אנשי המודיעין שנלחמים כתף אל כתף עם הכוחות שבשטח
לאחר מסלול ארוך, הקמ"נים הגדודיים החדשים השלימו את המסע שמסמל את סוף הקורס שלהם. כעת, הם מסכמים תהליך הכשרה אינטנסיבי, ומספרים לנו כיצד מתפקדים בשדה הקרב עם "שני כובעים"
בחוץ הולך ומחשיך, אזור רמת הגולן מתקרר, ואחרי הליכה ארוכה שולפים הצוערים טאבלט, מנתחים את המידע שהגיע אליהם עד כה, ומתכוננים לסגור מעגל. ברגע הזה - הם יד ימינו של המג"ד: אלה שמסייעים לו להבין את האיומים ואת מצבו של האויב, שיכולים להחליט איתו על הצעד הבא, ושהמלצה קטנה שלהם עשויה לשנות את תוצאת הפעילות כולה.
כך, הם ממשיכים להתקדם בציר כשהקשר לא מפסיק לפעול לרגע. עדכונים על הנעשה בגזרות השונות, התרעות על שינויים באזור, ודיווחים על האירועים בשטח מגיעים מכל כיוון. ממרחק עולה גם רחפן, שישלים את הרובד הנוסף לתמונת המצב השלמה.
ההליכה אינה פוסקת, ורק אחרי שעות ארוכות ללא מנוחה בהן הצוערים אספו וניתחו מידע, סגרו מעגלים וסיכלו איומים - מסע סוף קורס קמנ"ים מגיע לסיומו. וממש בנקודה הזו, הם יושבים לסכם הכשרה ארוכה ואינטנסיבית, שהכינה אותם לעשות תפקיד מורכב ומיוחד.
הקמ"נים, כמו שאולי כבר הבנתם - חובשים שני כובעים. מצד אחד הם אנשי מודיעין, שצריכים לקבל, למסור ולנתח ידיעות. מהצד השני הם לוחמים, שחוברים לכוחות במקומות המסוכנים ביותר, ונלחמים לצידם כתף אל כתף. לכן, כדי להבין את משמעות התפקיד המורכב, פגשנו את סגן ע', מפק"צ בהשלמה החילית של קציני המודיעין.
"קצין המודיעין הגדודי נמצא בחפ"ק וצמוד למג"ד, והסגן שלו נמצא במפקדה אחורית עם חיילים נוספים, ומעביר דיווחים בקשר", הוא מפרט, "הקמ"ן אחראי על שטח האויב, ואמור להנגיש ולהעביר למפקדים בשטח את התשובה לשאלה שמעסיקה את כולם: כיצד ייראה הצעד הבא של המלחמה? ואיך אנחנו יכולים להתכונן לקראתו, כדי לעמוד במשימות שלנו בצורה המיטבית, ולמנוע פגיעות בכוחותינו?".
לקראת פעילות, הקמ"ן יושב יחד עם המג"ד, ומסביר לו מה הוא עתיד לפגוש כשיגיע לשטח בעזרת מידע מודיעיני שיש ברשותו. יחד, ולצד הקצינים הנוספים בגדוד, השניים בונים את התוכנית המבצעית, וברגע האמת, כאמור, הקמ"ן עולה לכלי יחד עם המג"ד וחובר אליו לחוד החנית של הגדוד, שלעיתים נאלץ גם להילחם באויב פנים אל פנים.
"היתרון המובהק של קמ"ן 'מלפנים' הוא הקירבה לשטח", מדגיש סגן ע', "הוא יכול, בצורה טובה יותר, להשפיע על שדה הקרב, על ההחלטות שנלקחות בשטח ועל הבנת הכוחות את התמונה המודיעינית, ובנוסף - הוא בעצמו יכול לראות את הדברים בעיניים, ולהעביר את התובנות המודיעיניות הרלוונטיות למפקדה שמאחור לקראת המשך הפעילות או הלחימה".
את הדברים הללו מלמדים בקורס, לצד יכולות מודיעיניות חדשניות שלא נוכל להרחיב עליהן. וכל זה - הוכיח את עצמו ב-7 באוקטובר, כאשר סגן ע' ושאר המפקדים במחזור הקודם של הקורס החליטו לפזר אותו בימי הלחימה הראשונים, ולהציב את הצוערים שטרם סיימו השלמה - כקמ"נים של ממש בגדודים השונים בשטח.
"זאת הייתה החלטה קשה", הוא מודה, "אבל משמעותית ונכונה. הרגשנו שהצוערים כבר מוכנים לצאת לדרך, וברגע האמת הם היו כוח עזר עצום לגדודים בשטח". בהמשך למחזור הזה שהסתיים בטרם עת, המפקדים הפיקו לקחים, והעיקרי שבהם - היא שלמידה בשטח משפרת יכולות, ושלחוות את הלחימה האמיתית על בשרם של הצוערים זו דרך מצוינת להפוך אותם לטובים ומקצועיים יותר.
לכן, במחזור שהסתיים בשבוע שעבר, חבירה לכוחות בשטח כבר הייתה חלק מתוכנית האימונים הקבועה של הקורס. סגן ע', שנכנס לרצועת עזה עם אחד מגדודי החי"ר עוד כשהמחזור הקודם התפזר, חזר לבסיס גלילות כדי לקבל את הצוערים החדשים, ויחד איתם יצא לדרך.
"בסיום הקורס ולאחר שחברו כבר כמה פעמים והתנסו בלחימה בשטח, הרגשנו שהצוערים הרבה יותר מוכנים ללחימה", הוא מסכם את התהליך, "הם יודעים להפיק לקחים במהירות, יש להם חוסן מנטלי ופיזי גבוה, והם מקצועיים ומנוסים בצורה יוצאת דופן לכאלה שעוד לא התחילו באופן רשמי את תפקידם כקמ"נים גדודיים. בעזרת הראייה המודיעינית שלהם - הקרב הבא ייראה אחרת לגמרי".