בבית הספר הזה - מלמדים לחימה מחזית אחרת לגמרי

שיתופי פעולה עם צבאות זרים, ביקורי בכירים תוך כדי מלחמה, התחמשות בסוגי אמל"ח, נקיטת לגיטימציה - כל אלו הם רק חלק קטן מפעילות חטיבת קשרי חוץ. אז איך עושים דיפלומטיה צבאית בזמן מערכה? שוחחנו עם מפקד ביה"ס של 'תבל', ושמענו על היחידה הכי בינלאומית בצה"ל

03.09.24
הילי אלג'ם, מערכת את"צ

שבת בערב, 13 באפריל. כמה שעות לפני מה שיכונה בהמשך "ליל הכטב"מים" - ואכן, לקראת הלילה, מאות מטרות אוויריות משוגרות מאיראן אל עבר שמי המדינה.

באירוע חסר תקדים, 99% מהאיומים מיורטים במהירות ובדיוק. אך מעבר למערך הגנ"א וגופים נוספים שפעלו מסביב לשעון - הייתה חטיבה נוספת, שעשתה זאת בעוצמה שקטה. "מה שהפך את ההגנה ליעילה עוד יותר, הייתה גם העובדה שעוד צבאות עזרו לנו", פותח מפקד בית הספר לדיפלומטיה צבאית, רנ"ג נמרוד בצון. 

"חלק מההצלחה של אותו לילה - היא פרי העשייה המשותפת", הוא ממשיך, "כל התיאומים שהיו בין מדינות הקואליציה, כמו איזה מקומות מתקיפים, אילו כוחות משתתפים ומי שומר על איזו גזרה - זה התפקיד שלנו".

וכשרנ"ג בצון אומר 'שלנו', הוא מתכוון לחטיבת 'תבל'. במילים פשוטות -  החיילות והחיילים ביחידה אחראים על השת"פ בין צה"ל לכוחות הזרים, ארגונים בין לאומיים וכוחות שמירת שלום. "כשבכירים ממדינות זרות מבקרים תוך כדי המלחמה, כשצה"ל מתחמש בסוגים שונים של אמל"ח או כאשר צצות סוגיות של חופש פעולה - זה עובר לראשונה דרכנו", הוא חורץ.

במילים פשוטות יותר - חטיבת תבל אחראית על השת"פ הצבאי על רבדיו השונים, החטיבה היא למעשה המכלול המבצעי הבינלאומי וניהול שיתופי הפעולה עם צבאות זרים הוא אחריותה במלחמה. המזח הצף בעזה, למשל, משמש דוגמה מובהקת לאירוע החונה תחת אחריות החטיבה. "הוא מופעל ע"י אמריקאים, ומטרתו לתגבר את הסיוע ההומניטרי", מפרט רנ"ג בצון, "אנחנו מתאמים את כל מה שקשור לכך בהיבטים בינלאומיים, ובכלל - כל מדינה שרוצה לתרום, חוברת אלינו. המלחמה הזו היא המלחמה עם המשמעות הבינלאומית הגדולה ביותר עד כה".

כל זאת ועוד לומדים ב'בית הספר לדיפלומטיה צבאית', שמהווה מוקד ידע בכל שת"פ צבאי-בינלאומי ואזורי. במקום קיימות כ-30 הכשרות - החל מהקורס הראשוני לכלל המתגייסים, דרך השלמות קצינים ונגדים בחטיבה, ועד הכשרת נספחי צה"ל לקצינים בדרגת אל"ם ומעלה: "יש כ-20 מדינות בהן נספחי הגנה ושליחים זרועיים, ואנו מכשירים אותם פה על איך מנהלים קשר וכיצד מייצגים את המדינה".

"מאז 7 באוקטובר, ביה"ס פועל במיקוד חירום", הוא מפרט, "כך למשל, הוספנו להכשרת הטירונים סיורים ברחבי המדינה, שילמדו איך העבודה נעשית בפועל - לסנכרן בין הגזרות, לתאם מרחבי פעילות על מנת למנוע חיכוכים, ולהיות בקשר עם כוחות כמו יוניפי"ל או הצלב אדום".

המלחמה הולידה איתה שיתופי פעולה עם מדינות רבות, אך בהתאם - גם אתגרים רבים שקשורים לאופן שבו ישראל נתפסת בעולם. "כל המשרתים כאן עובדים יום וליל על מנת ליצור יכולות אסטרטגיות", הוא מסביר, "בזכותם, עברנו שינוי בתפישה בשנה האחרונה - כמו שאמר רח"ט תבל הקודם, תא"ל אפי דפרין, ממדינה שמוקפת אויבים, למדינה שמוקפת ביכולת לייצר שיתופי פעולה אזוריים".

"הרמטכ"ל אמר שבמלחמה הזו הוא מדבר אנגלית יותר מאי פעם", רנ"ג בצון צוחק ומסכם, "ואכן, אנחנו ממש נסמכים לשולחנו וממליצים לו המלצות - שבאות לידי ביטוי בפעולות שונות בלחימה. אין היום אלוף במטה הכללי שלא ניהל שיח עם שותפים, שהיה בעל ערך משמעותי בחודשים האחרונים".