המש"קים ברבמ"ד שהופכים רעיון על נייר לרובוט בשדה קרב
שדה הקרב עבר תהפוכות רבות לאורך ההיסטוריה - מה שהתחיל כמקלות עץ וסוסים טרויאנים, התגלגל לרחפנים חדשניים ורובוטים משוכללים, שבמרוצת השנים הפכו לחלק בלתי נפרד ממיומנויות הלוחם. מי שאחראי על פיתוח אמצעי הלחימה הללו והטמעתם ברחבי הצבא הוא מדור אמל"ח ביחידה הרב-ממדית - שתופר, בונה ומרכיב את הקרב הבא של צה"ל
אמצעי הלחימה של צה"ל הם מזמן כבר לא רק הנשק האישי שעל הלוחמים, אלא תחום רחב שמגולל בתוכו עשרות אביזרים טכנולוגים וחדשניים - רחפנים, משקפות ייחודיות, אמצעים לראיית לילה ואף רובוטים.
הם משמשים כשחקנים מרכזיים בקרבות פנים אל פנים, הכרחיים לביצוע משימות מורכבות בשטח ומתפקדים כעזרים משמעותיים בשדה הקרב. אבל הדרך לכוחות שבלב עזה, דרום לבנון ושאר הזירות, מתחילה במקום מיוחד ומסווג ביחידה הרב-ממדית (רבמ"ד) - מדור אמל"ח.
כאן תפגשו חיילים שתפקידם למבצע אמצעים חדשים ולבנות תורת לחימה לכלל צה"ל. הם מלווים את תהליך ייצור הכלים מתחילתו ועד סופו, והם אלו שהופכים את הרעיון על הנייר, למציאות פיזית ומבצעית.
"אנחנו מחולקים לשני תאים בהתאם לאביזרים עליהם אנחנו עובדים - אנכי ואופקי", פותח סמל א', מש"ק אמל"ח ביחידה, "האנכי מתמקד בפריטים שמסייעים בראייה רחוקה של השטח, כמו משקפות וכוונות, והאופקי בראייה גבוהה מהשטח, כמו רחפנים ורובוטים שונים".
ופרקטית, איך זה עובד? "אנחנו מביאים את האמצעים ליחידה, ומתחילים למבצע אותם בניסויים בשטח", סמל א' מסביר, "למעשה בוחנים את האמל"ח על כל אופניו לאורכו ולרוחבו". המש"קים, משפרים את הנשקים בהתאם לתוצאות המבחנים - אם זה מבחינת נוחות, כובד ויעילות.
אחרי שהוא התברר כתקין ובטיחותי - הוא נשלח לצוות ייעודי בשטח על מנת שיבדוק אותו בפעולה. "יש בזה חשיבות כי בסוף נשק מסוים יכול להיות יעיל בתנאי מעבדה, אבל בשדה הקרב יתברר כמעמסה על הלוחם", הוא מדגיש, "זו הסיבה שאנחנו בוחנים בתנאים שונים - לוודא שמצבים כאלו לא יקרו".
אך אם בשגרה לוחמי הרבמ"ד הם אלו שבודקים את כלל הפריטים, פרוץ המלחמה הביא שינויים בהרגלי העבודה. "בגלל שהצוותים שלנו נכנסו מיד לתמרון, גייסנו כוחות מילואים שיבחנו במקומם את האמל"ח", ממשיך המש"ק, "היה לנו חשוב לענות כמה שיותר מהר על הצרכים שעלו, ולהבטיח שיגיע ציוד משוכלל אל הלוחמים בזריזות".
בעקבות העלייה באינטנסיביות העבודה, היכולות של המדור השתפרו והשתכללו: "קצב העבודה שלנו גבר, ואמל"ח שפעם היינו צריכים חצי שנה כדי למבצע, עבר אישורים בהרבה פחות זמן".
כשאמצעי הלחימה מוכן - הוא לא נשאר רק תחת כותלי הרבמ"ד, אלא מתרחב לשאר הצבא. "כמעט לכל יחידה לוחמת יש מדור אמל"ח, אבל אצלנו שמים דגש על הפצת הידע ותורת הלחימה, על מנת שהיחידות ישתמשו באמל"ח ביעילות המירבית", מתאר סמל א', "אצלנו הדירקטיבה היא להעביר את המידע לכולם, כדי לשמור על התפתחות וסטנדרט גבוה. בסוף, אנחנו רוצים לאפשר לכל הלוחמים בצה"ל להשתמש בפיתוח שעבדנו עליו - בצורה המדויקת ביותר".
"אין תחושה טובה, מלראות לוחמים משתמשים באופן שוטף באמל"ח שליוותי ממש משלבי הפיתוח", הוא משתף, "אנחנו שומעים על מבצעים שהצליחו, ויודעים - שהכלים שאנחנו פיתחנו היו חלק משמעותי מההישגים בשטח".