ירדנו מתחת לאדמה כדי להבין איך מנהלים את הלחימה בצפון
עמוק באדמה, מול עשרות מסכים, נמצא המקום שמתפעל כל אירוע מבצעי בצפון - חמ"ל האלוף. אל החדר הזה זורם המודיעין מהשטח בכמויות אדירות, ובין קבלת החלטות להורדת פקודות - ניצב מנהל הלחימה. הצטרפנו לתא"ל (במיל') בני מר כדי להבין איך שולטים בקרב מרחוק
אנחנו יורדים לעומק הבור, וריח האדמה כבר מורגש באוויר. בעודנו מתקדמים לעבר חמ"ל האלוף, לא יכולנו שלא להבחין בו מהרגע הראשון - קם מהכיסא במהירות, זז ברחבי החדר, ומצביע לעבר המסכים המרצדים: "מה קורה שם? מאיזה כיוון תקפנו?"
כך נראים חייו של תא"ל (במיל') בני מר, אחד משלושת המנל"חים (מנהל לחימה) בפיקוד הצפון - חיסולים ממוקדים, יירוט כטב"מים, תיאום בין הכוחות בשטח והורדת פקודות. הקצב מהיר, ולי מהצד קשה לפעמים לעקוב אחרי המתרחש.
כל דבר שקורה בצפון, עובר דרך החדר הזה. מכאן, מול מפות מסומנות ומערכות משוכללות, יוצאת הוראת ה"פעל" ללוחמים. "בדיוק כמו שהלב מזרים דם לכל הגוף, אנחנו מזרימים פקודות לכל הגזרה הצפונית", מדייק זאת המנל"ח, "כל אירוע מבצעי מיידי שקורה ב-24 שעות האחרונות - מגיע לידיים שלנו".
אבל מה קורה בתכל'ס? "בחמ"ל מתעדכנת ללא הפסקה תמונת המצב של פריסת הכוחות", הוא מפרט, "בכל רגע נתון, עולה מידע מהשטח שמגיע בסוף אלינו. ובהתאם אליו, אני מוריד פקודות בחזרה ללוחמים".
אחת המטרות של המנל"ח היא לייעל ולשפר את הפעילות בשדה הקרב, בהתאם למסקנות העבר ולקחים מהלחימה. "הבנו שכדאי לנו ליישם את התובנות שהופקו בגזרה הדרומית מתחילת התמרון", מסביר תא"ל (במיל') מר, "יחד עם פיקוד הדרום, קיימנו מפגשים משותפים כדי לחדד את ראיית המלחמה".
הקשר של החמ"ל לא מסתכם רק בחטיבות הלוחמים - כוחות כיבוי אש, מרכז העורף ואפילו השב"כ, כולם לוקחים חלק מרכזי בעבודתם. "יש להם הסתכלות אחרת על האינפורמציה", הוא מדגיש, "זה מאיר בזרקור נקודות שלנו חסרה הבנה מעמיקה בהן".
אל החדר הזה מגיעים אינספור דיווחים בכל יום, ואם פעם האתגר המרכזי היה מציאת מודיעין - היום זה אחרת לגמרי: "בזכות מערכות השליטה והבקרה שהתקדמו בשנים האחרונות, יש המון לנו מידע שלא היה זמין בעבר. היום אנחנו מצליחים לברור את הידיעות, לדעת לאתר את הנתון המדויק, לשלוח אותו למקום הנכון בזמן הנכון - והכול בעבודה משותפת ואינטנסיבית, מסביב לשעון".