הכירו את החוליה הכתומה בשרשרת הצלת החיים

מתחילת המלחמה, הם קיצרו משמעותית את זמן פינוי הפצועים מהשטח, תגברו את כוחות מד"א וסייעו לבתי החולים ברחבי הארץ. שמענו ממפקד יחידת הרפואה של פקע"ר על פעילותה מאז 7 באוקטובר, ההבדל בין שגרה לחירום - ושיתוף הפעולה המאתגר והקריטי עם העולם האזרחי

22.01.24
הילה גד, מערכת את"צ

אם ביקרתם באחד מבתי החולים בארץ לאחרונה, בטח שמתם לב לחיילים וחיילות עם וסט כתום ועליו הכיתוב השחור "פיקוד העורף" - אלו הם החיילים ביחידת הרפואה של פקע"ר. 

בשגרה הם אחראים על הכנת המרחב האזרחי ליום פקודה - מאימונים לכל תרחיש, דרך הכנת תוכניות פינוי לשעת חירום, ועד למחלקות תת-קרקעיות בבתי החולים. ובמלחמה, כך מספר אל"ם ד"ר לירון גרשוביץ, מפקד הרפואה של פיקוד העורף, הכול בא לידי ביטוי באופן מובהק ואינטנסיבי.

"בשונה ממקומות אחרים בצבא, התפקיד שלנו הוא להסתכל על המרחב האזרחי", פותח אל"ם ד"ר גרשוביץ, "כדי לעשות זאת, אנחנו פועלים בשיתוף מלא עם משרד הבריאות ובתי החולים במטרה להכין אותם, ולפעול בחירום באופן הטוב ביותר".

אחד התפקידים החשובים של היחידה הוא תכלול פינוי הפצועים מרצועת עזה בצורה היעילה והמהירה ביותר: "במלחמה קיצרנו משמעותית את זמן הפינוי, ועשינו זאת על ידי תקשורת ישירה עם חיל האוויר והנחתת מסוקים במיקום מדויק וקרוב יותר. כך יצרנו שרשרת פינוי רציפה, בה אנחנו החוליה האחרונה, שתפקידה - לכוון את המסוקים בזמן אמת אל בתי החולים השונים".

אתגר מרכזי עבור היחידה הוא העובדה שלא בכל מרכז רפואי קיים מנחת. "כדי לפעול בצורה הטובה ביותר, היינו צריכים לחשוב מחוץ לקופסה, ולהכשיר מנחתים חדשים באזור", מעיד אל"ם ד"ר גרשוביץ. כך למשל הפכו ביחידה חניונים סמוכים למנחתים זמניים. 

גם בבתי החולים עצמם, נמצאים בכל רגע נתון צוותים מהיחידה המסייעים בכל מיני סוגיות בהן מתמחה פיקוד העורף: "בתי החולים בארץ קיימים הרבה מאוד שנים, ולא כולם ממוגנים. הצוותים שלנו בודקים איפה הכי מוגן, איפה יש מקום לשיפור, ומהן המחלקות החשובות והרגישות ביותר, בהן חייבת להישמר רציפות תפקודית".

כדי להכין את צוותי הרפואה למגוון תרחישי חירום, הם עורכים אימונים מחזוריים בבתי החולים, בהם מתרגלים איך להעביר מחלקות שלמות, כמו טיפול נמרץ ופגיות, לאזורים ממוגנים כמו תת-קרקע. 

בשגרה, תמצאו עשרות חיילים וחיילות המשרתים ביחידה הרפואה של פקע"ר, אבל בחירום המספרים שונים לחלוטין. לצד תגבור כוחות הסדיר, קיימת גם יחידת מילואים ייעודית שמתגברת את מד"א, ומורכבת מפרמדיקים, חובשים ונהגים, ומתפעלת גם את גדוד תרומות הדם של חיל הרפואה. 

"כל השנה אנחנו נערכים למצב חירום ביחד עם העולם האזרחי, שהוא השותף הטבעי שלנו", מדגיש מפקד היחידה, "אבל עכשיו, כשהעבודה מוכפלת ואפילו משולשת, אנחנו זקוקים לאנשי המילואים, שהתגייסו כבר מהיום הראשון למלחמה, ועושים עבודה כל כך חשובה ומשמעותית". 

"העבודה מול העולם האזרחי היא מורכבת", מסכם אל"ם ד"ר גרשוביץ, "בצבא רגילים לעבוד בפקודות, ובעולמות האלה צריך יותר לרתום ופחות לפקד. אבל בסופו של דבר, המטרה של כולנו היא לדאוג שברגעי הצורך - המערכת תתפקד כמו מכונה אחת משומנת".