המערכת הזו בצה"ל - הולכת לעשות סדר חדש באפסנאות

אין אחד שלא מכיר את סיפור בבל - המשל הידוע שמלמד כי חוסר תקשורת עלול להוביל לאי סדר קיומי. גם בימינו, הוא עדיין רלוונטי - הפעם, בגרסה הצבאית. הכירו את הפרויקט שכל מטרתו לייצר שפה משותפת בין הזרועות, בכל הקשור ללוגיסטיקה בצה"ל, ולעשות סדר - תרתי משמע

17.09.24
גיא שטיין, מערכת את"צ

"אי שם, לפני כמה שנים, קבוצה קטנה של אנשים קיבלה משימה גדולה שנראתה אז בלתי אפשרית - למיין את הציוד בכל הזרועות, ולייצר שפה אחידה על הרכש", כך מתאר סא"ל אליק, רמ"ח מערכות מידע ודיגיטל באט"ל, את ניצני הפרויקט. 

במילים פשוטות יותר, מדובר בתוכנית במסגרתה כל פריט שנכנס לשורות צה"ל, עובר מעין "תהליך גיוס" משלו, הנקרא קטלוג. "זה בעצם לקחת אביזר, לסווג לו תכונות ולבנות לו ממש תעודת זהות ייחודית", סא"ל אליק מסביר. 

"למשל - האם משתמשים בו בשגרה או במלחמה? הוא מצריך אחסון מיוחד? אילו גופים משתמשים בו? שאלות רבות שמסדרות לנו ממש לפי נוסחה את הציוד. כך למשל, ה-M16 מוגדר כציוד לחימה מיוחד, המאוחסן בדרך מיוחדת, שנמצא בשימוש כלל צה"לי - בעוד שכיסאות משרדים מוגדרים כבשגרה, לא מצריכים אחסון מיוחד ונמצאים גם הם בשימוש כלל צה"לי".

‎ברמה הטכנית, זה עובד בצורה הזו: בראש התכנית נמצא מערכת שמתכללת את כל המידע הלוגיסטי בצה"ל, בתשתית משותפת לשלוש הזרועות - יבשה, ים ואוויר. לכל פריט נקבע מק"ט משלו, שנמצא בסנכרון מושלם ליתר הצבא. "זו הסיבה שאנחנו מבצעים את זה בשלוש פעימות", אומר הרמ"ח, "בכל פעם, התוכנית הוטמעה בזרוע אחת, והגורמים הרלוונטיים בה למדו את המערכת החדשה שלב אחר שלב".

 

כדי להמחיש לי איך זה למעשה מייעל את התהליך, סא"ל אליק נותן לדוגמה גיוס של אוגדת מילואים: "כשחיילים מגיעים, הדבר הראשון שהם צריכים זה מדים. מה שלרוב קורה, זה שכל מפקד מבצע בעצמו הערכה של הכמות שיש לו, ופועל בהתאם. כאן, בזכות זה שיש מערכת שמבוססת על מק"טים משותפים, היא יודעת בעצמה להגיד כמה מדים מכל סוג צריך לקנות". 

אבל הדרך לשם לא הייתה חלקה. "ניסינו לייצר שפה לוגיסטית לכל הצבא - וזה כמובן לא פשוט", הוא מדגיש, "נדרשנו ממש לאפס את כל המידע הצה"לי מההתחלה. זה להתחיל לעבוד מהבסיס, להתמודד עם סתירות רבות ושוני - עד שהכול מאורגן. זה לקח כמה שנים, אבל הצלחנו". 

עד כה, הוטמעו המערכות בזרוע היבשה והים, ובימים אלו גם בחיל האוויר, המשלימה את סיום הפרויקט. אבל זה ממש לא הולך להיגמר כאן. "כבר עכשיו אנחנו חושבים על העתיד - ומנסים להבין כמה ציוד צה"ל יצטרך בשביל מטרותיו הבאות", מספר הרמ"ח, "אנחנו יכולים לעשות את זה רק בזכות העובדה שיש לנו במסודר את כל הנתונים הנוכחיים. זה באמת משפיע על כלל הלחימה".

"מעבר לזה, אנחנו גם מתכננים להיכנס לעולמות הדיגיטל. זאת כדי להנגיש כל מערכת עד לרמת הפרט, ושכל קציני הלוגיסטיקה יזמינו ציוד הישר מהסלולר", הוא ממשיך, "אם עכשיו מדובר בפריצת דרך - השימוש באפליקציה ינסה להתעלות על כך. אנחנו עושים הכול כדי שבסוף, כשחייל בקצה יצטרך אפוד קרמי, הוא יקבל אותו במהירות, בקלות וללא בירוקרטיה מיותרת".