שורדת השואה הפעילה את הצפירה יחד עם נכדה הקצין

06.05.24
מערכת את"צ

הצפירה הארצית לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה הופעלה היום (ב') על ידי שורדת השואה, מלכה הרמן, ונכדה סרן מאור הרמן, קצין בפיקוד העורף.

 

מלכה הרמן נולדה בעיר חורביישוב בפולין, בשנת 1932. ב-1 בספטמבר 1939, הייתה אמורה להתחיל ללמוד בכיתה א'. אך באותו היום, החלו הפצצות של הצבא הגרמני בעיירת מגוריה. יחד עם משפחתה, ארזה ככל שיכלה וברחה לאוקראינה.

באוקטובר 1939 גורשה המשפחה למחנה עבודה רוסי בסיביר. את הדרך לשם בני המשפחה עשו ברכבות בקר צפופות, בנסיעה שארכה כשבוע. בסיביר שוכנו בצריפים מעץ ועברו ספירות יומיות, ומי שלא עבד - לא קיבל אוכל. בזכות מקצועו של אביה כסנדלר, הוא עבד כמתקן נעליים בכפרים ונמנע מעבודות בכריתת עצים.

 בשנת 1941 לאחר הפרת הסכם 'ריבנטופ-מולוטוב' על ידי הגרמנים, שוחררה משפחתה של מלכה מסיביר והגיעו לאוזבקיסטן. בגיל 9, יחד עם אחיה חיים, שהיה בן 11, הועלתה על רכבת מטשקנט בירת אוזבקיסטן לטהרן עם ילדים יהודים נוספים בחסות צבא אנדרס. זו הייתה הפעם האחרונה בה השניים ראו את אביהם בחיים.

משם המשיכו את המסע המפרך לארץ ישראל, דרך הודו ותעלת סואץ. יחד עם ילדים נוספים שעשו עמם את הדרך, זכו לכינוי "ילדי טהרן" והיו לקבוצת הילדים הראשונה שהגיעה לארץ מאירופה בפברואר 1943. למלכה ובעלה זאב זכרונו לברכה, 3 ילדים, 9 נכדים ו-6 נינים.

מלכה ונכדה מאור הגיעו הבוקר לחמ"ל ההתרעה של פיקוד העורף, ויחד לחצו השניים על הכפתור שהשמיע את צפירת הזיכרון ברחבי הארץ. 

"בתפקידי, בשגרה ובחירום, יש לי אחריות ישירה על שלומם וביטחונם של אזרחי מדינת ישראל", מספר סרן הרמן, "בחודשים האחרונים, עבודתנו הייתה מאתגרת מתמיד. בנוסף לאחריות שניתנה לי, זוהי זכות להפעיל את הצפירה יחד עם סבתי ביום הזיכרון הזה, ולכבד את זכרם של בני עמי שנספו בשואה ולהיות חלק מדור ההמשך".

"בתקופה זו, בה אנו עדים לאיומים הרבים על מדינת ישראל והעם היהודי, ניתנה לי הזכות לקחת חלק בהנצחת זיכרונם וגבורתם של אחינו ואחיותינו שנרצחו בשואה", משתפת מלכה, "להיות כאן, לצד נכדי, זוהי התרגשות אדירה שמזכירה לי את הדרך שעברתי כדי להגיע לכאן ואת הגאווה על המשפחה שהקמתי בזכות ולמרות הכל".