה,

ניתן לפנות אלינו

במייל הצבאי "מצפים" ctrl K

במייל האזרחי Metzapim@digital.idf.il

ב-SMS לטל': 0529990233