היום, היחידה הטכנולוגית הזו - ממציאה (גם) את המילואים מחדש

מאיתור בעיות בזירת הלחימה, דרך סיעור מוחות, ועד לאבטיפוס ופיתוח פתרון מהיר. שמענו איך נולדה יחידת המילואים החדשה בחט"ל, וקיבלנו הצצה לאמצעי התצפית החדש - שכבר מראה תוצאות בשדה הקרב

26.06.24
גל מי טל, מערכת את"צ

"הכול התחיל בספטמבר האחרון, כשהגענו למפקד זרוע היבשה עם רעיון", כך מתאר מפקד יחידת המילואים החדשה של החט"ל, רס"ר (במיל') שמעון, את הרגע בו נולדה למעשה 1337. 

"באותו זמן עסקתי באזרחות בפיתוח תוכנה, ורציתי לחזור לשרת ולתרום במילואים במקצוע שלי, שצברתי בו שנים של ניסיון וידעתי שיש בו צורך בצבא", הוא משחזר. "כשלא מצאתי מסגרת שתאפשר את זה, החלטתי ליצור אחת כזאת, יחד עם חבריי - רס"ר (במיל') אייר, ורס"ר (במיל') רומן".

המסגרת הזו, שזכתה לשם 1337, יושבת תחת מחלקת לוחמת יבשה דיגיטלית (לי"ד), ועוסקת בפיתוח מערכות ואמצעי לחימה חדשים עבור זרוע היבשה. 

ייעודו העיקרי של הגוף הוא  פיתוח ראשוני מהיר, בדגש על שלב 'מ–0 ל-1': "התהליך מתחיל באיתור הצורך ואפיונו. לאחר מכן, אנחנו עורכים סיעור מוחות וחושבים על פתרונות אפשריים, ובהמשך מפתחים גרסת אבטיפוס של האמצעי החדש". 

הכול, כפי שהוא מספר, קורה תוך שבועות בודדים: "השלב הראשוני של הפיתוח, זה שיוצרים בו יש מאין, הוא זה שמאפשר לנו להביא את הניסיון והיזמות שלנו לידי ביטוי".

"אנחנו מגיעים לשטח באופן קבוע כדי לאתר את הצרכים שעולים מהחטיבות", מציין מפקד היחידה, "אחת המטרות הראשונות שעסקנו בהן, הייתה שיפור ביטחון הלוחמים בזמן אבטחת המגנן בתמרון ברצועה - רצינו לאפשר להם לזהות תנועות חשודות באזורם, מבלי להיחשף לעיני האויב". 

תוך שבועיים מהמפגש הראשון, פותח אבטיפוס של אחת המערכות הראשונות מבית היחידה - "מגן עוז", שמלווה כבר היום צוותים בתמרון. מדובר במערכת תצפית משוכללת, המותאמת באופן מלא לצרכי הלוחמים ולמתאר הלחימה ברצועה. 

"עד עכשיו, 'מגן עוז' הוכיחה את יעילותה ותרומתה לביטחון הכוחות", מבהיר רס"ר (במיל') חן, מנהל המוצר, "הייתי טנקיסט בשירות הסדיר שלי, ואני רואה כאן במו עיניי איך המערכת שלנו עוזרת להם ומגנה עליהם - מהזיהוי הראשוני, דרך תחקור התנועות ועד סגירת המעגל עליהן".

גם באזרחות, משמש חן, מהמילואימניקים החלוצים ביחידה, כמנהל מוצר. בתחילת המלחמה, כשרצה להתנדב למילואים, גויס לכיתת הכוננות בעיר מגוריו: "היה לי ברור שאעשה מה שצריך כדי לעזור, אבל כל הזמן ידעתי שאני יכול לתרום יותר במקצוע שלי, לכן, ברגע ששמעתי על היחידה - קפצתי על ההזדמנות".

המילואימניקים שנקלטים ליחידה הם אזרחים שעוסקים בעולמות התוכנה באזרחות עם ותק של 10 שנים ומעלה, וקיבלו בעבר פטור ממילואים. 

"המשרתים כאן מביאים את הניסיון, הידע ותפיסת העולם של החברות הגדולות ביותר במשק, והחיבור הזה שנוצר בינם לבין הגורמים בשטח הוא מיידי", קובע מפקד היחידה, "אלה אנשים שכבר יצאו מהמערכת, אבל מבינים לעומק את גודל השעה, ורוצים לבוא ולתרום מעצמם כדי לסייע לכוחות בשטח, לשפר את היכולות המבצעיות שלהם ואת הביטחון האישי של הלוחמים".

את הניסיון הזה, הם מביאים לידי ביטוי גם בליווי צמוד והדרכה של מפתחי התוכנה הסדירים של החט"ל, שימשיכו בעצמם את פיתוח המערכות לאחר השלמת הגרסה הראשונית.

היחידה החדשה, שיצאה לדרך שבועות בודדים לפני פרוץ המלחמה, עתידה לגזור בקרוב את הסרט ולהכריז על הקמתה הרשמית. אבל כאמור, הטקס רחוק מלהיות המהלך הראשון שלה: "כמו במקומות רבים בצה"ל שהאיצו תהליכים מאז אותה השבת, ידענו שיש לנו מה להביא לשולחן - והתחלנו לעבוד במקביל לתהליכים פנימיים של הקמה ובניית היסודות".

"אנחנו רואים את עצמנו כמי שעומדים בחזית הפיתוח של המערכות, בשגרה ובחירום, 365 ימים בשנה", מסכם רס"ר (במיל׳) שמעון, "יש לנו את המשאבים להביא פתרונות מתוחכמים לבעיות בשטח. מכאן אפשר רק לדמיין לאן אפשר להתפתח וכמה אפשר עוד להשתפר".

מעוניינים להתגייס ליחידה? שלחו מייל ל-1337r@idf.il