במהלך המלחמה מדור טראומה מוכיח - אלו סימולטורים של חיים ומוות
מטיפולים בשטח בנוי ועד לאירוע רב נפגעים - במדור טראומה שבבה"ד 10 יש סימולטורים לכל אירוע שמטפלים עלולים לפגוש בשטח. לאורך המלחמה המדריכים עובדים באינטנסיביות שלא נראתה בעבר, וככל שהלקחים מהשטח מצטברים, כך גם השיעורים והחומר משתנים. שוחחנו עם ראש המדור על הסימולטורים, ההדרכה ואיך הלקחים מהמלחמה - מבטיחים שבשטח יצילו חיים
עם סירנות ברקע, הבזקי אור מרכבים חולפים ורעשי יריות - כך נפתחת סימולציה במדור טראומה בבה"ד 10, בית הספר לרפואה צבאית. שני חובשים בהכשרה נכנסים לחדר צפוף, ובו בובה ריאליסטית על הרצפה מדמה פציעה. לולא היו בחדר ההדמיה, היה זה מקרה קריטי של חיים או מוות.
מדור טראומה מכשיר חובשים, פרמדיקים, רופאים בשירות סדיר ובמילואים ואת כלל גורמי הטיפול בשטח. במקביל לכיתות הלימוד הרגילות, עבודת המדריכים זורחת בעיקר דרך הסימולטורים, כך משתף ראש המדור, סרן ד"ר ברק פלדמן. הוא מיד מונה ומסביר על חדרי ההדמיות: "יש לנו עשרה סימולטורים שמאמנים ומדמים תרחישים שונים: טיפול בשטח בנוי ופתוח, אירועים רבי נפגעים, טיפול בפצוע בודד ועוד כל מיני חדרים שמאמנים יכולות של עצירת דימומים, פתיחת דרכי אוויר ופעולות פולשניות".
"אנחנו מנסים לדמות את המציאות בצורה הטובה ביותר", הוא ממשיך, "החיילים שעוברים דרכנו פועלים על בובה חכמה, המדמה את רוב הסימנים החיוניים כולל נשימה, דופק ועוד. המדריכים מעבירים להם בדיוק את המידע שהם צריכים לטיפול. אנחנו כאן כדי שהכול יתנהל בצורה הכי ריאלית. מה שהם לא ישאלו או לא יבדקו, לא יהיה להם - בדיוק כמו בשטח".
כחלק מתהליך הלמידה, בכל סימולציה שמתרחשת המדריך כותב משוב על הטיפול. "חשוב לנו לנהל תמיד שיחת עיבוד", משתף נגד ההדרכה של המדור, סמ"ר רוני פרידמן, "הם צריכים להבין על מה היה הטיפול, נקודות לשיפור ולשימור, מנגנון התדרדרות של הפצוע ודברים שיותר רלוונטיים לרמת השטח שהיו צריכים לקרות או לא".
מדריכה כותבת משוב במקביל לטיפול
גם על בה"ד 10 לא פסחו השיעורים הכואבים מהמלחמה. בחודשים האחרונים מעדכן מדור טראומה על בסיס קבוע את תוכנו בהתאם לצרכים העולים משדה הקרב. "ככל שהמלחמה התקדמה עלו יותר ויותר לקחים מהשטח", מספר סרן פלדמן, "המסקנות הוטמעו פה בתרגולים ובשיעורים. לדוגמה, פעולות מסוימות שהכשרנו עליהן בעבר התגלו כלא רלוונטיות במצב הנוכחי של המלחמה. נכון, השינויים בחלקם מרחיקי לכת, אך התפיסה על איך מתנהל הטיפול בפצוע השתנתה".
בסוף, כל שינוי כזה בתורת הלמידה חייב להיות מוטמע מהקרקע, ועל זאת עובד מדי יום רמ"ד טראומה: "אם לא נתחיל את הנחלת הידע כבר מפה, הטעויות האלו יגררו לשטח. אנחנו מסתמכים על תחקירי אירוע אמיתיים. כשיודעים להתמודד עם האתגר הזה פה, זה מקל בהמשך".
מאז שבה"ד 10 נאלץ להכשיר יותר ויותר פרמדיקים וחובשים, התרגול העצים הפך כבר ליום יומי במדור. "המלחמה חשפה לנו איך כל לקח שנטמיע פה - בסוף מתורגם לפעולות בשדה הקרב", מצהיר סרן פלדמן, "אני רואה את זה דרך התפקיד שלי וגם שומע את זה ממטפלים בכירים. לאימונים כאן יש את ההשפעה הכי גדולה על הצוותים המטפלים בשטח. מתחילת המלחמה ראינו את זה - האחריות היא עלינו".