שיחה עם קצין ההגמ"ר הוכיחה לנו שוב - כמה עמוק החיבור של גולני לצפון

בגזרה מורכבת כמו הצפון - כל יום מביא איתו משימה חדשה. בין קפיצה לפעילויות מבצעיות, כיבוי שריפות והקשר המיוחד שנוצר עם התושבים והחקלאים, תפסנו לשיחה את קצין ההגמ"ר של גולני, שמתגורר באזור בעצמו, ושמענו על המאמצים הבלתי פוסקים - כדי להגן על הבית

17.06.24
עירא בן שושן, מערכת את"צ

כבר חודשים ארוכים שתושבי הצפון מתמודדים עם מציאות מורכבת, כשמהצד השני, ניצבים הרבש"צים, כיתות הכוננות ואנשי ונשות העורף, המוכנים לקפוץ לכל זירה - כדי להגן על הגזרה 7/24. 

האמון שנבנה בין השניים, כך מספר לי קצין ההגמ"ר של חטיבת גולני, רס"ן (במיל') תומר להב, הוא הבסיס לביטחון התושבים, וליכולת שלהם לנהל את שגרת חייהם באופן הטוב ביותר. "מדובר על חיבור בין הצבא לתושבים, העסקים, והחקלאים", הוא מפרט, "אנחנו גם עובדים מול התשתיות והגופים האזרחיים כדי לסייע כשנופל החשמל, או כשאין מים או תקשורת". 

אבל לפני שנצלול לעומק, נעשה סדר במושג 'הגנה מרחבית'. אומנם לרוב הוא מזוהה עם החטמ"רים באיו"ש, אך במקרה הזה מדובר בחלק מרכזי מהשטח של אוגדה 91: "יש לנו פונקציה שנקראת עורף - עורף אזרחי. תפקיד העורף, שהוא אנחנו: כיתות הכוננות, הרבש"צים וחמ"ל העורף, זה להיות צד בקישור ביניהם לבין צה"ל. וכאמור - מדובר על חיבור בין הצבא לתושבים, העסקים, החקלאים, ותשתיות החשמל, מים ותקשורת". 

הפעילות שלהם מתחלקת לשני תחומים עיקריים. "אחד זה להבין ולבחון את הפעולות שקורות בתא השטח הזה, שתחתיו לא מעט יישובים", מציין קצין ההגמ"ר, "והשני, לחבר אותם, לשקף להם את הצד האג"מי ולאבטח אותם באופן המיטבי". 

אז איך זה עובד? "יש לנו את קו המגע - הגדר, שם אנחנו נערכים לבצע הגנה מלאה. גם ביישובים קצת יותר מרוחקים אנחנו נותנים מענה, בשיתוף עם כיתות הכוננות והרבש"צים", הוא משיב, "אנחנו מייצרים דירקטיבה שמאפשרת לאזרחים שלנו להתנהל בצורה נוחה יותר, והכי חשוב - בביטחון. ככל שאנחנו משקפים להם את המציאות, הכי אמיתית שיש - נוצר אמון בינינו". 

הגזרה מלאה ביישובים וקיבוצים, חלקם מפונים וחלקם עדיין מאוכלסים, ואף אחד מהם - לא דומה לשני. "אנחנו מקבלים מעטפת רחבה", מסביר רס"ן (במיל') להב כיצד מתמודדים עם האתגרים, "והיא באה לידי ביטוי בין היתר ביכולות שונות, תקצוב והגדרה".

אחד התחומים בהם קצין ההגמ"ר ואנשיו עוסקים באופן קבוע, הוא סוגיית החקלאות: "כל החקלאים באזור עוברים דרך החמ"ל שלי, ואנחנו דנים בבקשות שלהם כל יום. בוחנים את האזור, המיקומים, המבצעיות - והכוחות שיוכלו לאבטח אותם".  

"אנחנו לומדים כיצד לאפשר להם להגיע לשטחים, ועושים את זה בנוכחות גבוהה של הלוחמים. בקרב החיילים אני מרגיש הרבה חוסן. כולם רוצים לעבוד, לעשות ולהגן", הוא מדגיש, "ההגנה והדאגה לאזור כולו, ולנושא החקלאות בפרט - זו מטרה עליונה עבורנו".

 

כתושב הצפון בעצמו, ואב לארבעה ילדים, הפועל כבר חודשים ארוכים בגזרה - 'להגן על הבית' זה הרבה יותר מסיסמה עבורו. לשיחה הקצרה שלנו בטלפון, הוא הגיע אחרי שכבר קפץ לשני אירועים אחרים, ותוך כדי הראיון, הספיק לתפעל כמה נוספים. "אנחנו פועלים בלי הפסקה, ומכל הלב", הוא מעיד בפה מלא, "הכול למען הרגע שתושבי הצפון יחזרו לכאן - לבית שלהם".