ב-3 שאלות ופחות מדקה - הצ'אט בוט החדש של יהל"ם מזהה את המטען

על רובוט שמזהה מטעני חבלה תוך כמה שאלות פשוטות כבר שמעתם? לא מדובר בקטע מסרט מדע בדיוני או בכלי גדול ומסורבל, אלא במערכת אמיתית שנמצאת בכף ידו של לוחם יהל"ם. שמענו על הצ'אט בוט החדש של פלגת סילוק הפצצות, וגילינו איך תוך 3 שאלות ופחות מדקה - הוא עוזר לפגוע בול

25.06.24
גל מי טל, מערכת את"צ

כדי להבין איך עובד הצ'אט בוט החדש, שזכה לשם "מקצוען", צריך להיכנס לראש של לוחם בקומנדו ההנדסי: נשלחתם למשימה לסלק נפל רקטה שחצתה לשטחי הארץ ויורטה. אתם מתקרבים לנקודת הציון, כשעליכם חליפת מיגון מיוחדת, ובתיק שעל גבכם מדריכים כבדי משקל שינחו אתכם איך לנטרל מטענים ממאות סוגים. 

אבל עוד לפני שתוכלו לחתוך את החוט הראשון, תצטרכו לעמוד באתגר מורכב לא פחות - זיהוי החימוש. "תורת הנטרול מתעדכנת כל הזמן בהתאם להתפתחות האויב", מעיד סרן ש', קצין בכיר ביהל"ם, "לכן, כשאנשי המילואים התגייסו בתחילת המלחמה, נתקלנו בפערים ביכולות הזיהוי שלהם. חשוב לציין שמדובר במלאכה מורכבת גם עבור הלוחמים הסדירים - הם נתקלים במטענים ממאות סוגים וחייבים לטפל בהם באופן מדויק וזריז". 

בעקבות הפערים, כשנקראו לנטרל נפלים של רקטות או מיירטים, הלוחמים היו יוצרים קשר מהשטח עם קצין ביחידה - שיעזור לזהות את המטען שמולם. הקצין היה מאתר את החימוש התואם ומעביר את המידע בחזרה. אך הכוחות בשטח נזקקו לשיטה שתאפשר להם לעשות זאת בעצמם, ללא תלות בגורם נוסף.

"לקחנו את הקונספט הזה של 'מישהו להתייעץ איתו', ובנינו עבורם צ'אט בוט שהופך את התהליך לאוטומטי", מסביר רס"ר (במיל') שמעון, מפקד יחידה 1337 בחטיבה הטכנולוגית ליבשה, בה פותחה מערכת 'מקצוען'. "כל מה שהלוחם או הלוחמת צריכים לעשות זה לענות על שאלון קצר, ולספק פרטים מזהים על המטען שלפניהם". 

אז איך זה בעצם עובד? הבוט מציג את השאלה הממיינת ביותר בהתאם לתשובות שנענו עד כה. כך, הוא מצמצם את כל האפשרויות בקצב שיא, תוך שלוש שאלות בממוצע - ומספק זיהוי מדויק. ברגע שהלוחם מקבל את התוצאה, נשלחות אליו תמונות של אותו החימוש בתאורה אחרת ומזוויות שונות, כדי שיוכל לוודא שאכן מדובר במטען שלפניו.

לכל מי שהתנסה אי פעם במערכות כמו צ'אט GPT, מדובר בחווית משתמש דומה מאוד. המפתחים ביחידה, היושבת תחת מחלקת לי"ד (לוחמת יבשה דיגיטלית בחט"ל), שילבו ב"מקצוען" אלגוריתם בינה מלאכותית שבונה את השאלות מחדש בהתבסס על הפרטים שהוזנו, במטרה לאתר את הפצצה הנכונה מתוך מאות, תוך מספר שאלות מינימלי.

"במקרה שהוא עונה תשובות 'לא הגיוניות' והבוט לא מצליח לאתר במה מדובר, המערכת מחייגת באופן אוטומטי לקצין שיספק מענה אנושי", מבהיר סרן ש', "אחרי הזיהוי, הלוחמים עדיין צריכים למצוא את הוראות הנטרול המדויקות, אבל התהליך מתקצר משמעותית כשהם יודעים בדיוק בפני איזו פצצה הם עומדים. בנוסף, המערכת מציגה הנחיות בטיחות מותאמות למטען הספציפי, כדי לספק ללוחמים הגנה מרבית".

פיתוח המערכת, כך מדגיש רס"ר (במיל') שמעון, התאפשר בזכות שיח משותף וחיבור בין מפתחי ומנהלי המוצר  - לקצה המבצעי: "אנחנו מאמינים בלהגיע לשטח ולראות את הבעיות בעיניים - וכך למצוא מענה בצורה המיטבית. אנחנו חושבים כל הזמן על פתרונות חדשניים, פשוטים או מורכבים ככל שיהיו, כדי לענות על הצרכים של הכוחות".

היכולות של "מקצוען" מספקות יתרון חשוב ללוחמים צעירים וותיקים כאחד, כפי שהם בעצמם מעידים. "כשנפגשנו עם החט"ל לראשונה היינו בטוחים שמדובר בתהליך של חודשים. לא ציפינו לקבל אבטיפוס תוך שבועות בודדים", מודה הקצין הבכיר ביהל"ם, "הלוחמים מרוצים מאוד, וכבר עכשיו משתמשים בו בשטח. זה כמובן לא מחליף את שיקול הדעת שהם חייבים להפעיל ואת הקפדנות שבה הם עובדים, אבל מדובר בכלי עזר משמעותי ביותר ללחימה שלנו".