האתגרים של הקש"אים לא הסתיימו ברצועה, וכעת הם עם הפנים גם לצפון

מבחירת הנשק, דרך התזמון ועד לתיאום בין הכוחות הרגליים, הארטילריה וחיל האוויר - כל תקיפה היא פאזל, ומי שמרכיב אותו הוא קצין שיתוף האש. לאחר 8 חודשים אינטנסיביים ברצועה, הקש"אים מאוגדה 36 קיימו כנס וסימולציה עבור הזירה הצפונית, שמביאה איתה אתגרים חדשים

05.06.24
אביטל פשחור, מערכת את"צ

כל משימה של גדוד בצה"ל, מלווה בתכנון רב. החל מהתזמון לתקיפה שנקבע מראש ועד לאיזה חימוש ספציפי מייעדים אליה. כדי שכל החלקים בפאזל יתחברו, מצורף קצין שיתוף אש (קש"א) לכל גדוד, שם הוא מהווה אוטוריטה מקצועית להפעלת אש, ומתמחה בניהול התמרון ביחד עם המג"ד.

"ברגע שנכנסת משימה חדשה, אני בוחן את סוג האויב ומיקומו על פי מידע מודיעיני, ומתאים את התקיפה למטרה - ממרגמה או פגז, ועד לכטמ"ם ומטוס קרב", מספר סגן ד', רמ"ד אופרטיבי בחטיבת האש 282, שהיה עד לפני כמה חודשים קש"א בסיירת צנחנים. "אבל לפני הכול, צריך לדעת בכל זמן נתון איפה הגדוד נמצא, ואיזה אמל"ח יש ברשותו". 

לכן, כדי להתמנות לתפקיד הקש"א, צריך להיות חלק מאלו שמכירים מצוין את הסיוע מרחוק - התותחנים. "מי שמגיע מהשטח, מבין את העבודה עם תומ"תים, את העוצמות והיכולות שלהם ומה המשמעות של התפקיד", סגן ד' מפרט, "אנחנו נדרשים לבצע בשניות החלטות קשות שיכולות להכריע בין חיים ומוות. במלחמה, ללא סיוע של הכוונת תקיפה - אי אפשר לזוז קילומטר".

כחלק מההיערכות לזירה הצפונית, התקיים החודש כנס קש"אים שמכין אותם מא' ועד ת' למגוון תרחישים בגזרה. "יש לנו אנשים שעשו דברים מטורפים בעזה", מעיד סגן ד', שלקח חלק בארגון הכנס, "אבל הצפון הוא סיפור אחר לגמרי".

לאור ההבדל בין הזירות, על הקצינים לחדד טכניקות שונות מהרצועה. לדוגמה, הפעלת אש תוך כדי תנועה במרחבים הפתוחים, ודרכי פעולה שונות בעולם התקשוב.

"למדנו על הסיכונים בגזרה", סגן ד' משחזר, "היה לנו חשוב שכל הקש"אים יבינו שמדובר בשתי גזרות שונות לגמרי. ירדנו לרזולוציות הכי קטנות, אפילו הזכרנו שחשוב לניילן את העזרים שלהם כדי שלא יירטבו בחורף הגשום בצפון".

לאחר מכן, החל החלק המעשי. "הבאנו קש"אים מכלל החטיבות ועשינו להם סימולציה במתווה צפוני", סגן ד' מספר, אך הפעם עם טוויסט ייחודי: בעזרת מסך מחשב בתצוגת תלת מימד, הם הרגישו ממש מה המשמעות של מלחמה בגזרה.  "תרגלנו נוהל קרב קצר, הורדנו פקודה ובזמן קצר הקש"אים נדרשו לתכנן את השימוש באש עם הטכניקות שהם למדו באותו היום, יחד עם האתגרים הצפונים בגזרה".

ביום הזה, כל אחד ואחד תרם מהידע שלו. יחד, שיתפו הקצינים חוויות ומור"קים, ו'עלו' על תובנות חשובות לגבי הלחימה ושיטות הפעולה. "זה היה גירוי של המוח", סגן ד' מסכם, "זה משהו שחשוב לתרגל למוכנות ללחימה. ביום הזה למדנו המון על התפקיד ועל העשייה שאולי נידרש לה. זה רק חלק קטן מהתרגולים וההכנות שעושים במסגרת התפקיד, ולדעת כמה חשוב מה שאנחנו עושים בכל הגזרות - זאת זכות שאין לתאר".