האנליסטיות שעזרו לחשוף את האמת מאחורי הפגיעה בביה"ח בעזה 

בערב יום שלישי, 17 באוקטובר, עיני כל העולם נישאו אל מקום אחד - בית חולים בעזה שנפגע משיגור שהביא למותם של בלתי מעורבים. בזמן שהאשמות שווא נגד ישראל החלו להדהד - פעלו במרץ גם שתי אנליסטיות במפקדת פיקוד הדרום להשיג בהקדם ממצאים ונתונים שהוכיחו - הגא"פ הוא זה שאחראי לירי הכושל והקטלני. שמענו מהן על הרגעים שמאחורי

31.10.23
 שירה הלמן , מערכת את"צ

אחד-עשר ימים אל תוך המלחמה, ערב יום שלישי. כשכוחות צה"ל פועלים ללא הפסקה נגד מטרות הטרור, לצד הירי הנמשך לעבר ישראל - התנהלה כאן מלחמה נוספת - המלחמה על האמת. 

את המבזק - 'בית חולים בעזה נפגע מרקטה', כולנו קיבלנו. איתו גם האשמות שווא מרחבי העולם, שלא איחרו להגיע. מערכות תקשורת בין-לאומיות שלא חיכו להוכחה, מיהרו לפרסם שמדובר בשיגור של צה"ל - ובארץ, הלחץ להוכיח את חפותנו הלך גבר.

באותו הזמן בפיקוד הדרום הטלפון מצלצל. 'להגיע לחדר המרכזי!', קוראים. המוני חיילים מתייצבים, צגי מחשבים מרצדים, וכולם פועלים במרץ כדי לספק מענה חד-משמעי לשאלה  - הפגיעה שהביאה להרג פלסטינים בלתי מעורבים בבית החולים, היא תקיפה שלנו או ירי כושל נוסף מצד האויב?

רב"ט א', דאטה אנליסטית, פותחת את המערכות שמציגות את כל הנתונים של שיגורים ונפילות. היא מצליבה את המידע של השיגור המסוים עם דפוסי ירי רקטות אחרים, ומגיעה למסקנה הוודאית - מי שאחראי על הפגיעה הוא ארגון הטרור הגא"פ. 

רב"ט ש', מפתחת BI, מעבירה מיד את המידע לתצורה ויזואלית, כזו שתשקף את המסקנה באופן הברור והמדויק ביותר, ולא תשאיר צל של ספק - צה”ל לא היו מעורב. 

ההוכחה החשובה עליה עבדו שתי האנליסטיות ממחלקת מצפ"ן באגף התקשוב והסייבר, הגיעה למפקדים בכירים - ובהמשך גם הוצגה לנשיא ארצות הברית.

בשעה 22:36 כבר יצאה ההודעה הרשמית למערכות, ובבוקר למחרת חשף דובר צה"ל לתקשורת העולמית את כל האמת, שלב אחר שלב.

השתיים שהתייצבו בדרום מיד עם פרוץ המלחמה, בכלל משרתות בבסיס במרכז. הן בונות תוכנות שבהן משתמשים כעת רבים, ומתרגלות סיטואציות שכאלו גם בשגרה. "התפקיד שלנו מבצעי ודורש עבודה תחת לחץ", הן מסבירות, "התכוננו לכך, ואנחנו מבינות את החשיבות לפעול ברוגע ושיש להפעיל שיקול דעת".

באותו היום, גם ציינה רב"ט א' שנה לשירות הצבאי שלה, עם תרומה אדירה למלחמת ההסברה. "לא מובן לנו מאליו שכחיילות בשירות סדיר לקחנו חלק כל כך גדול בדבר הזה", הן מתגאות, "למרות שאנחנו פה תקופה לא מאוד ארוכה, כיף לדעת שאנחנו משפיעות עד כדי כך". 

גם כעת הן ממשיכות בעשייה, מבצעות הצלבות והמרת מידע לויזואליה, לצד פעילויות נוספות שאותן אסור לנו לחשוף. "עוד לא הפנמתי שזה הגיע למימדים כאלה גדולים", מודה רב"ט א', "מבחינתנו זו הייתה עוד משימה שגרתית".