איך מתפעלים 'חדר ניתוחים' - גם בלב ים סוער?

בעומק הים, הרחק מהיבשה וממרכזים רפואיים, תמצאו את החובשים הימיים. כשכל שנייה קובעת ועם טיפול בסיטואציות שלא תפגשו במקום אחר, הם אלה שיודעים להציל חיים בסטי"ל, דבורה וצוללת - גם כשהגלים מתחזקים

04.09.24
גיא שטיין, מערכת את"צ

הלוחמים והלוחמות הימיים מכירים את כלי השיט כמו את כף ידם, אבל אלו מביניהם שיוצאים לקורס חובשים נדרשים לזהות גם כל סולם ומעבר מילוט בספינה. זאת כדי להעניק מענה רפואי מהיר ואופטימלי בהפלגות ובפעילויות מבצעיות.

"חובש כלי שיט", אומרת מפקדת ביה"ס לרפואה ימית, סגן מיכל קדוש, "הוא חייל שסיים את הכשרתו כלוחם ימי, ממשיך לקורס חובשים בבה"ד 10 ולאחר מכן עובר השלמה תוך-זרועית של כשבוע וחצי".

במסגרת תפקידים, הם עתידים להתמודד עם אתגר לא פשוט - מתן טיפול בתווך הימי, בין תנודות הגלים. לכן, בהכשרה נערכת גם התאמה של החובש לכלי בו הוא משרת: "הם מכירים את הציוד הנתון להם בכל אחד מהם, ולומדים את ההבדלים ביניהם יותר לעומק, כדי להבין איפה וכיצד בדיוק אפשר להעניק את הטיפול האופטימלי". 

על החובשים והחובשות לדעת לתפעל אירועים, גם רבי נפגעים, במרחב מוגבל בגודלו. "למשל", מפרטת מפקדת ביה"ס, "באר"ן על כלי שיט, הם צריכים למצוא במהירות נקודה לריכוז פצועים. אופן הפינוי מורכב יותר, משום שרוב המעברים הם צרים ודרך סולמות, ודרושה הנגשה מיוחדת לכך".

כשכל שנייה קובעת וכשהספינה במעמקי הים, הרחק מהיבשה - זמן הפינוי הוא קריטי. "עליהם לייצב פצוע לאורך זמן, בעזרת האמצעים שלרשותם", היא מסבירה את הרציונל, "הכלים האלו מאפשרים להמשיך לתמרן מבלי להחזיר את הכוח לחוף".

אז אם החובשים מתנהלים כצוות רפואי עם סמכות מוגברת, מה קורה בשעת חירום בה נדרשים לתפעל תרחיש מורכב? "הם מקבלים סיוע בשם 'נוהל מדיקו', כלומר, מתקשרים עם רופא ביבשה באופן הדוק - עד לרגע החילוץ. פינוי מהים מתבצע בשתי דרכים - חבירת כלי שיט נוסף או אווירי. הבחירה תלויה במצב הפצוע, בריחוק מהחוף, ובתמונת המצב האג"מית".

סביבת הים מביאה איתה לא רק אתגרים לוגיסטיים, אלא גם פציעות שאינן מוכרות במימדי היבשה והאוויר, בהן מתמקדים בהשלמת ההכשרה. "אנחנו מעמיקים בפגיעות הנפוצות בים כמו טביעות, מחלות ים, בעלי חיים ימיים, ונזקי שמיעה", היא מרחיבה, "בנוסף, לומדים ברפואת צלילה על הפגיעות שעלולות לקרות כתוצאה מהימצאות בעומק".

בעקבות ההבנה שלצד החובשים שחייבים להיות מוכנים לכל תרחיש, חשוב שיהיה גורם נוסף שיידע להתמודד ולסייע בתרחישי קיצון, הוכשרו במלחמה מפקדי כלי שיט בניהול אר"ן באופי הפיקודי והלוגיסטי, כדי שתהיה עוד סמכות בכלי.

"המטרה שלנו בבית הספר היא למקצע את החובשים והחובשות לפעול בסביבה הימית ולהשאיר אותם מחוברים לשטח שלהם. אנחנו יוצאים להפלגות כדי להישאר מעודכנים ומבצעיים, ולהכיר את התנאים מקרוב", מסכמת סגן מיכל, "החוסן הנפשי שלהם הוא חשוב ביותר - לתפקד בתור לוחם וגם כחובש זה מורכב, ופה הם מבינים איך לעשות זאת במקצועיות".