מה עושים בעת קבלת התרעה? ואיך תדעו מה זמן ההגעה למרחב המוגן?
כלל ההנחיות בעת קבלת התרעה:
במבנה
בחוץ
ברכב
בתחבורה ציבורית
• באוטובוס עירוני - על הנהג לעצור בצד הדרך ולפתוח את הדלתות כדי שהנוסעים יירדו וייכנסו למבנה קרוב. אם לא ניתן להגיע למבנה בזמן העומד לרשותכם, התכופפו מתחת לקו החלונות והגנו על הראש באמצעות הידיים.
• בנסיעה ברכבת - על הנהג להאט למהירות של 30 קמ"ש למשך 10 דקות, ועל הנוסעים להתכופף מתחת לקו החלונות בקרונות ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
מוקד 104 של פיקוד העורף זמין 24/7 למתן מענה לכלל אזרחי ישראל המעוניינים לקבל מידע בנושאי התגוננות אזרחית.
בנוסף ניתן לקבל מידע בפלטפורמות השונות של פיקוד העורף:
פורטל החירום הלאומי
אפליקציית פיקוד העורף
המוקד הטלפוני שמספרו 104, באמצעות הודעת טקסט או וואטסאפ לטלפון 052-9104104, ובעמודים הרשמיים בפייסבוק, באינסטגרם, בטוויטר ובטלגרם.
בעת קבלת התרעה, יש להיכנס למרחב מוגן תוך פרק הזמן העומד לרשותכם, ולשהות בו במשך 10 דקות. להנחיות ההתנהגות המלאות בעת קבלת התרעה.
ישראל מחולקת כיום לכ-1,700 אזורי התרעה. לכל אזור התרעה הוגדר "זמן התגוננות" שהוא זמן הכניסה למרחב המוגן. לרוב האזורים בארץ הוגדר זמן התגוננות של דקה וחצי. באזורים הקרובים לגבולות הוגדר זמן התגוננות משתנה שנע בין מיידי לבין 15 שניות, 30 שניות, 45 שניות ודקה. לבדיקת זמן ההתגוננות העומד לרשותכם יש להיכנס ללשונית "התרעות" באתר פיקוד העורף ולהזין את שם היישוב (במקרה של עיר מפוצלת – את כתובת המגורים).
ריצה למרחב המוגן מסכנת אותנו בנפילות ובחבלות. לכן בעת קבלת התרעה, יש ללכת למרחב המוגן במהירות, אך בזהירות. חשוב לבדוק מה זמן ההתגוננות העומד לרשותנו, לבחור את המרחב המוגן בהתאם, לתכנן את דרך ההגעה אליו ולפנות אותה ממכשולים. פרק הזמן העומד לרשותנו מאפשר לנו לקחת נשימה עמוקה ולהגיע אל המרחב המוגן בצורה רגועה ובטוחה.
במקרה בו אנחנו נמצאים באזור שבו זמן ההתגוננות שלו אינו ידוע לנו, יש לדעת כי משך הזמן שבו נשמעת אזעקה מצופרי פיקוד העורף, הוא משך זמן ההגעה למרחב המוגן. כלומר, אם נשמעת אזעקה באזורכם, עליכם להגיע למרחב המוגן לפני תום האזעקה. אם לא הספקתם להיכנס למבנה או מחסה קרוב, יש לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
לא, חשוב להישאר במרחב המוגן 10 דקות לאחר קבלת התרעה. בשל מספר סיבות: מטח רקטות עלול להימשך זמן מה, מערכות ההגנה אינן נותנות מענה הגנתי מלא, והזמן שלוקח לשברי היירוט ליפול אל הקרקע עלול להימשך דקות ארוכות ולסכן את מי שיוצא מהמרחב המוגן לפני חלוף הסכנה. לכן במרחב המוגן ממתינים 10 דקות - לא פחות!
יש להיכנס לחדר פנימי עם כמה שפחות קירות חיצוניים, חלונות ופתחים, לשבת בצמוד לקיר פנימי מתחת לקו חלונות ולא מול הדלת. מטבח, מקלחת או שירותים אינם יכולים לשמש כחדר פנימי.
בבתים ללא ממ"דים, מקלטים פרטיים או חדרי מדרגות פנימיים ללא קירות חיצוניים, חלונות ופתחים, יש להיכנס בעת קבלת התרעה לחדר פנימי בעל כמה שפחות קירות חיצוניים וחלונות, לשבת בצמוד לקיר פנימי, מתחת לקו חלונות ולא מול הדלת. מטבח, שירותים ומקלחת אינם יכולים לשמש כחדר פנימי.
הממ"ד בנוי כך שהוא המקום הבטוח ביותר בזמן ירי רקטות. רק אם אין ממ"ד או מקלט שניתן להגיע אליהם בזמן ההתגוננות העומד לרשותנו, יש להיכנס לחדר המדרגות, בתנאי שהוא ללא חלונות, פתחים וקירות חיצוניים.
יש להיכנס לחדר פנימי מוגן עם כמה שפחות קירות חיצוניים, חלונות ופתחים, לשבת בצמוד לקיר פנימי מתחת לקו חלונות ולא מול הדלת. מטבח, מקלחת או שירותים אינם יכולים לשמש כחדר פנימי.
ברוב השטח החשוף לפגיעה של רקטות וטילים, מסלול מעוף הרסיסים הוא אלכסוני וכלפי מעלה. משום כך עדיף להיות קרובים ככל האפשר לקרקע ולהקטין ככל הניתן את גובה הצללית של גופנו ואת שטח החשיפה שלו.
גם הקרקע עצמה מספקת הגנה, כאשר כל בליטה בה משפרת מאוד את רמת המיגון, כמו תלולית, אבן שפה, מעקה נמוך או תעלה.
באחוזים - הסבירות להיפגע מהדף פיצוץ של טיל שנוחת בסמוך בשטח פתוח, עומד על 100% בעמידה ו-85% בכריעה, לעומת 10% בלבד בשכיבה. לכן על אף שהדבר כרוך לעיתים בחוסר נוחות ובחשש ללכלוך הבגדים, התנהגות לפי הנחיות אלה מצילה חיים.
שהייה בכלי הרכב מסוכנת בעת קבלת התרעה, ממספר סיבות:
• חדירת רסיסים - החומרים מהם עשויה מעטפת הרכב אינם מספקים בפועל הגנה מפני חדירת רסיסים ופגיעה בעוצמה רבה של שברי יירוט.
• שברי זכוכית - ההדף עלול לגרום לסכנת פגיעה משברי זכוכית בשל התנפצות החלונות וחלקי רכב.
• סכנת התלקחות - פגיעה של רסיס ברכב או במיכל הדלק עלולה להוביל לשריפה ולהפוך את כלי הרכב למלכודת אש.
יש לנקוט פעולות שיקטינו את הסכנה: לעצור את הרכב בצד הדרך, לכבות את המנוע, להתכופף אל מתחת לקו החלונות ולהגן על הראש עם הידיים. זאת על מנת לצמצם את סכנת הפציעה הנשקפת במקרה של התנפצות הזגוגיות ועל מנת להפחית את הסיכון לפגיעה חמורה מרסיסים ומהדף.
אם מתקבלת התרעה בעת שהייה במבנה שאינו כולל תקרת בטון ו-4 קירות מבטון או מבלוקים, לרבות בנייה קלה, מבנה יביל, קראוון ומבנה מגבס או מעץ, יש לצאת מהמבנה ולהיכנס למרחב מוגן בזמן ההתגוננות העומד לרשותנו. אם לא ניתן להיכנס למרחב מוגן בזמן ההתגוננות, יש לצאת מהמבנה, לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
אם לא הספקתם להיכנס למבנה או מחסה קרוב, יש לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים.
בעת קבלת התרעה, יש להיכנס לממ"ד, לסגור את הדלת ולוודא שהיא נעולה על ידי משיכת הידית למעלה בזווית של 90 מעלות. בנוסף, עם תחילתו של מצב החירום יש לסגור את חלון הפלדה ואת החלון הפנימי עד לסיום מצב החירום (אם יש חלון הזזה דו כנפי - יש להסיר את הכנפיים עם תחילתו של מצב החירום ולמקם אותן מחוץ לחדר).
יש לשהות במרחב המוגן למשך 10 דקות.
אם מתקבלת התרעה בזמן אירוע רב משתתפים, באחריות המארגנים לעצור את האירוע מיד עם קבלת ההתרעה וליידע את הקהל. על כלל המשתתפים באירוע לשכב על הקרקע ולהגן על הראש באמצעות הידיים. יש להישאר שכובים על הקרקע למשך 10 דקות. שימו לב - אין לרוץ למרחב מוגן מכיוון שריצה של כלל המשתתפים למבחר המוגן עלולה ליצור דוחק ועומס על דרכי היציאה, שעלול להוביל לרמיסה של אנשים ולפציעות.
להנחיות נוספות היכנסו לאתר פיקוד העורף
צילום: מגזין Loyal