מענה צה"ל לדו"ח נציבות החיילים 2023

11.03.24
מערכת את"צ

מענה צה"ל לדוח נציבות החיילים 2023

מענה כללי:

צה"ל רואה חשיבות רבה בעשיית נציבת קבילות החיילים, ומקיים הליך סדור להעמקה בממצאים וטיפול מקיף ומערכתי בפערים שהועלו בדו"ח ומהלקחים בעניינם.

צה"ל רואה בחומרה רבה כל התבטאות פוגענית, פיזית או מילולית, כלפי משרתיו ומגנה אותה. מפקדי צה"ל נדרשים לפעול לפי ערכי צה"ל ופקודותיו בכל עת, וכל חריגה מערכים אלו תטופל מיידית ואין לה מקום. 

משבעה באוקטובר 2023 צה"ל נלחם במלחמת ''חרבות ברזל'' נגד ארגון הטרור חמאס וכלל המאמצים והמשאבים מושקעים למטרה זו, במקביל להמשך מאמצי ההגנה וההתקפה בכל הגבולות.

מערך המילואים מהווה תנאי הכרחי בהצלחתו של צה"ל למימוש ייעודו ולהשגת מטרות המלחמה. במלחמה בוצע גיוס המילואים הנרחב ביותר בתולדות המדינה, ובעקבות כך צה"ל התאים את המענה והזכויות הניתנים למשרתי המילואים.

בין היתר אושר תקציב מיוחד במסגרת תכנית "מתגייסים למילואים" המיועד לתגמול והוקרת משרתי מילואים, הקמת קרן לסיוע למשרתי מילואים ובני משפחתם ועוד, והנגשת הזכויות וההטבות לפרט, בדגש על שכר ומעטפת לוגיסטית. צה"ל ממשיך לבצע התאמות שונות תוך כדי המלחמה.

חיילים ומפקדים רבים הקריבו את חייהם למען ביטחון מדינת ישראל ונפלו במלחמה. צה"ל מוקיר ומעריך את פועלם לאין שיעור ומלווה את יקיריהם. צה"ל מבצע התאמות בניהם חיזוק וביסוס מדיניות לליווי חיילים וחיילות שאיבדו בני\בנות זוג במלחמה, כדי לתת מענה לכלל מעגלי השכול.

צה"ל משקיע משאבים ותקציבים רבים בשיפור תנאי השירות והתשתיות של המשרתים. מתחילת המלחמה אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה פועל על מנת לספק ללוחמים בשטח ובבסיסים השונים את תנאי השהייה הטובים ביותר עם מעטפת לוגיסטית מלאה ללוחמים בשטח וברצועת עזה. בנוסף, מתבצע מהלך רוחבי לשיפוץ המבנים בצה״ל, תוך יצירת סטנדרטים אחידים על מנת לספק מענה הולם.

כמו כן, צה"ל פועל כדי לספק למשרתי צה״ל מענה רפואי מקיף ובסטנדרט המקצועי הגבוה ביותר בדגש על תחום בריאות הנפש.

להלן תקציר התייחסות לממצאי הדו"ח על פי נושאים:

ליווי משפחות חללי צה''ל:

במהלך המלחמה צה"ל איבד חיילים ומפקדים שהקריבו את חייהם למען ביטחון מדינת ישראל ונפלו בעת שירותם. מערך הנפגעים פועל רבות על מנת ללוות את יקיריהם של החללים, החל מרגע ההודעה על נפילתם ובהמשך בהתמודדות עם השכול לאורך חייהם. זו מחויבותו של צה''ל לתת מענה לכלל מעגלי השכול של כל חלל ונעשים מאמצים, שינויים והתאמות באופן הליווי.

בהקשר לחיילים וחיילות שאיבדו בני\בנות זוג בלחימה, קיימת כיום מדיניות מותאמת ורגישה של ביצוע הודעה וליווי ביחידה.  לצד זאת ניתן מענה רגשי על ידי עמותת ״הותיר אחריו חברה״ המתוקצבת ע״י משרד הביטחון שעובדת בממשקי עבודה הדוקים עם צה״ל לטובת חיזוק המענה לבני ובנות זוג של חללים.

פיקוד ומנהיגות:

צה"ל מצפה מחייליו לפעול בצורה ממלכתית וערכית בכל עת, ורואה חשיבות רבה בשמירת זכויותיהם של כלל החיילים. צה"ל מקדם הנגשת כלים למפקדים צעירים לטיפול מיטבי בחיילים. מקרים בהם אירעה אפליה, אלימות פיזית ואלימות מילולית כלפי משרתים, אשר מנוגדים לערכי צה"ל, נלקחים בחומרה רבה, מתוחקרים לעומק ומטופלים ביד קשה. כמו כן, צה"ל מפעיל מוקדים להנגשת מידע וטיפול יעיל בפרט, ביניהם מוקד קצינת פניות הציבור, אשר מזהה מגמות ומקרים הנדרשים בטיפול ומביאה אותן לידיעת המפקדים.

חיילים אשר פועלים בצורה אשר מפרה את פקודות הצבא מטופלים החל במענה משמעתי ביחידה וכלה בחקירת מצ"ח וענישה, בהתאם לחומרת המעשה.

זכויות שכר ותנאי השירות בצה״ל:
כלל גופי המטה פועלים בתיאום ובשיתוף פעולה כדי לממש את מלוא זכויות המשרתים, לרבות זכויות פרט ודת, כדי לצמצם מצבים בהם הנחיות ופקודות אינן מבוצעות כראוי.

מאמצים רבים מתקיימים על מנת להנגיש את המידע לפרט ולמפקדים, לרבות הפעלת מוקד ייעודי למענה לפרט במופת. בנוסף, צה״ל פועל לצמצום תקלות רישומיות, לטיוב חווית השירות וצמצום תהליכי בירוקרטיה. במקרים בהם עולים פערים מכל סוג שהוא (פערי הזנה, טעויות אנוש וכדומה) הם מטופלים בהתאם. עם פתיחת המלחמה, צה״ל עבר באופן מלא משגרה לחירום.

כפועל יוצא מכך השתנו והותאמו מאפייני הפעילות של המשרתים. בחינת רמת הפעילות ביחידות התבצעה תוך הבחנה ברורה בין מסגרות לוחמות לשאר המסגרות בהתאם לקריטריונים. כמו כן, צה״ל עושה את מירב המאמצים להתאים את המשרת לתפקיד אותו הוא מבצע, בכפוף לצרכים מבצעיים ותפקודיים.

במקרה של בקשה לשינוי שיבוץ, צה״ל בוחן זאת על פי הקריטריונים הרלוונטיים ובמידה האפשר נותן מענה בהתאם. צה"ל רואה חשיבות רבה בשמירת זכויות המשרתים הדתיים והמפקדים ביחידות עושים כל מאמץ על מנת להעניק לחיילים הדתיים את הזכויות המגיעות להם. בנוסף, בכל יחידה מוצבים רבנים, נגדים וחיילי רבנות המסייעים למפקדים לממש את אחריותם בנושא. מקרים בהם נפגעות זכויותיהם הדתיות של חיילים מתוחקרים ומטופלים בהתאם.

תנאי המחיה והתשתיות בצה״ל:
צה"ל משקיע משאבים ותקציבים רבים בשיפור תנאי השירות והתשתיות של המשרתים. במסגרת כך, מתבצע מהלך רוחבי לשיפוץ המבנים בצה״ל, תוך יצירת סטנדרטים אחידים על מנת לספק מענה הולם. בנוסף, פועלים כל העת לשפר ולהנגיש את המענה לטיפול בפערים הנוגעים לתשתיות ותנאי שירות בבסיסים השונים על פי תעדוף.

מתחילת המלחמה אגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה פועל על מנת לספק ללוחמים בשטח ובבסיסים השונים את תנאי השהייה הטובים ביותר עם מעטפת לוגיסטית מלאה ללוחמים בשטח וברצועת עזה.
בנוסף, נבנתה תכנית ממוקדת ומותאמת לאוכלוסיות מיוחדות כמו מערך ההגנה אווירית.

בפרויקט למען משרתי ומשרתות מערך ההגנה האווירית, נבנו עשרות מבנ״דים - מבנה קל נייד, המכיל מזגן, מיטות, שקעים וכו׳, אשר מחליפים את האוהלים בהם ישנו החיילים. בנושא התזונה, צה״ל רואה חשיבות רבה למענה הזנה איכותי ובריא עבור כלל משרתיו, ופועל על מנת לשפר את המענה בכלל צה"ל, בדגש על הלוחמים ויחידות ההכשרה.

התייצבות המילואים בפתיחת המלחמה הייתה בהיקפי התנדבות נרחבים, מעל תקינת יחידות. לאור כך, ביצע צה״ל רכש מהיר של עשרות אלפי פרטי מיגון אישי, אשר מחולקים על פי תיעדוף מבצעי וצרכי היחידות. כלל בסיסי צה''ל ממוגנים בהתאם להערכות המצב, באמצעות ממ''דים, מיגוניות ניידות ואמצעים נוספים. גורמי צה''ל מעבירים באופן תכוף הדרכות לחיילי צה''ל לחידוד נהלי ההתגוננות המצילות חיים.

שירותי הרפואה בצה״ל:

חיל הרפואה פועל כל העת על מנת לספק למשרתי צה״ל מענה רפואי מקיף ובסטנדרט המקצועי הגבוה ביותר. בנוסף, החיל עוסק בהעמקת תודעת השירות בקרב המטפלים, הנגשת שירותי הרפואה והעלאת זמינות התורים. בשנים האחרונות בוצעו שינויים רבים לטיוב איכות הטיפול וחווית המטופלים. הדבר מתבטא בקיצור זמני ההמתנה ופתיחת שירותים חליפיים כגון מוקד רפואה דחופה צבאי ועוד. בשנים האחרונות ניתן לראות עלייה בדרישה לשירותי בריאות הנפש בכלל החברה הישראלית, ובתוך כך בצה״ל, ועל כן מושקעים משאבים רבים על מנת להתמודד עם מגמה זו.

מתחילת המלחמה, בחיל הרפואה עובדים לילות כימים כדי לתת מענה רפואי מיטבי בין אם בגוף או בנפש לכלל המשרתים. למשל, נפתח מוקד טלפוני הזמין 24/7 עבור כלל משרתי צה''ל.
בנוסף, הצורך המתגבר הוביל להקמת מרכז חדש, ייעודי לטיפול בתחום.

עד עכשיו, בחיל הרפואה פעלה מחלקת מטה, העוסקת בקביעת מדיניות, ביצוע בקרה ובניין כוח המטפלים בבריאות הנפש. המרכז החדש לשירותי ברה"ן יעשה כל זאת ובנוסף, יפעיל מרפאות המתמחות בתחום בריאות הנפש למגוון אוכלוסיות בהתאם לצרכיהן.

שירות הקבע:

עוצמתו של צה"ל טמונה באיכות משרתיו ועל מנת להשאיר בשורותיו את המשרתים הטובים והמתאימים ביותר, צה"ל פועל למען תגמול הולם והוגן למשרתיו ולהנגשת זכויותיהם. צה״ל פועל לצמצום תקלות רישומיות, לטיוב חווית השירות והתאמתה למשרת הקבע, וצמצום תהליכי בירוקרטיה. במקרים בהם עולים פערים מכל סוג שהוא (פערי שכר, תקלות רישומיות, פערי הנגשה, פערי מקצוע וידע, טעויות אנוש וכדומה) קיים תהליך סדור של תחקור, והפקת לקחים. במהלך המלחמה גילו משרתי הקבע בכלל הדרג הנפרס חוסן ויכולות רבות שהובילו את צה''ל בלחימה בחזית ובעורף. צה״ל משתמש בכלים שונים לתמרוץ משרתים, כדוגמת מענקים, לימודים מלאים ועוד בהתאם לצרכים משתנים.

מערך המילואים:

עם פרוץ המלחמה ביקשו אלפי חיילי מילואים לשעבר, שלא נמנו עוד במערך המילואים,  לחזור ולתרום את חלקם. צה''ל קיים הליך בחינה מהיר ככל שניתן באשר לכל מקרה, וההחלטות לגיוס התקבלו בהתאם לנסיבות הפרטניות. סך הכל גויסו כ-40,000 מתנדבים למילואים מתחילת המלחמה.

על מנת לגשר בין צורכי הפרט לצרכי הצבא, מתקיימת מידי שבוע וועדה ייחודית לתיאום מילואים, שמטרתה לצמצם ככל האפשר את הפגיעה במשק האזרחי עקב יציאת עובדים וסטודנטים לשירות מילואים. להשלמת המעטפת הניתנת למשרתי המילואים, נבנתה תכנית ייעודית בה עם סיום משימתם של הלוחמים והיחידות המבצעיות, מתקיימות סדנאות לעיבוד חוויית הלחימה, חיזוק החוסן בקרב הפרט והמסגרת, ומתן כלים לחזרה לשגרה והמשך לחימה בהתאם לצורך.

בנוסף, במהלך המלחמה אושרה התוכנית הלאומית "מגויסים למילואים". במסגרתה אושר תקציב מיוחד המיועד לתגמול והוקרת משרתי המילואים וסוכמו מענקים דיפרנציאלים עבור יחידות המערך הלוחם, כך שכל יחידה קיבלה מעטפת מענקים באופן המותאם לייעודה ונפתחה הקרן לסיוע למשרתים ובני משפחתם.

המעטפת הלאומית כוללת מענקים מוגדלים, קיבוע התגמול המזערי ל310 ₪ ליום עד סוף שנת 2024, מתן ימי התרעננות על חשבון שמ"פ (שירות מילואים פעיל), פתיחת קרן הלוואות לעצמאיים בערבות המדינה, שוברי חופשה, טיפולים אישיים וזוגיים, מענה לסטודנטים והטבות נוספות.

נוסף על כך, לטובת בקשות פרטניות המצריכות בחינה, נפתחה הקרן לסיוע למשרתי המילואים ובני משפחתם, אשר נותנת מענה למשרתים שמרכז חייהם בחו"ל, אבדן הכנסה, טיסות וביטול חופשות, נזק לציוד אישי ועוד. 

מועמדים לשירות ביטחון:

יחידת מיטב נמצאת בקשר ישיר ורציף עם המיועדים לשירות ביטחון, וכחלק מהמאמץ להנגיש את המידע למלש״בים והוריהם, נפתחה במהלך שנת 2023 שלוחה חדשה במוקד ''מיטב'', בה מתבצע תיקוף שגרתי של אתר מתגייסים על מנת לשקף מידע רחב בנושא הליך הגיוס. זאת לצד הרצאות בבתי ספר, ימי קהילה ועוד.

מוקד השירות של מיטב מטפל בכ-2 מיליון פניות בשנה, וב-2023 זכתה יחידת מיטב בפרס מטעם הרמטכ"ל בתחום מוקדי השירות המצטיינים. כמו בכל מערכת המקבלת כמות זו של פניות, עלולות לקרות תקלות בהצגת מידע ורישומת שגויה. יחידת מיטב שיפרה את הניטור והבקרה ופועלת למנוע הישנות מקרים אלו.

באשר לזמני ההמתנה בתחום בריאות הנפש, במהלך שנת 2023 בשיתוף חיל הרפואה, בוצע שינוי מהותי, הוקמה מרפאת אבחון מרכזית למלש״בים והוכנסה מדיניות חדשה. במסגרת המדיניות ניתן לדון על בסיס מסמכים, ללא צורך בנוכחות פיזית של המלש"ב במטרה לקצר את זמני ההמתנה לבדיקות ולייעל את הליכי הבחינה כדי שיוכלו להתמיין בחלונות המיון הרלוונטיים.

כיום, כמות הממתינים לקב״ן (קצין בריאות הנפש) היא הנמוכה ביותר בשנים האחרונות ועומדת בזמנים שנקבעו על ידי גורמי בריאות הצבא. בעקבות עלייה בהיקף גיוס המתנדבים, באוגוסט 2023 יצאה לפועל עבודת מטה רחבה לטיפול בגיוס המתנדבים שמייעלת את תהליך ההתנדבות לצה״ל. כיום אין מקרים חריגים, והלקחים ממקרים חריגים שהיו הופקו. 

במסגרת מסלול ״תתקדמו״ משרתים כיום כ-500 חיילים. מדובר במסלול פורץ דרך אשר מגייס חיילים על הרצף האוטיסטי בתפקוד גבוה. המסלול כולל הליך מיון ושיבוץ ייחודי, טירונות מותאמת וליווי בזמן השירות. ב99% מהמקרים המלש''בים מתגייסים לשיבוץ סופי הכולל רמת סיווג מותאמת.

הסיבות לקבלת פטור משירות, קבועות בחוק שירות ביטחון וגם חזרה מפטור לשירות דורשת תנאים מוגדרים. קיימים מקרים מסוימים בהם מועמד מעוניין לחזור מפטור, אך עדיין לא כשיר לשירות. 

למענה לדו"ח נציבות החיילים שנת 2023, לחצו כאן